Στον σημερινό εορτασμό της 77ης επετείου νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στην ουσία δεν έχει να ανακοινώσει καμία νίκη εντός ενός πολέμου που ξεκίνησε ο ίδιος και μετρά κάτι λιγότερο από τρεις μήνες.
Τόσο οι Ρώσοι πολίτες, όσο όμως και οι ηγέτες και πολίτες κρατών ανά τον κόσμο αναμένουν σήμερα την ομιλία του Πούτιν στο πλαίσιο της «Ημέρας Νίκης» για να δουν ποιος συμβολισμούς θα χρησιμοποιήσει ο Ρώσος ηγέτης και πώς θα συνδέσει τον εορτασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ειδικότερα με βάση το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να καταλάβουν το Κίεβο κι έχουν επιχειρήσει να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη στρέφοντας τη δράση τους προς τα νότια, η σημερινή ημέρα έχει πολλές αντικειμενικές δυσκολίες στο να προσεγγιστεί ως μια «ημέρα νίκης» κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Γι’ αυτό το λόγο, εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι ίσως ο Πούτιν χρησιμοποιήσει τη σημερινή ομιλία του προκειμένου να ανακοινώσει κάτι πολύ χειρότερο απ’ αυτό που ισχύει τώρα για την Ουκρανία. Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, ο Πούτιν σήμερα θα μπορούσε να ανακοινώσει μια επίσημη κήρυξη πολέμου με την Ουκρανία με επιβολή στρατιωτικού νόμου ή μια γενικότερη κινητοποίηση δυνάμεων. Στην ίδια λογική βέβαια, θα μπορούσε να ανακοινώσει μια πλαστή ή επίπλαστη νίκη, προκειμένου να αποχωρήσει από τον φαύλο κύκλο στον οποίο ο ίδιος έβαλε τον εαυτό και τη χώρα του.
Παρά τις σχετικές διαψεύσεις του Κρεμλίνου, πάντως, Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να ανακοινώσει γενική κινητοποίηση ή επίσημη κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία κινητοποιώντας προσωπικό και πόρους από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, που δεν είχαν μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί. Μια τέτοια ενέργεια πάντως, θεωρείται ακόμα κι «επικίνδυνη» αφού δεκάδες χιλιάδες έφεδροι θα κληθούν να παρατήσουν τις δουλειές τους και τα σύνορα θα κλείσουν για όλους όσοι είναι σε θέση να φέρουν όπλα, κάτι που δεν έχει κατορθώσει στο παρελθόν η Ρωσία.
Την ίδια ώρα, φοβούμενος ότι η στήριξη της Ουκρανία από τη Δύση, είναι πιθανό να τον οδηγήσει σε μια μεγαλειώδη ήττα, ο Πούτιν δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο μιας πυρηνικής απειλής, αφού ήδη «διαφημίζει» σε παγκόσμιο επίπεδο τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Δεν αποκλείεται, βέβαια, από την άλλη ο Πούτιν να επιδιώξει μια αποκλιμάκωση του πολέμου βλέποντας περιορισμένα τα περιθώρια μιας μεγάλης νίκης, όπως τη φανταζόταν. Ίσως, λοιπόν, σήμερα ανακοινώσει ότι η Ρωσία πέτυχε τους μεγαλύτερους στόχους της στην Ουκρανία με την καταστροφή μεγάλων στρατιωτικών στόχων και την κατάληψη αρκετών πόλεων, όπως η Μαριούπολη και η Χερσώνα. Πάντως κάτι τέτοιο είναι γενικά δύσκολο να το πιστέψουν οι Ρώσοι, αφού οι Ουκρανοί θα επιχειρήσουν ανακατάληψη εδαφών προκαλώντας νέες απώλειες στις δυνάμεις εισβολής, έστω κι αν περάσουν στην άμυνα.
Αν και ο Πούτιν πάντως αισθάνεται οικονομική και πολιτική πίεση για να δώσει ένα τέλος στον πόλεμο, ίσως μια χρονοβόρα παράτασή να είναι καλύτερη επιλογή από την έμμεση παραδοχή της αποτυχίας.
Ήδη κρατικά ΜΜΕ στη Ρωσία εξηγούν ότι η χώρα βρίσκεται μάλλον με το ΝΑΤΟ σε πόλεμο, παρά με την Ουκρανία για να δικαιολογήσουν κάποιες από τις πρόσφατες ήττες των ρωσικών δυνάμεων. Επίσης ο Πούτιν χρειάζεται να προσφέρει μια σαφέστερη ιδεολογική εξήγηση για την εισβολή, καθώς ο πόλεμος αρχίζει να επηρεάζει ολοένα και περισσότερο την καθημερινότητα των Ρώσων πολιτών, πολλοί εκ των οποίων ίσως να μη γνωρίζουν ξεκάθαρα γιατί η χώρα τους ξεκίνησε τον πόλεμο.