Ανεβαίνουν διαρκώς οι τόνοι από την πλευρά της Τουρκίας με τη μία εμπρηστική δήλωση να διαδέχεται την άλλη. Τη σκυτάλη πήρε μετά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος απειλεί ευθέως την Ελλάδα ότι η χώρα του θα αμφισβητήσει την κυριαρχία της στα νησιά του Αιγαίου αν δεν τα αποστρατικοποιήσει.
Ο Οκτάι μίλησε χθες στην εφημερίδα Μιλιέτ και μεταξύ άλλων αναφέρει σχετικά με την Ελλάδα: «Η Τουρκία κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια, από την Συνθήκη της Λωζάνης, τα νησιά πρέπει αποστρατικοποιηθούν.
Η Ελλάδα ή θα κάνει αυτό που πρέπει ή υπάρχει και η ιστορία στις αρχές του 20 αιώνα. Υπάρχει και η πρόσφατη ιστορία της Κύπρου. Η Ελλάδα ή θα αποστρατικοποιήσει τα νησιά ή η Τουρκία θα αρχίσει να αμφισβητεί την κυριαρχία τους. Θα τα αμφισβητήσουμε και όπου φτάσει αυτό».
Επίσης σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ως παράδειγμα ακόμα και το Καστελόριζο δηλώνοντας:
«Υπάρχουν νησιά, που βρίσκονται κάτω από την μύτη μας και στρατικοποιούνται. Αυτά είναι απειλή για εμάς και δεν μπορεί η Τουρκία να μην απαντήσει σε αυτήν πράξη της Ελλάδος».
Ο επόμενος γύρος των ελληνοτουρκικών στη Μαδρίτη
Αποφασισμένος να μην οξύνει τα πνεύματα, αλλά και να απαντήσει σε κάθε πιθανή πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα καταδίκης των τουρκικών προκλητικών ενεργειών. Το μήνυμα αυτό, δε, εκνεύρισε την Άγκυρα που είδε μετά από καιρό τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών να στηλιτεύει τις κινήσεις της.
Το «ζουμί», όμως, έγκειται στη στρατηγική, με την οποία προσέρχεται η κυβέρνηση στη Σύνοδο της Μαδρίτης, με δεδομένη τη διαρροή από μέρους της τουρκικής κυβέρνησης ότι ο κ. Ερντογάν θα θέσει ζήτημα νησιών, εφόσον «προκληθεί» από τον κ. Μητσοτάκη. «Αν τεθεί τέτοιο θέμα θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, στέλνοντας ένα μήνυμα στην Άγκυρα, ως προς τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Από την άλλη, σε μια Σύνοδο που κύριο θέμα έχει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη συμπερίληψη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα σπεύσει να θέσει επί τάπητος την τουρκική προκλητικότητα, εν είδει παραπόνου προς τη Συμμαχία, αν και το μήνυμα θα είναι ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν επιτρέπεται αστάθεια εντός του ίδιου του ΝΑΤΟ.