Συνέβη το 1984: Όλα όσα έγιναν την χρονιά που κυκλοφόρησε ο δίσκος ”Χαράτσι” του Νίκου Παπάζογλου

*Του Κώστα Φασουλά

Πρόκειται για τον πρώτο προσωπικό δίσκο του Νίκου Παπάζογλου με τον ίδιο να υπογράφει τα τραγούδια του άλμπουμ (εκτός από δυο) έχοντας μαζί του την περίφημη μπάντα του Η Ταχεία Θεσσαλονίκης. Το Χαράτσι με το ιδιαίτερο ήχο και λόγο, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για πολλούς από τους μετέπειτα Έλληνες τραγουδοποιούς.

Το 1984 χρονιά που κυκλοφορεί ο δίσκος Χαράτσι, η Ελλάδα εμφανίζεται από τις λιγότερο χρεωμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, σε ειδικό πίνακα που συνέταξε η Αμερικανική Τράπεζα American Express. Η είδηση αυτή φιλοξενείται στην εφημερίδα Το ΒΗΜΑ

Τον ίδιο χρόνο , διαβάζουμε στην Απογευματινή, ότι η Ελλάδα κατέχει το Ευρωπαϊκό ρεκόρ, στις επίσημες αργίες. Δεκαοχτώ μέρες το χρόνο οι Έλληνες καθόμαστε επισήμως. Τώρα αν σ΄αυτές προστεθούν τα 52 Σάββατα και οι 52 Κυριακές και οι μηνιαίες άδειες, διαπιστώνουμε ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε τράπεζες και Δημόσιες Υπηρεσίες, έχουν επίσημο ρεπό πέντε μήνες το χρόνο. Την επίσημη θέση στο επίσημο καθισιό, συνεχίζει το δημοσίευμα μοιράζονται η Αυστρία, η Ισπανία και η Ιταλία, με 15 επίσημες αργίες,

Στη τρίτη θέση η Σουηδία με 12 και ακολουθούν η Δ.Γερμανία με 11, Δανία 10, και Βέλγιο, Ολλανδία και Ελβετία από 9. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα εργάζονται λιγότερο εξω από το σπίτι από ότι πριν από δέκα χρόνια, ιδίως αυτές που πέρασαν τα 30.

Μειώθηκε δραστικά επίσης, ο αριθμός των γυναικών που εργάζονταν δίχως αμοιβή, στην οικογενειακή επιχείρηση. Μειώθηκε πολύ, όπως έδειξε η τελευταία απογραφή, ο αριθμός των αγροτών. Και τα συμβοηθούντα και μη αμειβόμενα μέλη της οικογενείας ήταν κυρίως οι Ελληνίδες αγρότισσες. Το δημοσίευμα κλείνει με την διαπίστωση ότι αυξήθηκε δραματικά ο = αριθμός των εμμίσθων γυναικών, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των γυναικών με υπεύθυνες θέσεις, καθώς και των γυναικών εργοδοτών

Toν Οκτώβριο του 1984, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το 5 ο Διεθνές Συνέδριο για το Σχεδιασμό και τη Διαχείριση Υδάτινων πόρων, με θέμα «Το νερό το έτος 2000». Στο συνέδριο αυτό, ο καθηγητής του εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, ανακοίνωσε ότι «Πενήντα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, χάνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Η ποσότητα αυτή, που αντιστοιχεί στο 80% του υδατικού δυναμικού της χώρας, χύνεται στη θάλασσα, ενώ μόλις το 20% των επιφανειακών υδάτων, αξιοποιούνται ολικά ή μερικά.

Από την πλευρά του ο Ιταλός καθηγητής και γενικός γραμματέας τους συνεδρίου. Ορέλιο Ορέλι, τόνισε ότι «Οι εύκολες πηγές νερού έχουν εξαντληθεί. Η αξιοποίηση των υπολοίπων υδατικών πόρων, αποτελεί δύσκολο και πολυδάπανο εγχείρημα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες». Το ίδιο με απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ, κοινοποιούνται με παράλληλη δημοσίευση στους τηλεφωνικούς καταλόγους, οι αριθμοί τηλεφώνων εκατοντάδων συνδρομητών, που κατείχαν απόρρητα τηλέφωνα παράνομα.

Σχεδόν ταυτόχρονα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην πρωτεύουσα ιδιωτικές επιχειρήσεις ταχύτατης διανομής αλληλογραφίας ή δεμάτων, ενώ ανακοινώνεται ότι από τον Φεβρουάριο του 1985, θα εφαρμοσθεί και στη χώρα μας, ο γραμμωτός κώδικας, σήμανσης των προϊόντων

Το 1984 ο Ανδρέας Παπανδρέου δεσπόζει στην ελληνική πολιτική σκηνή, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γίνεται πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην θέση του Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος παραιτείται για λόγους υγείας, την ίδια περίπου χρονική στιγμή που ο Ρόλαντ Ρέιγκαν παίρνει το χρίσμα του προέδρου στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων.

Τον ιδιο χρονο, το Πολωνικό Κομουνιστικό κόμμα σε μια θεαματική του κίνηση, διαγράφει 8000 μέλη, ενώ ο Αριέλ Σαρον σαρωτικός στις
δηλώσεις του, ομολογεί ΅Πως πρέπει να εξαφανίσουμε τους Παλαιστίνιους.΅. Στον ΟΗΕ ανησυχούν και καταγγέλλουν ότι ο Ιρακινός στρατός χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα εναντίον του Ιραν, ενώ Αμερική και Βατικανό δίνουν τόπο στην οργή και αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις για πρώτη φορά μετά από 117 χρόνια.

Το 1984 κύμα ψύχους με το εύστοχο βάφτισμα ΅Σιβηρικό εξπρές΅ προκαλεί τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην Βόρεια Ευρώπη, στο Λονδίνο σε πολύ πιο θερμό περιβάλλον γεννιούνται τα πρώτα τρίδυμα του σωλήνα, σχεδόν ταυτόχρονα με το ξέσπασμα ενός ανελέητου λιμού στην Αιθιοπία, με τις συνέπειες του να σοκάρουν τον πλανήτη. Σοκ που μάλλον δε έφτασε στον οίκο christies του Λονδίνου, οι άνθρωποι του οποίου κατάφεραν να πουλήσουν ένα Chateau Lafite του 1787, με το αξιοσέβαστο ποσό των 150.000 δολαρίων, η υψηλότερη τιμή που δόθηκε για ένα μπουκάλι κρασί ανεξαρτήτου μεγέθους. Κρασί που δεν ήπιαν, όμως επέστρεψαν μαγεμένοι οι τρεις Σοβιετικοί κοσμοναύτες που
σημείωσαν ρεκορ παραμονής 236 ημερών στο διάστημα, τοπίο που θα επισκεφτεί τον ίδιο χρόνο η νεαρή κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, η πρώτη γυναίκα που περπάτησε σε ουράνιους δρόμους.

Το 1984 το 10% του συνόλου των απασχολουμένων στην βιομηχανία στην χώρα μας εργάζονται σε εργαστήρια ενδυμάτων, πληροφορία που μάλλον αγνοούσε ο μαιτρ της υψηλής ραπτικής Caultier, ο οποίος παρουσίασε στην πασαρέλα του, άνδρες που φοράνε φούστα, ιδέα εκκεντρική που συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα αιχμηρά σχόλια. Τον ίδιο χρόνο ο αθεράπευτα φιλότεχνος Ευθύμιος Μοσκαχλάιδης κατηγορείται για την κλοπή 7 αναγεννησιακών πινάκων ζωγραφικής από το μουσείο της Βουδαπέστης, ενώ ο Τιερί Ρουσέλ κλέβει την καρδιά της Χριστίνας Ωνάση, με το ζευγάρι να οδηγείται σε έναν πολυθρύλητο γάμο.

Η έκδοση του δισκου Χαράτσι, συμπίπτει με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ το οποίο αποφαίνεται πως η προβολή ταινιών μέσω βίντεο στο σπίτι, δεν παραβιάζει τους νόμους σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, ενώ οι πρώτες δισκέτες 3,5 ιντσών κατακτούν την αγορά λόγω του μικρού μεγέθους, της μεγάλης  χωρητικότητας και της φυσικής τους αντοχής.

Το 1984 o Ρίτσαρντ Μπράνσον αγοράζει το πρώτο αεροπλάνο της Virgin Atlantic Airways Βερτζιν Ατλαντικ, την ίδια στιγμή που η Ολυμπιακή Αεροπορία ανοίγει και πάλι τις γραμμές της Αυστραλίας και του Καναδά. Στον αερολιμένα της Σητείας, προσγειώνεται το πρώτο αεροσκάφος της Ολυμπιακής, σχεδόν ταυτόχρονα με την άφιξη στο νησί του συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες ο οποίος αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης.

Στον κινηματογραφικό κόσμο του 1984 περίοπτη θέση κατέχει η ταινία Αμαντέους, που κερδίζει συνολικά 8 Όσκαρ, το ΅Παρίσι Τεξας΅ του Βιμ Βέντερς που κερδίζει τον χρυσό φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών, ενώ η Λίντα Χαντ γίνεται η πρώτη και τελευταία γυναίκα στην ιστορία των Όσκαρ που τιμήθηκε για αντρική ερμηνεία, κερδίζοντας Όσκαρ δεύτερου αντρικού ρόλου για τα ΅Επικίνδυνα χρόνια ΅του Πίτερ Γουίαρ.΅

Στην αθλητική πραγματικότητα του 1984, δεσπόζει η Ολυμπιάδα του Λος Αντζελες, με τον Αμερικανό αθλητή του στίβου Καρλ Λιούις, να κερδίζει 4 χρυσά μετάλλια. Ο πυγμάχος Μοχάμεντ Αλι αποχωρεί από την ενεργό δράση, ενώ ο πρωταθλητής των δρόμων ταχύτητας Πιέτρο Μενέα, εγκαταλείπει τους στίβους, αηδιασμένος από χρήση των αναβολικών. Τον ίδιο χρόνο, ο Καρίμ Τζαμπάρ, ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο μπάσκετ, ο Μάικλ Τζόρνταν δίνει τον πρώτο του αγώνα στο NBA ενώ ο Νίκι Λάουντα επιστρέφει στην φόρμουλα1 και στέφεται πρωταθλητής για Τρίτη φορά.

  • Ο Κώστας Φασουλάς είναι στιχουργός και ραδιοφωνικός παραγωγός