Συνέβη το 1985: Όλα όσα έγιναν την χρονιά που κυκλοφόρησε o δίσκος  του Χαρη και του Πανου Κατσιμίχα “Ζεστά ποτά”
Ρένα Χατζηανέστη
Συνέβη το 1985: Όλα όσα έγιναν την χρονιά που κυκλοφόρησε o δίσκος  του Χαρη και του Πανου Κατσιμίχα “Ζεστά ποτά”
Ρένα Χατζηανέστη

Του Κώστα Φασουλά

Ο δίσκος Ζεστά Ποτά, ώσπου να εκδοθεί  θα περάσει μέσα από  δισκογραφικές συμπληγάδες, όμως χάρη στην βοήθεια και τον ενθουσιασμό του Μανώλη Ρασούλη, τα τραγούδια του άλμπουμ θα ηχογραφηθούν, γνωρίζοντας θεαματική αποδοχή από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας τους

.«Η καλλιτεχνική οντότητα του Χάρη και του Πάνου», γράφει ο Μανώλης Ρασούλης σε κείμενο του που συνοδεύει την έκδοση, «είναι αυθεντικότατη φύσει και θέση και τα τραγούδια τους κινούνται ολοταχώς προς τη χρυσή τομή του νεοελληνικού τραγουδιού και είναι τόσο ανθρώπινα που τα αισθάνομαι σαν ζεστά ποτά μέσα σε ύπουλα παγωμένη νύχτα του χειμώνα».

 

Τον Ιούνιο του 1985 ο υπουργός παιδείας Απόστολος Κακλαμάνης καταθέτει σχέδιο νόμου για τη δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , όμως ένα μήνα μετά, δυό … άγνωστες λέξεις «αρωγή» και «ευδοκίμηση», στο θέμα της έκθεσης των πανελληνίων εξετάσεων, θα αποσυντονίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα και θα προκαλέσουν σειρά συζητήσεων για το γλωσσικό ζήτημα.

Το 1985  διακόσια εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, σε ορυχεία και  εργοστάσια ή κάνουν άλλες επικίνδυνες δουλειές. Την δυσάρεστη αυτή είδηση ανακοίνωσε ο Ελ Μπατάουι, διευθυντής του γραφείου εργασιακής υγείας της Παγκόσμιας οργάνωσης Υγείας σε συνέδριο στο Πιτσμπουργκ με θέμα την κατάσταση της υγείας των ανθρακωρύχων.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν σε παιδιά κάτω των 15 ετών, Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, θυμίζουν εκείνες που επικρατούσαν στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα. Η Κολομβία κατέχει το θλιβερό ρεκόρ όσον αφορά τις συνθήκες απασχόλησης των ανηλίκων, ανέφερε ο διευθυντής Ελ Μπατάουι,  αλλά την συναγωνίζονται η Βραζιλία, ο Ισημερινός  και το σύνολό των χωρών της Αφρικής. Παιδιά σέρνουν φορτία άνθρακος έξω από τις στοές των ορυχείων, με σχοινιά που είναι  δεμένα στη μέση τους. Παιδιά ηλικίας πέντε έως έξι ετών, δουλεύουν σε λατομεία αναπνέοντας την ανθυγιεινή σκόνη. Οι κυβερνητικές αρχές σε χώρες όπως στην Ινδία, την Ταϋλάνδη, την Τουρκία, και την Τανζανία, παραδέχονται ότι υφίσταται πρόβλημα, αλλά ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν δίλλημα αν αποφασίσουν να απαγορεύσουν την εργασία των ανηλίκων. Στη περίπτωση αυτή δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα εκατομμύρια των παιδιών που θα βρεθούν άνεργα, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά σχολεία

Το 1985 χρονιά που κυκλοφορεί ο δίσκος Ζεστά Ποτά δισκογραφική εργασία του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα, η Αθήνα γίνεται η πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 2300 χρόνια από την ίδρυση της, το Αιγαίο θα αποκτήσει  το δικό του υπουργείο με έδρα τη Μυτιλήνη, ενώ μετά από ένα μακρόχρονο ταξίδι, το ηλεκτρικό ρεύμα φτάνει επιτέλους στα Κουφονήσια. Το ίδιο χρόνο υπογράφεται η συνθήκη του Σένγκεν , ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυση του, ενώ  στις 20 Αυγούστου του 1985 κυκλοφορούν στην Ελλάδα τα πρώτα ευρωπαϊκά διαβατήρια. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου,  ύστερα από 63 χρόνια ξεριζωμού από τις πατρογονικές εστίες, πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το παγκόσμιο συνέδριο Ποντίων, με τη συμμετοχή 500 περίπου εκπροσώπων ποντιακών σωματείων από όλο τον κόσμο.  Το συνέδριο άνοιξε με μια λαμπαδοφορία με δεκάδες νέες και νέους από την ακτή της Καλαμαριάς όπου πάτησαν το πόδι τους οι πρώτοι πρόσφυγες, της Μικρασιατικής καταστροφής, ως το κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Αυτή η εκδήλωση», επεσήμανε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Γιώργος Παρχαρίδης, συμβολίζει την πορεία της προσφυγιάς από τον ξεριζωμό και τη φτώχεια, στη σημερινή ακμή και πρόοδο στις νέες πατρίδες.

Το 1985  θα εντοπιστεί 40 μίλια από την Φλόριντα, το κύριο μέρος του Ισπανικού ναυαγίου Νουέστρα Σενιόρα, που είχε βυθιστεί το 1622,  παράλληλα με την πρόκληση ενός άλλου ναυαγίου, σύγχρονου και ανερμήνευτου αυτή τη φορά, καθώς ομάδα Γάλλων πρακτόρων της εξωτερικής υπηρεσίας, θα βομβαρδίσει και θα βυθίσει στο λιμάνι του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, πλοίο της Greenpeace.

Το ίδιο χρόνο στην Ελλάδα, θα γίνει η εξαγορά των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά από το κράτος, με την καταβολή στον ως τότε ιδιοκτήτη τους Σταύρο Νιάρχο ποσού 14 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που συνοδεύτηκε με πολλές δηλώσεις και υποσχέσεις για την δραστηριότητα και το μέλλον του «Ναυπηγείου του Λαού», όπως είχε τότε χαρακτηριστεί.

Τον Σεπτέμβριο του 1985, δημοσίευμα της εφημερίδας το ΒΗΜΑ  αναφέρεται στη θεαματική αύξηση της κατανάλωσης των τσιγάρων, ακόμη και εκεί που οι άνθρωποι δεν έχουν επαρκή τροφή. Το μέλλον της αγοράς καπνού γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με τους ειδικούς βρίσκεται στον Τρίτο κόσμο. Οι καπνοβιομηχανίες χρησιμοποιούν ελκυστικά διαφημιστικά μηνύματα προσφέροντας δώρα, ή ακόμα πουλώντας και μεμονωμένα τσιγάρα σε όσους δεν έχουν αρκετά λεφτά, για να αγοράσουν ολόκληρα πακέτα. Στην Γκάμπια της Αφρικής, οι καπνιστές μπορούν, με το περιτύλιγμα κάθε πακέτου τσιγάρων να λάβουν μέρος στην κλήρωση ενός πολυτελούς αυτοκινήτου. Οι διαφημίσεις τονίζουν ότι το κάπνισμα συνδέεται με την κοσμοπολίτικη ζωή, κι ακόμα με ανώτερη μόρφωση. Στο Ζαΐρ ένα πόστερ δείχνει επιχειρηματία που καπνίζει ενώ βγαίνει από μια μαύρη Μερσεντές, και ο σοφέρ του ανοίγει την πόρτα. Στη Νιγηρία υπάρχουν διαφημίσεις, που δείχνουν έναν απόφοιτο πανεπιστημίου, που καπνίζει φορώντας την τήβεννο, ή ακόμα ένα δικηγόρο που καπνίζει φορώντας την παραδοσιακή άσπρη περούκα. Άλλες διαφημίσεις δείχνουν Αφρικανίδες,  να καπνίζουν ως σύμβολο της απελευθέρωσης των γυναικών. Υπάρχουν ενδείξεις, συμπληρώνει η εφημερίδα, ότι τα τσιγάρα που πωλούνται στον Τρίτο κόσμο, περιέχουν περισσότερη πίσσα και νικοτίνη,  από εκείνα που πωλούνται στις βιομηχανικές χώρες.

 

Το 1985 χρονιά που κυκλοφορεί ο δίσκος Ζεστά ποτά, , εγκαινιάζεται το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ παραδίδεται στην κυκλοφορία το τμήμα της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, που διατρέχει τους δήμους Γλυφάδας και Βούλας. Τον ίδιο χρόνο ο ΟΤΕ περνά στη  ψηφιακή τεχνική. Η εγκατάσταση τηλεφώνων στα αυτοκίνητα αποτελεί γεγονός, ενώ λειτουργεί για πρώτη φορά η νέα υπηρεσία του οργανισμού η περίφημη τηλεειδοποίηση.

Τον Μάιο του 1985 σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ακρόπολις, οι εκατομμυριούχοι όλου του κόσμου που διαθέτουν ιδιωτικά αεροπλάνα και συχνά επισκέπτονται τη χώρα μας για διακοπές ή μπίζνες, έχουν χρεώσει το ελληνικό δημόσιο με 90. 00000 εκατομμύρια δραχμές, και τώρα αναζητούνται παντού για να πληρώσουν το χρέος τους.

Από έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού στα επαρχιακά κυρίως αεροδρόμια, ή από αμέλεια των υπαλλήλων, συνεχίζει η εφημερίδα, οι υψηλοί επισκέπτες φεύγουν μετά το τέλος της επισκέψεως  τους στην Ελλάδα, χωρίς να πληρώσουν προηγουμένως τους νόμιμους φόρους για την χρησιμοποίηση των αεροδρομίων μας από τα αεροπλάνα τους

Τον Ιανουάριο του 1985, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος εκτυπώσεως τραπεζογραμματίων και Αξιών της τράπεζας της Ελλάδας, τα ελληνικά τραπεζογραμμάτια συγκαταλέγονται μεταξύ των καλυτέρων διεθνώς και για την ασφαλή εκτύπωση τους , λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η ανακοίνωση αυτή του Ιδρύματος έγινε, με αφορμή πληθώρα δημοσιευμάτων που αμφισβητούσαν την εγκυρότητα των γραμματίων των 5000 δραχμών.

Στις 5 Ιανουαρίου 1985, διαβάζουμε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ότι η Ελλάδα μετά την Ιαπωνία φαίνεται να είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη  μακροβιότητα των κατοίκων τους, ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης της Ασίας, και της Αμερικανικής Ηπείρου, σύμφωνα με ένα στατιστικό πίνακα που εξέδωσε ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας χθες στη Γενεύη. Η στατιστική αναφέρει 30 χώρες, οι περισσότερες δυτικές και τα συγκριτικά στοιχειά επιβεβαιώνονται από τον ρυθμό θνησιμότητας των κατοίκων, σε διάφορες ηλικίες της κάθε μιας. Αναφέρει επισης ότι οι δρόμοι του Βελγίου είναι οι πιο επικίνδυνοι του κόσμου για ατυχήματα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 15 φορές περισσότερες αυτοκτονίες από την Αγγλία

Τις πρωινές ώρες της 15ης  Αύγουστου του 1985 οι κάτοικοι της Καβάλας, θα εγκαταλείψουν μαζικά τη πόλη, εξαιτίας  μιας απειλητικής φωτιάς που  ξέσπασε σε γειτονικό δάσος, την ίδια στιγμή που οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ σημειώνουν ρεκόρ αποθεμάτων νερού. Τον ίδιο χρόνο, σε κτιριακό συγκρότημα στο Χάλιφαξ του Καναδά θα γίνει η πρώτη χρήση θαλασσινού νερού για ψύξη κτιρίων, ενώ  Μίκυ Μάους γίνεται δεκτός στην Κίνα.

 

Τα Ζεστα ποτα του Χαρη και του Πανου Κατσιμίχα, είναι δίσκος συνομήλικος με το μυθιστόρημα του Πάτρικ Ζίσκιντ «Το άρωμα», με την ταινία του Σίντνεϊ Πόλακ «Πέρα από την  Αφρική», ενώ μετράει τα ίδια ακριβώς χρόνια με την ποιητική συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη με τίτλο «Ο μικρός Ναυτίλος» και «Το επιμύθιο στο όνομα του Ρόδου» του Ουμπέρτο Έκο. Το 1985 το βιβλίο της πρώτης Λυκείου «Ιστορία του Ανθρώπινου γένους», θα προκαλέσει κύμα αντιδράσεων καθότι ο συγγραφέας του Λευτέρης Σταυριανός αναφέρεται στην θεωρία του Δαρβίνου, την ίδια περίπου στιγμή που ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες σε συνέντευξη του στον Κάρλος Γκαμπέτα, μιλάει για την ματανόμπελ εποχή του, συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα από το περιοδικό «Διαβάζω». «Πρώτα από΄ όλα χρειάστηκε να διακόψω το μυθιστόρημα που είχα ήδη αρχίσει», ο συγγραφέας αναφέρεται στο βιβλίο του Ο Έρωτας στα χρόνια της χολέρας,  πριν από το Νόμπελ. «Για μια στιγμή είχα την ψευδαίσθηση ότι μετά τις τελετές και τις συνεντεύξεις, θα μπορούσα να ξαναρχίσω σα να μην είχε συμβεί τίποτα, όμως πολύ σύντομα συνειδητοποίησα  ότι ήταν αδύνατον. Βρέθηκα μπλεγμένος σε μια σειρά προβλημάτων κοινωνικού τύπου, δημόσιας εικόνας και έτσι αποφάσισα να διακόψω για ένα χρόνο το γράψιμο και να μεταμορφωθώ σε…βραβείο Νόμπελ. Σε προσωπικό επίπεδο δεν μου συνέβη τίποτα το σημαντικό, κάτι που να με βαρύνει δηλαδή ή να με κάνει να αλλάξω στιλ. Όταν έπιασα ξανά το βιβλίο, ανακάλυψα πως ότι είχα γράψει δεν μου άρεσε. Το άλλαξα εντελώς και άρχισα από την αρχή»

  • Ο Κώστας Φασουλάς είναι στιχουργός και ραδιογωνικός παραγωγός