Οι τρεις παράμετροι που βρίσκονται στο επίκεντρο
Λίγες στιγμές πριν από τη συντριβή της πτήσης 2216 της Jeju Air, ένας επιβάτης έστειλε μήνυμα σε φίλο ότι το αεροσκάφος Boeing 737-800 χτύπησε ένα πουλί. Το πιθανό χτύπημα πτηνών, η έλλειψη ανάπτυξης εξοπλισμού προσγείωσης και το τσιμεντένιο φράγμα θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στο αεροπορικό δυστύχημα που συγκλονίζει τη Νότια Κορέα. Ωστόσο, η αιτία της συντριβής δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Θα μπορούσαν να περάσουν μήνες μέχρι να αποκαλυφθεί η αιτία της συντριβής, που αφήνει πίσω τις 179 νεκρούς.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών, της εταιρείας κατασκευής αεροπλάνων Boeing και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας, συνεργάζονται με το Συμβούλιο Διερεύνησης Ατυχημάτων Αεροπορίας και Σιδηροδρόμων της Νότιας Κορέας για να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δυστύχημα.
Παρά τη συντριβή, το Boeing 737-800 έχει ένα πολύ ισχυρό ρεκόρ ασφάλειας, σε αντίθεση με το διάδοχό του μοντέλο 737 Max που είχε πολλά προβλήματα. Τα δεδομένα της Boeing από το 1959 έως το 2023 δείχνουν ότι το 737-800 κατέγραψε μόλις 10 θανατηφόρα ατυχήματα που κατέστρεψαν τα αεροσκάφη που δεν επισκευάστηκαν, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στον κλάδο σε σύγκριση με τον αριθμό των πτήσεων που έχουν πραγματοποιήσει.
Επιπλέον, το ιστορικό ασφάλειας της Νότιας Κορέας ήταν εξαιρετικό, σύμφωνα με τον Hassan Shahidi, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Flight Safety Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εντοπίζει παγκόσμια ζητήματα ασφάλειας για τη βελτίωση της αεροπορίας. Είπε ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες της Νότιας Κορέας διαθέτουν συστήματα διαχείρισης ασφάλειας και τα έχουν πάει καλά σε σχέση με τους ελέγχους του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας που έχουν πραγματοποιηθεί. Ο ICAO είναι ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που βοηθά 193 χώρες να συνεργαστούν στα αεροπορικά ταξίδια.
«Mayday, Mayday, Mayday»
Πριν από την αναγκαστική προσγείωση, ο πιλότος έκανε λόγο για έκτακτη ανάγκη λόγω χτυπήματος πουλιού, σύμφωνα με τον Kang Jung-hyun, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Μεταφορών της Νότιας Κορέας. Ο πύργος ελέγχου είχε προειδοποιήσει τον πιλότο για πτηνά στην περιοχή. Ο πιλότος δήλωσε «Mayday, Mayday, Mayday» τρεις φορές και χρησιμοποίησε τους όρους «bird strike» και «go-around», είπε ο αξιωματούχος.
Παγκοσμίως, οι επιθέσεις πουλιών σε πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν σκοτώσει περισσότερους από 491 ανθρώπους και έχουν καταστρέψει περισσότερα από 350 αεροσκάφη από το 1988 έως το 2023, σύμφωνα με έκθεση της FAA. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επιθέσεις σε πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν σκοτώσει 76 ανθρώπους και έχουν καταστρέψει 126 αεροσκάφη από το 1988 έως το 2023. Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα για το πόσο θα μπορούσε ένα χτύπημα πουλιού να παίξει ρόλο στη συντριβή.
Αρχίζουν οι έρευνες για τα αίτια – Εθνικό πένθος για τα 179 θύματα
Περισσότερες συγκεκριμένες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες αφού οι ερευνητές εξετάσουν τα δύο «μαύρα κουτιά», τα δεδομένα πτήσης και τις συσκευές εγγραφής φωνής, από το σημείο της συντριβής. Ένα χτύπημα πουλιού θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη ενός κινητήρα με τέτοιο τρόπο που μπορεί να είχε χτυπήσει τα υδραυλικά του αεροπλάνου.
Στατιστικά μιλώντας, τα χτυπήματα πτηνών δεν συμβαίνουν συχνά, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί.
Πλάνα από τη συντριβή έχουν μεταδοθεί από πολλά νοτιοκορεατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, δείχνοντας ότι η κοιλιά του αεροπλάνου γλιστράει με μεγάλη ταχύτητα, προσκρούει σε ένα ανάχωμα και ξεσπά φωτιά. Το πίσω και το μπροστινό σύστημα προσγείωσης δεν φαίνονται στα πλάνα. Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν αργότερα στο CNN ότι οι τροχοί του αεροπλάνου που χρησιμοποιήθηκαν για απογείωση και προσγείωση δεν αναπτύχθηκαν πλήρως πριν από την προσγείωση. Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη εξήγηση για το γιατί.
Τα 101 αεροσκάφη Boeing 737-800 που εκμεταλλεύονται οι αεροπορικές εταιρείες της Νότιας Κορέας θα επιθεωρηθούν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους.
Τι λένε οι ειδικοί για το τσιμεντένιο τοίχος
Ένα άλλο σημείο διαμάχης μεταξύ των ειδικών σε θέματα αεροπορίας είναι το τσιμεντένιο ανάχωμα που χτύπησε το αεροπλάνο κατά την προσγείωση. Το δυστύχημα σκότωσε 179 από τους 181 επιβαίνοντες, εκτός από δύο μέλη του πληρώματος που ανασύρθηκαν ζωντανά από το σημείο.
Το τελευταίο θανατηφόρο δυστύχημα στη Νότια Κορέα σημειώθηκε το 1997 όταν ένα Boeing 747 της Korean Air Lines συνετρίβη στη ζούγκλα του Γκουάμ, σκοτώνοντας 228 ανθρώπους. Πολλά αεροδρόμια δεν έχουν παρόμοιες δομές τόσο κοντά σε διαδρόμους προσγείωσης, σύμφωνα με ειδικούς της αεροπορίας.
Η FAA ορίζει την επιφάνεια που περιβάλλει τους διαδρόμους ως «περιοχές ασφαλείας διαδρόμου», οι οποίες έχουν συνήθως πλάτος 500 πόδια και εκτείνονται 1.000 πόδια πέρα από κάθε άκρο του διαδρόμου.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα περιμένουν τους αξιωματούχους της Νότιας Κορέας να δώσουν περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο, τουλάχιστον μία αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ συνεργάζεται με τους ερευνητές για να μάθει περισσότερα: η Southwest Airlines. Οι ειδικοί είπαν ότι είναι πρόωρο να ρίξουν την ευθύνη στην Boeing μέχρι να δημοσιοποιηθούν περισσότερες πληροφορίες, αλλά, προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατασκευή του αεροσκάφους ευθύνεται για τη συντριβή.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Πιλότων Αεροπορικών Γραμμών δημοσίευσε μια δήλωση λέγοντας ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που σχετίζονται με τη συντριβή και συνεργάζεται στενά με την τοπική ένωση-μέλος, ALPA-K. Υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που θα εξετάσει το National Transportation Safety Board στις έρευνες, σύμφωνα με τον Ed Malinowski, συνταξιούχο ανώτερο ερευνητή αεροπορικής ασφάλειας για το NTSB και πρώην πιλότο αεροπορικών μεταφορών: τον πιλότο, το περιβάλλον και το αεροσκάφος.
Με πληροφορίες από CNN