Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων του κόσμου αυξήθηκε κατά 2 δισ. δολάρια το 2024, τρεις φορές ταχύτερα από ό,τι το 2023 και αντιστοιχεί σε 5,7 δισ. δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam.
Η τελευταία έκθεση της οργάνωσης για τις ανισότητες αποκαλύπτει ότι μέσα σε μια δεκαετία ο κόσμος θα έχει… πέντε τρισεκατομμυριούχους – από έναν που είχε προβλεφθεί πέρυσι.
Η έκθεση, με τίτλο «Takers Not Makers», έρχεται καθώς πολλοί από τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου, τα στελέχη των επιχειρήσεων και οι πάμπλουτοι ταξιδεύουν στο Νταβός για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που ξεκινάει σήμερα Δευτέρα.
Ο Τραμπ «αγκαλιάζει» τους πλούσιους
Η δημοσιοποίηση της έκθεση της Oxfam συμπίπτει επίσης με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, που αναλαμβάνει σήμερα την προεδρία των ΗΠΑ. Ο Τραμπ θα συμπεριλάβει στη στενή ομάδα του αρκετούς δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, ενώ θα προσφέρει μεγάλης κλίμακας φοροαπαλλαγές στους πλουσιότερους πολίτες των ΗΠΑ.
Κάτω από το όριο της φτώχειας το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας – το οποίο έχει θέσει η Παγκόσμια Τράπεζα και αντιστοιχεί σε 6,85 δολάρια την ημέρα – έχει αλλάξει ελάχιστα από το 1990 και είναι κοντά στα 3,6 δισεκατομμύρια, δηλαδή ισοδυναμεί στο 44% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση. Μία στις 10 γυναίκες ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (κάτω από 2,15 δολάρια την ημέρα), πράγμα που σημαίνει ότι 24,3 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες υφίστανται ακραία φτώχεια.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο περισσότερος πλούτος της G7
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το υψηλότερο ποσοστό πλούτου δισεκατομμυριούχων μεταξύ των χωρών της G7. Εκεί, ο πλούτος αυξήθηκε κατά 35 εκατ. λίρες την ημέρα, φθάνοντας τις 182 δισ. λίρες το 2024. Τέσσερις νέοι δισεκατομμυριούχοι αναδείχθηκαν πέρυσι, φθάνοντας τους 57 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η άνοδος της αξίας των μετοχών στα παγκόσμια χρηματιστήρια ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του πλούτου των δισεκατομμυριούχων, αν και οι υψηλότερες τιμές των ακινήτων έπαιξαν επίσης ρόλο. Τα οικιστικά ακίνητα αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των παγκόσμιων επενδύσεων.
Δισεκατομμυριούχοι ακόμη και αν έχαναν το 99% του πλούτου τους σε μία νύχτα
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 204 πέρυσι, φθάνοντας τους 2.769. Ο πλούτος τους αυξήθηκε από 13 σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μόλις 12 μήνες – η δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τότε που άρχισαν οι καταγραφές. Ο πλούτος των 10 πλουσιότερων ανδρών του κόσμου αυξήθηκε κατά 100 εκατ. δολάρια την ημέρα (μέσος όρος) – ακόμη και αν έχαναν το 99% του πλούτου τους σε μια νύχτα, θα παρέμεναν δισεκατομμυριούχοι.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, με καθαρή αξία 219,4 δισ. δολάρια, του οποίου η «αυτοκρατορία» της Amazon αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 70% των ηλεκτρονικών αγορών στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.
Ο Αλίκο Ντανγκότε, «βασιλιάς» του τσιμέντου στη Νιγηρία, με καθαρή αξία 11 δισ. δολάρια, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αφρικής.
Η έκθεση αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου δεν κερδίζεται, καθώς το 60% προέρχεται είτε από κληρονομιά, είτε από «πελατειακές σχέσεις και διαφθορά» είτε από «μονοπώλιο».
Οι πλουσιότεροι στέλνουν «μήνυμα» στην ορκωμοσία Τραμπ
Σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes σε πραγματικό χρόνο, οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι ο Έλον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Meta), ο Λάρι Έλισον (Oracle) και ο Μπερνάρ Αρνό (LVMH). Στη σημερινή ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ Μασκ, Μπέζος και Ζούκερμπεργκ αναμένεται να καθίσουν μαζί – μια ένδειξη της ραγδαία αυξανόμενης επιρροής των εταιρειών τεχνολογίας στην πολιτική.
Η Oxfam ζητά τολμηρές λύσεις για τη «ριζική μείωση των ανισοτήτων και την ενσωμάτωση της δικαιοσύνης στις οικονομίες μας».
Με πληροφορίες από Guardian