Ο Αλέξης Τσίπρας ακόμη περιμένει το τηλέφωνο του Ζάεφ. Οι Σκοπιανοί όμως παίζουν καθυστερήσεις.
Οι διαφορές ανάμεσα σε Σκόπια και Αθήνα εξακολουθούν να υφίστανται την ώρα που τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές στενεύουν διαρκώς.
Η σκοπιανή πλευρά με μια διφορούμενη διπλωματική ανακοίνωση έδωσε συνέχεια στο σπιράλ των δηλώσεων για το ονοματολογικό, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται σε ποια κατεύθυνση κινούνται οι διαπραγματεύσεις και ποια είναι τα νομικά εμπόδια που καθυστερούν το τηλεφώνημα των δύο πρωθυπουργών. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα περιμένοντας το «τελευταίο βήμα» του Ζόραν Ζάεφ για το τελικό ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα στις Πρέσπες.
«Είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση η οποία θα είναι βιώσιμη και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει και ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της Δημοκρατίας της», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της γείτονος τονίζοντας ότι «οι εικασίες περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές, δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο εθνικού συμφέροντος».
Στα Σκόπια, ο Μπουγιάρ Οσμάνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας και μέλος του αλβανικού κόμματος DUI δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας, εστιάζοντας παρά ταύτα στις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Στην Αθήνα, η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, με τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκο να δηλώνει ότι η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει συγκατάθεση στη συμφωνία με βάση όσα γνωρίζει μέχρι στιγμής.
«Δεν ξέρω αν η αναμονή και οι καθυστερήσεις βοηθούν στο Σκοπιανό, μπορεί μετά από αυτό οι γείτονες να επιστρέψουν με νέα αιτήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Επίσης, έθεσε θέμα επαρκούς πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, που με μια συμφωνία δεσμεύει τη χώρα.
Ο βουλευτής της ΝΔ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση διαίρεσε και δεν ένωσε με τη στάση της», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Σκοπιανό έχει ιδιαίτερη φόρτιση για τους Έλληνες και ότι δεν ξέρει πώς θα αντιδράσουν μετά τη συμφωνία.
Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ήδη το αφήγημά της σε περίπτωση ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις, καθιστώντας σαφές, μέσω φιλικών σε αυτή μέσων ενημέρωσης, ότι ουσιαστικά ο κ. Ζάεφ δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τη δεξιά, εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας Ιβάνοφ και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ.