Χιλιάδες πέτρινα εργαλεία που κατασκευάστηκαν πριν από περίπου 20.000 χρόνια, βρέθηκαν μέσα σε σπηλιά στη νότια ακτή της Αφρικής και αποκαλύπτουν τη σύνδεση μεταξύ των προϊστορικών λαών ολόκληρης της ηπείρου.
Οι αρχαιολόγοι που ανακάλυψαν τα εργαλεία έκαναν λόγο για κάτι πολύ σημαντικό, χάρη στο οποίο δημιουργούνται νέες πληροφορίες για τον τρόπο που οι προϊστορικοί άνθρωποι ταξίδευαν, αλληλεπιδρούσαν και μοιράζονταν την τέχνη τους.
Το σπήλαιο στο οποίο ανακαλύφθηκαν τα εργαλεία βρίσκεται σε υψηλό σημείο μιας βραχώδους παραλίας, πράγμα που επιβεβαιώνει τη ζωή σε ορεινότερα σημεία μετά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έπειτα από το τέλος της Εποχής των Παγετώνων.
Η επικεφαλής της μελέτης δρ. Σάρα Γουάτσον από το μουσείο Field στο Σικάγο εξήγησε ότι κατά εκείνη την περίοδο, δηλαδή πριν από 24.000, η ευρύτερη περιοχή στην ενδοχώρα της Νότιας Αφρικής θα ήταν γεμάτη με αντιλόπες. Συνεπώς, οι προϊστορικοί άνθρωποι θα κατασκεύασαν τα εργαλεία προκειμένου να πιάσουν θηράματα σαν αυτά. «Οι άνθρωποι κυνηγούσαν τα ζώα και για να το κάνουν αυτό, ανέπτυξαν νέα εργαλεία και όπλα».
Η δρ. Γουάτσον και η ομάδα της δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Journal of Palaeolithic Archaeology. Αφού εξέτασαν μικροσκοπικές λεπτομέρειες στις πελεκημένες άκρες των λεπίδων και των λίθων που υπάρχουν στα εργαλεία οι μελετητές υποστήριξαν ότι γνωρίζουν πλέον πώς κατασκευάζονταν τα εργαλεία.
Στο εσωτερικό της σπηλιάς οι μελετητές βρήκαν χιλιάδες πέτρινα εργαλεία, κυρίως μικρές, αιχμηρές λεπίδες, καθώς και τα μεγαλύτερα κομμάτια βράχου που ονομάζονται «πυρήνας» και απ’ τα οποία αυτές αποκόπηκαν.
Οι «πυρήνες» λοιπόν, είναι αυτοί που μαγνήτισαν το ενδιαφέρον των μελετητών, καθώς δείχνουν τις ιδιαίτερες μεθόδους και τη σειρά των εργασιών που έκαναν οι προϊστορικοί άνθρωποι για να φτιάξουν τα εργαλεία τους.