Αλαλούμ στην Κίνα με τον ιό

Αλαλούμ επικρατεί στην Κίνα με τον απολογισμό των νεκρών λόγω διπλών καταχωρίσεων. Χθες, η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας αναθεώρησε προς τα κάτω τον απολογισμό των θυμάτων της επιδημίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, σε 1.380 νεκρούς, καθώς διαπίστωσε πως είχαν γίνει «διπλές καταχωρίσεις» θανάτων, μία ημέρα μετά την υιοθέτηση νέων μεθόδων επαλήθευσης των κρουσμάτων και των θυμάτων.

Η επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα 121 νέους θανάτους από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο COVID-19 χθες Πέμπτη. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι μείωσε κατά 108 θανάτους τον απολογισμό στην επαρχία Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας. Εξήγησε ότι είχαν υπάρχει «διπλές καταχωρίσεις» που εξακριβώθηκαν έπειτα από μια «επαλήθευση» των στατιστικών στοιχείων, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Μετά την ανασκευή αυτή, ο εθνικός απολογισμός πλησίαζε χθες τους 1.500 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, πλην των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, αναθεωρήθηκε επίσης λόγω «διπλών καταχωρίσεων» και βρίσκεται πλέον στα 63.851. Οι υγειονομικές αρχές στη Χουμπέι ανακοίνωσαν την περασμένη Πέμπτη, προς γενική έκπληξη, τη διεύρυνση του ορισμού των μολύνσεων από τον νέο κοροναϊό: για να καταγράφονται νέα κρούσματα θα απαιτείται πλέον απλά μια «κλινική διάγνωση» με ακτινογραφία των πνευμόνων ή αξονική τομογραφία, ενώ ως χθες για να γίνεται λόγος περί «επιβεβαιωμένων» κρουσμάτων χρειαζόταν εξέταση νουκλεϊνικού οξέος. Στόχος είναι να επιταχύνεται η διάγνωση, ώστε να μην δημιουργείται κίνδυνος κάποιος φορέας του COVID-19 να περάσει από τα δίχτυα που έχουν στήσει οι κινεζικές αρχές για να εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωση. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της εθνικής επιτροπής υγείας (σ.σ. ο υφυπουργός Υγείας) της Κίνας, ο Ζενγκ Γισίν, γνωστοποίησε χθες ότι 1.716 εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μολύνθηκαν και έξι από αυτούς πέθαναν ως την Τρίτη.

Ο Ζενγκ υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν μολυνθεί αυξάνεται, ενώ στη χώρα σημειώνεται έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, ιδίως ιατρικών μασκών.

Βοήθεια από ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι “ιδιαίτερα ανήσυχες” από τις πιθανές επιπτώσεις του ξεσπάσματος του κοροναϊού στην Βόρεια Κορέα και είναι προετοιμασμένες να βοηθήσουν τόσο αμερικανικούς, όσο και διεθνείς οργανισμούς για να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών. “Υποστηρίζουμε ουσιαστικά και ενθαρρύνουμε την δράση αμερικανικών και διεθνών οργανισμών υγείας και προσφοράς βοήθειας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού στην Βόρεια Κορέα,” ανέφερε η εκπρόσωπος Μόργκαν Όρταγκους, σε μία ανακοίνωσή της. Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά την έκκληση του Ερυθρού Σταυρού για την άμεση αναστολή των κυρώσεων που εφαρμόζονται σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες κατά της εξάπλωσης του ιού. “Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες και προετοιμασμένες να επισπεύσουν την έγκριση βοήθειας από αυτούς τους οργανισμούς,” πρόσθεσε η ίδια ανακοίνωση.

Οι ψευδείς ειδήσεις βλάπτουν…

Η αύξηση των “fake news”-περιλαμβανομένης της παραπληροφόρησης και των λανθασμένων συμβουλών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- μπορεί να επιδεινώσει επιδημίες όπως η παρούσα με τον COVID-19, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σε μια ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίον η εξάπλωση της παραπληροφόρησης επηρεάζει τη διάδοση της νόσου, επιστήμονες του East Anglia University (UEA) της Βρετανίας δήλωσαν ότι τυχόν επιτυχημένες προσπάθειες να εμποδιστούν οι πολίτες να μοιράζονται τα fake news μπορούν να βοηθήσουν να σωθούν ζωές. “Αναφορικά με τον κοροναϊό COVID-19, έχουν κυκλοφορήσει στο ίντερνετ πολλές εικασίες, παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις για το πώς ξεκίνησε ο ιός, τι τον προκαλεί και πώς εξαπλώνεται”, δήλωσε ο Πολ Χάντερ, ένας καθηγητής Ιατρικής στο UEA, ο οποίος συνυπογράφει την μελέτη. “Παραπληροφόρηση σημαίνει ότι λανθασμένες συμβουλές μπορεί να κυκλοφορήσουν πολύ γρήγορα και να αλλάξουν την ανθρώπινη συμπεριφορά ωθώντας την να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο”, προσθέτει.

Στην έρευνά της, η ομάδα του Χάντερ επικεντρώθηκε σε τρεις άλλες μολυσματικές νόσους -γρίπη, ευλογιά των πιθήκων και νοροϊός-αλλά είπε ότι τα ευρήματά της μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμα για την διαχείριση της κρίσης με τον κοροναϊό.

 


Κρούσμα στην Αίγυπτο

Οι αιγυπτιακές Αρχές επιβεβαίωσαν χθες ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του Covid-19 στη χώρα. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ο ασθενής είναι αλλοδαπός, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο ασθενής έχει τεθεί σε καραντίνα σε νοσοκομείο και οι Αρχές έχουν ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έλαβαν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.