Ξέρατε γιατί ξηλώθηκαν πάνω από από 175.000 καμπάνες στην Ευρώπη;

 

Τι έγιναν άραγε οι καμπάνες στην Ευρώπη μέσα στον πόλεμο; Ίσως ελάχιστοι το ξέρουν: Μεταξύ 1939 και 1945, 175.000 καμπάνες σε όλη την Ευρώπη λεηλατήθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία. Μεταφέρθηκαν σε σημεία συλλογής, γνωστά ως Glockenfriedhöfe, ή νεκροταφεία καμπάνας, τα μεγαλύτερα από αυτά ήταν στο Αμβούργο. Περίπου 150.000 παραδόθηκαν σε χυτήρια και έλιωσαν για να κατασκευαστούν περιβλήματα και οπλισμός για την πολεμική τους βιομηχανία.

Μια από τις μεγαλύτερες λεηλασίες έγιναν στην Πολωνία και την Τσεχοσλοβακία, στην Αυστρία, στο Βέλγιο, τη Γιουγκοσλαβία. Οι Γερμανοί που το έκαναν μερικές φορές και για αντίποινα, τις κατέβαζαν στη συνέχεια τις φόρτωναν σε πλοία που έφθαναν στη Γερμανία αφού έπλευσαν τους ποταμούς Μολδάβα και Έλβα. Εκεί τις έλιωναν και με το μέταλλό τους πήγε στην κατασκευή όπλων. …

Μέχρι το τέλος του πολέμου, οι Γερμανοί είχαν αφαιρέσει  μόνο από τα εδάφη της Τσεχοσλοβακίας συνολικά 43.776 καμπάνες.-υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν στο 93% των καμπανών που υπήρχαν προπολεμικά. ..

Κάποιες βέβαια γλίτωσαν! Μάλιστα είναι γνωστή η ιστορία για μια εκκλησιαστική καμπάνα που χρονολογείται από το 1555 επιστράφηκε το 2020 , στο σπίτι της στην Πολωνία, 77 χρόνια αφότου λεηλατήθηκε από τους Ναζί  .

Οι ενορίτες στο Slawiecice στη νότια Πολωνία άρχισαν να αναζητούν την παλιά καμπάνα της εκκλησίας πριν από δύο χρόνια. Ήταν τυχεροί γιατί, όπως εξήγησε η μητρόπολη Münster στη Γερμανία, οι Ναζί έλιωσαν περίπου 80.000 καμπάνες για να φτιάξουν όπλα ή πυρομαχικά.

Η καμπάνα εντοπίστηκε τελικά στο Münster από τον πάστορα της πολωνικής εκκλησίας. Σύμφωνα με την επισκοπή, ο Marian Bednarek βρήκε την καμπάνα των 400 κιλών (880 λίβρες) σε ένα βιβλίο.

Βρισκόταν για δεκαετίες απαρατήρητη με δύο άλλες καμπάνες σε μια αυλή στο δικαστήριο της Καθολικής Εκκλησίας της πόλης.

Μετά τον πόλεμο, κάποιες καμπάνες που δεν είχαν λιώσει λόγω του μεταλλικού τους περιεχομένου τις είχαν επιστρέψει, αλλά 1.300 καμπάνες που είχαν κατασχεθεί σε ανατολικά εδάφη, όπως η Πολωνία, διατηρήθηκαν στο Αμβούργο και οι φωτογραφίες τους φυλάχτηκαν σε αρχείο στη Νυρεμβέργη.