Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς προειδοποίησε την Τετάρτη ότι περιμένουν δύσκολες μέρες τη χώρα του και είπε ότι σύντομα θα ενημερώσει το έθνος για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
«Δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας στη Σερβία. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι εύκολο να πούμε τι είδους νέα λάβαμε τις τελευταίες 48 ώρες», είπε ο Βούτσιτς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά έδειξε ότι σχετίζονται με άμεσες απειλές για το εθνικό συμφέρον της Σερβίας.
«Απειλούν άμεσα τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα, τόσο της Σερβίας όσο και της Δημοκρατίας Σέρπσκα», είπε ο Βούτσιτς, αναφερόμενος σε μία από τις δύο οντότητες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Ο Βούτσιτς έχει κάνει παρόμοια σχόλια στο παρελθόν όταν η ΕΕ και οι ΗΠΑ πίεσαν αυτόν και τη σερβική κυβέρνηση να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και να επιτρέψουν την ένταξη της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.
Ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς είπε στη Σερβική Ραδιοτηλεόραση (RTS) ότι η αίτηση του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα συζητηθεί σε συνάντηση την Τετάρτη.
Ο Βούτσεβιτς υποστήριξε ότι η αίτηση παραβίαζε όλους τους διεθνείς κανόνες.
Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) θα συνεδριάσει την Τετάρτη με ένα μόνο θέμα στην ημερήσια διάταξη: την αίτηση του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στο Συμβούλιο.
Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κήρυξε μονομερή ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008, υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 12 Μαΐου 2022, μετά τη διαγραφή της Ρωσίας από το Συμβούλιο.
Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ανακοίνωσε, στις 24 Μαΐου 2023, ότι ενέκρινε το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη και το διαβίβασε στην PACE και εκπονήθηκε γνωμοδότηση για την αίτηση από ειδικούς της PACE.
Εν τω μεταξύ, η τελευταία κίνηση του Κοσσυφοπεδίου με στόχο τη χρήση του σερβικού δηναρίου στη χώρα έχει πυροδοτήσει μια νέα διαμάχη στην περιοχή.
Το Κοσσυφοπέδιο υιοθέτησε το ευρώ για συναλλαγές πληρωμών σε μετρητά την 1η Φεβρουαρίου παρά τις ανησυχίες των Σέρβων στο βορρά.
Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την απόφαση στις 18 Ιανουαρίου και είπε ότι άλλα νομίσματα εκτός του ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Κοσσυφοπέδιο μόνο για φυσική φύλαξη ή τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η απόφαση προκάλεσε οργή επειδή οι εθνοτικές σερβικές κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο χρησιμοποιούσαν το δηνάριο, το επίσημο νόμισμα της γειτονικής Σερβίας, σε κρατικά και εμπορικά ιδρύματα. Πολλοί ντόπιοι Σέρβοι έχουν προσκόλληση ή ακόμα και πίστη στη Σερβία.
Τα δύο μέρη πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες ως μέρος της διαδικασίας διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.
Όμως δεν έχει βγει ακόμη οριστική λύση ή απόφαση από τις συναντήσεις.
Δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, προέτρεψαν το Κοσσυφοπέδιο να σταματήσει την εφαρμογή του νομισματικού κανονισμού.
Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του. Όμως το Βελιγράδι δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο και ισχυρίζεται ότι εξακολουθεί να είναι μέρος της γειτονικής Σερβίας.
Αν και δεν είναι σαφές σε τι αναφερόταν ο Βούτσιτς, είναι έτοιμος να συναντηθεί με ανώτερους διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία την Τετάρτη.