Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία
Συνεχίζονται

Μετά από 89 ημέρες πολέμου, μπορεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης να έχει μειωθεί για τις λεπτομέρειες των εξελίξεων, αυτό όμως δεν σημαίνει πως το μένος των Ρώσων και το σκληρό πρόσωπο του πολέμου έχουν εκλείψει.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν τον πόλεμο βομβαρδίζοντας μάλιστα χθες ένα ολόκληρο χωριό, το Σενκίβκα από ρωσικό έδαφος.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο παράλληλα περιορίζει δραματικά τις εισροές φαρμάκων προς τη χώρα που προέρχονται είτε από τη Ρωσία είτε από τη Λευκορωσία.

Την ίδια στιγμή, ο Αντρέι Σεβτσούκ, ο οποίος διορίστηκε δήμαρχος του Ενερχοντάρ μετά την κατάληψη της πόλης από τον ρωσικό στρατό, τραυματίστηκε σε έκρηξη, με την Ουκρανία μάλιστα να μην τον αναγνωρίζει καν ως δήμαρχο της περιοχής.

Από την πλευρά της η Ρωσία ανακοίνωσε ότι χτύπησε φορτίο με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα στην Ουκρανία. Με βάση το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας θαλάσσιοι πύραυλοι Kalibr υψηλής ακριβείας και μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν μια μεγάλη παρτίδα όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκε από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες για μια ομάδα ουκρανικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς.

H επίθεση έγινε κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Μαλίν στην περιοχή Ζιτόμιρ.

Η Ρωσία πραγματοποίησε την επίθεση από τη Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ, έντονος σκεπτικισμός έχει αναπτυχθεί σε σχέση με την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού φαίνεται πως για να ενταχθεί η χώρα στην Ένωση χρειάζονται περίπου 15 με 20 χρόνια. Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μάλιστα Κλέμεν Μπον δήλωσε ότι «αν λέμε ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε 6 μήνες, ένα χρόνο, δύο χρόνια, λέμε ψέματα. Δεν είναι αλήθεια. Πιθανότατα είναι ίσως 15 ή 20 χρόνια».

«Ό,τι και να γίνει, είναι πολύ μεγάλο», πρόσθεσε για να διευκρινίσει:

«Χρειάζεται πολύς χρόνος και δεν θέλω να πουλάμε ψευδαισθήσεις και ψέματα. Αν πούμε στους Ουκρανούς “καλώς ήρθατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν διαβάσατε πλήρως το συμβόλαιο, η υποσημείωση λέει: θα είναι σε 15 χρόνια”, τότε νομίζω ότι διαμορφώνουμε το έδαφος για την απογοήτευση μιας ολόκληρης γενιάς Ουκρανών».

Από την πλευρά του ο Εμμανουέλ Μακρόν, έχει εκκινήσει διαδικασίες για να δημιουργηθεί μια άλλη μορφή «ένωσης» στην Ευρώπης με γρηγορότερες ταχύτητες εντάξεων και διαφορετικό καθεστώς, ωστόσο φαίνεται πως κάτι τέτοιο, προς το παρόν παραμένει πολύ δύσκολο.