Ο δρ Ιωάννης Λιοδάκης
Ο δρ Ιωάννης Λιοδάκης

Το «Βραβείο εις μνήμην Ακαδημαϊκού Ιωάννου Ν. Ξανθάκη» θα απονεμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών στον Κρητικό αστροφυσικό δρα. Ιωάννη Λιοδάκη, τον Έλληνα μεταδιδακτορικό υπότροφο της NASA στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Marshall (Marshall Space Flight Center), αλλά και ερευνητή Γ’ στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Ο σημαντικός επιστήμονας έλαβε  τον περασμένο Οκτώβριο υψηλού κύρους χρηματοδότηση ERC Starting Grant από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας για να μελετήσει τις “μαύρες τρύπες” του Διαστήματος.

Το βραβείο απονέμεται «για επιστημονική εργασία από Έλληνα ερευνητή στην ελληνική, αγγλική ή γαλλική γλώσσα στο αντικείμενο της Αστρονομίας, Αστροφυσικής ή των Επιστημών του Διαστήματος».

Η βράβευση του δρ. Λιοδάκη από την Ακαδημία Αθηνών γίνεται για τη δημοσίευση του ως πρώτος συγγραφέας της επιστημονικής εργασίας με τίτλο “Optical polarization from colliding stellar stream shocks in a tidal disruption event” στο Science, ένα από τα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως. Η τελετή απονομής έγινε  κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής συνεδρίας, στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, χθες το απόγευμα.

Η Ακαδημία Αθηνών από την ίδρυσή της το 1927 προάγει τα γράμματα, τις επιστήμες, τις καλές τέχνες, την επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ακαδημαϊκών.  Κάθε χρόνο βραβεύει ανθρώπους και οργανισμούς που διέπρεψαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ένα από αυτά τα βραβεία είναι και το «Βραβείο εις μνήμην Ακαδημαϊκού Ιωάννου Ν. Ξανθάκη».

Ο Ιωάννης Ξανθάκης (1904-1994) διετέλεσε καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (1939-1940), καθηγητής Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1940-1956), και εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1955. Διετέλεσε επίσης δυο φόρες υπουργός Γεωργίας (1963,1964) και Πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας (1965-1972).

Ποιος είναι

Ο Ιωάννης Λιοδάκης πήρε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κρήτη, επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο ΙΤΕ για να εκπονήσει το διδακτορικό του, το οποίο και έλαβε το 2017. Για το ερευνητικό έργο του, του απονεμήθηκε το ίδιο έτος το βραβείο Καλύτερου Νέου Ερευνητή από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία.

Συνέχισε την πορεία του στις ΗΠΑ με την υψηλού κύρους υποτροφία Kavli, στο Kavli Institute for Particle Astrophysics and Cosmology, του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Το 2020, μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τούρκου ως υπότροφος του Φινλανδικού Κέντρου Αστρονομίας (FINCA). Τα ερευνητικά του αποτελέσματα έχουν ήδη αναγνωριστεί από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση και το Ίδρυμα Gruber με την απονομή της υποτροφίας Gruber (2020) και από την Περιφέρεια Κρήτης με το βραβείο Διακεκριμένου Νέου Κρητικού Ερευνητή (2022). Από τον Σεπτέμβριο του 2023 είναι μεταδιδακτορικός υπότροφος της NASA στο Marshall Space Flight Center.