Aυτός είναι ο Ρώσος στρατηγός που άνοιξε τις πύλες των συνόρων για να περάσουν οι Ουκρανοί

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ έχει πει για αυτον: «Θα τον υποβίβαζα σε οπλίτη, θα του αφαιρούσα τα μετάλλια και θα τον έστελνα στην πρώτη γραμμή, με ένα πολυβόλο».

Ο λόγος για τον στρατηγό που την άνοιξη του 2024 διορίστηκε με βασική του αποστολή την ασφάλεια στην επαρχία του Κουρσκ.

Ο  Alexander Lapin αφού  δήλωσε ότι ο στρατός διαθέτει από μόνος του τη δύναμη και τους πόρους για την προστασία των ρωσικών συνόρων, διέλυσε το συμβούλιο που είχε αναλάβει την άμυνα της ευάλωτης παραμεθόριας περιοχής.

Το σχέδιό του άφησε ένα ακόμη κενό στην ήδη αδύναμη συνοριακή άμυνα της Ρωσίας, η οποία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος κατά την αιφνίδια εισβολή των Ουκρανών στο Κουρσκ, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Τα ουκρανικά στρατεύματα διέσχισαν τα σύνορα για να βρουν τα ρωσικά στρατεύματα σε διάλυση, και τώρα όπως ισχυρίζονται έχουν φθάσει σε βάθος 20-35 χιλιομέτρων  από τα ρωσικά σύνορα.

Καμία επαφή με την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης

Βέβαια ο Lapin δεν άνοιξε μόνος του τις πύλες για την πρώτη ξένη εισβολή σε ρωσικό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είχε να αντιμετωπίσει μια κρίσιμη έλλειψη ανδρών. Αλλά το λάθος του, είναι χαρακτηριστικό ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης, κάτι που τώρα ταλαιπωρεί τη Μόσχα, καθώς προσπαθεί να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από το έδαφός της.

Ο συγκεντρωτισμός του Πούτιν μπλοκάρει οποιαδήποτε δυναμική πρωτοβουλία

Από την έναρξη του πολέμου, ο συγκεντρωτισμός στις αποφάσεις – ένα από τα χαρακτηριστικά της Ρωσίας υπό τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν- έχει αποτύχει στα πεδία των μαχών, καθώς εμπόδισε τις ρωσικές δυνάμεις να αυτοσχεδιάσουν για να αντιδράσουν στις ταχέως εξελισσόμενες εξελίξεις.

«Η κάθετη εξουσία του Πούτιν εξακολουθεί να υφίσταται, και προς το παρόν λειτουργεί εναντίον των ρωσικών επιδιώξεων στο πεδίο», δήλωσε ο William Courtney, πρώην Αμερικανός διπλωμάτης και επίκουρος ανώτερος συνεργάτης του Rand. «Με τον σχεδιασμό της Ρωσίας να εκπορεύεται όλος από την κορυφή, οι αντιδράσεις σε απροσδόκητα γεγονότα είναι εξαιρετικά εξασθενημένες καθώς στερούν από τους αξιωματικούς την δυνατότητα να αναλάβουν πρωτοβουλίες

Δεν είναι βέβαιο αν το διυπηρεσιακό συμβούλιο που διαλύθηκε από τον Lapin, ένα όργανο αποτελούμενο από αξιωματικούς του στρατού και τοπικούς και περιφερειακούς αξιωματούχους ασφαλείας, θα βοηθούσε στην οργάνωση μιας συνεκτικής απάντησης από τη Μόσχα.

Αλλά χωρίς ένα στρατιωτικό κεντρικό όργανο να  έχει τον πρώτο λόγο, οι προσπάθειες της Μόσχας να εκδιώξει τις δυνάμεις του Κιέβου είναι μέχρι στιγμής χαοτικές και αναποτελεσματικές.

Παρ΄όλα αυτά είχε προειδοποιήσει

Τις ημέρες που προηγήθηκαν της εισβολής της Ουκρανίας, όπως ανέφεραν Ρώσοι στρατιωτικοί, η διοίκηση του  Lapin είχε στείλει αναφορές στη Μόσχα προειδοποιώντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αυξάνουν τον αριθμό των στρατευμάτων τους στη γραμμή του μετώπου.

Tο γεγονός υποβαθμίστηκε καθώς θεωρήθηκε τέχνασμα ως τακτική ψυχολογικού πολέμου, με την Μόσχα να απορρίπτει τις προειδοποιήσεις.

Καμία αντίδραση

Ανεξάρτητα από τις πληροφορίες σχετικά με τις στρατιωτικές κινήσεις, τα στρατεύματα υπό τη διοίκηση του Lapin απέτυχαν να δράσουν άμεσα στήνοντας αμυντικές γραμμές ή τοποθετώντας νάρκες, όπως έκαναν πέρυσι οι Ρώσοι στρατιώτες για να εμποδίσουν μια μεγάλη και καλά σχεδιασμένη ουκρανική αντεπίθεση.

Όταν οι Ουκρανοί στρατιώτες εισήλθαν στη ζώνη του μηδέν μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, δεν συνάντησαν καμία αντίσταση και, όταν έφτασαν στο εσωτερικό της Ρωσίας, δεν υπήρχαν δυνάμεις για να τους επιβραδύνουν.

Απλώς παραδόθηκαν

Οι ελαφρά οπλισμένες ρωσικές δυνάμεις παγιδεύτηκαν πίσω από τη γραμμή του μετώπου και διασκορπίστηκαν στο δάσος. Ορισμένοι προέβαλαν περιορισμένη αντίσταση, στήνοντας ενέδρες στις ουκρανικές δυνάμεις.  Αλλά εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες, πολλοί από αυτούς εθελοντές, απλά παραδόθηκαν.

«Στη Μόσχα, απλώς δεν περίμεναν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο σενάριο», δήλωσε ο Κόνραντ Μουζίκα, διευθυντής της Rochan Consulting με έδρα την Πολωνία, που ειδικεύεται σε θέματα του ρωσικού στρατού.

Ο αμυντικός σχεδιασμός ήταν σχεδόν τόσο καταστροφικός όσο και η ίδια η αρχική εισβολή της Ρωσίας, όταν οι στρατηγοί βασιζόμενοι σε λανθασμένες πληροφορίες -και στην πεποίθηση ότι ο ουκρανικός στρατός θα κατέρρεε κάτω από μια πλήρους κλίμακας επίθεση- έστειλαν τεθωρακισμένες φάλαγγες στην Ουκρανία σε σχηματισμό παρέλασης, καθιστώντας τις εύκολους στόχους για drones και αντιαρματικά όπλα.

Δεν ήταν η πρώτη φορά

Δεν ήταν η πρώτη φορά που κακός σχεδιασμός και έλλειψη ανδρών είχαν συνδυαστεί καταστροφικά υπό τις διαταγές του Lapin. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2022, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στη βορειοανατολική Ουκρανία

Χωρίς οι Ρώσοι να έχουν οχυρώσει επαρκώς τις αδύναμες θέσεις τους στην πρώτη γραμμή, οι Ουκρανοί τους κατατρόπωσαν χρησιμοποιώντας ταχέως κινούμενα οχήματα μάχης, ακολουθούμενοι από βαρύτερα τεθωρακισμένα . Η επιθετική γραμμή της Ρωσίας κατέρρευσε και η Ουκρανία κατάφερε να ανακτήσει χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Ήταν τότε που ο Καντίροφο ζήτησε την αποπομπή του και είπε την φράση «Θα τον υποβίβαζα σε οπλίτη, θα του αφαιρούσα τα μετάλλια και θα τον έστελνα στην πρώτη γραμμή, με ένα πολυβόλο».

Ορισμένοι θεώρησαν ότι η κριτική ήταν άδικη, καθώς ο Lapin είχε μετακινηθεί στην περιοχή όπου κατέρρευσαν οι ρωσικές γραμμές, πρόσφατα.

Παρ’ όλα αυτά, ο αξιωματικός απομακρύνθηκε από τη θέση του για να διοριστεί αργότερα  αναπληρωτής διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Το φιάσκο έκανε το Κρεμλίνο να επανεξετάσει το πρόβλημα του ανθρώπινου δυναμικού του, και ένα μήνα αργότερα η Ρωσία ξεκίνησε μια γενική κινητοποίηση για να ενισχύσει την ισχνή άμυνά της στηριζόμενη σε εθελοντές.

Η επικίνδυνη μετακίνηση δυνάμεων

Τώρα, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να αποκτήσει προβάδισμα στο έδαφός της, φέρνει κάποιες δυνάμεις από την ανατολική Ουκρανία, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι αφαιρεί ανθρώπινο δυναμικό από την πρώτη γραμμή.

Η αδέξια αντίδραση έδειξε ότι η εισβολή της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος έπληξε το αδύναμο σημείο της Μόσχας: τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης.

naftemporiki.gr