Του Κώστα Φασουλά
Το 1978 κυκλοφορεί ο δίσκος «Η εκδίκηση της Γυφτιάς», μουσική εργασία του Νίκου Ξυδάκη σε στίχους Μανωλη Ρασούλη, με ερμηνευτές τον Νίκο Παπάζογλου, τον Δημήτρη Κοντογιάννη και την Σοφία Διαμαντή, ενώ την παραγωγή του δίσκου υπογράφει ο Διονύσης Σαββόπουλος. «Η Εκδίκηση της γυφτιάς», δεν γνώρισε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή, κυρίως από τους ειδικούς περι των μουσικών πραγμάτων, καθότι, ο ήχος και ο λόγος του ηχογραφήματος, εμπεριείχαν στοιχεία μάλλον απείθαρχα, και καθόλου εναρμονισμένα με τον μουσικό καθωσπρεπισμό της εποχής. Όμως η ιστορία είχε αντίθετη γνώμη…
Ο δίσκος «Η Εκδίκηση της Γυφτιάς», του Νίκου Ξυδάκη και του Μανωλη Ρασούλη, κυκλοφορεί για πρώτη φορά το 1978 χρονιά που σημαδεύτηκε με τον μεγάλο σεισμό στη Θεσσαλονίκη, με τραγικό απολογισμό 45 νεκρούς, 220 τραυματίες και 9480 κτήρια με μη επισκευάσιμες βλάβες. Τον ίδιο χρόνο, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μπουλέντ Ετζεβίτ στο Μοντρέ της Ελβετίας, όμως οι συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, θα πέσουν στο κενό, την ίδια περίπου στιγμή που οι πρόεδροι των χωρών Ισραήλ και Αιγύπτου, Μεναχέμ Μπέγκιν και Ανουάρ Σαντάτ, τιμώνται με το Νόμπελ Ειρήνης, για την συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ, που τερμάτισε τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο.
Το 1978, ο Κάρολος Ιωσήφ Βοιτίλας, γίνεται Πάπας Ιωάννης ο Β, ο Ανδρέας Παπανδρέου συναντιέται με τον στρατάρχη Τϊτο στο Χέρτσεγκ Νόβ , ο Γεώργιος Ράλλης είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός, που γίνεται δεκτός επίσημα στην Σοβιετική ¨Ένωση, ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Αθανάσιος Καννελόπουλος, ,προσχωρούν στην Νέα Δημοκρατία.
Το 1978 γεννιέται στην Αγγλία το πρώτο παιδί του σωλήνα, όμως ο αφύσικος τρόπος γέννησης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, στην Ελλάδα νομιμοποιούνται οι αμβλώσεις, οι Ιταλοί καταργούν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, μεταφέροντας την ευθύνη της βοήθειας των πνευματικά ασθενών, στα γενικά νοσοκομεία, τα οποία εφοδιάζονται με ειδικές πτέρυγες, ενώ στο χωριό Κωσταλέξι κοντά στην Λαμία, μια ομάδα αστυνομικών θα αντικρίσει για πρώτη φορά μια εικόνα φρικτή, που μέσω του φωτογραφικού φακού θα κάνει τον γύρω του κόσμου. Η 47χρονη Ελένη Καρυώτη, βλέπει τον ήλιο μετά από 29 χρόνια εγκλεισμού της σε ένα μικρό δωμάτιο.
Τον ίδιο χρόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα Νέα , τέσσερις χιλιάδες τόνοι σάπια κρέατα επικίνδυνα για την δημόσια υγεία, όπως τα είχαν χαρακτηρίσει οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καταναλώθηκαν τον τελευταίο χρόνο στην Αθήνα, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη. Ένα ολόκληρο κύκλωμα, αδίστακτων εισαγωγέων κρεάτων, με την βοήθεια τελωνειακών του Πειραιά, διέθεσε στην κατανάλωση κρέατα που έπρεπε να καούν αμέσως, όπως είχαν δώσει εντολή οι αστυκτηνίατροι, γιατί θα προκαλούσαν σοβαρές εντερικές διαταραχές στους λήπτες τους. Έπρεπε να πληρωθούν για τα κρέατα αυτά, συνεχίζει το δημοσίευμα, δασμοί εκατομμυρίων δραχμών, αλλά με μια πρωτοφανή κομπίνα οι εισαγωγείς τα διέθεσαν στην αγορά.
Το 1978, 1700 ¨Έλληνες μετανάστες που έμεναν στο Σύδνεϋ, συνελήφθησαν από την αστυνομία, με την κατηγορία, ότι από τις αρχές του 1977, με την συνεργασία γιατρών, προσπάθησαν με πλαστές βεβαιώσεις να βγουν σε πρόωρη σύνταξη, εξαπατώντας το αυστραλιανό σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.
Ο δίσκος «Η εκδίκηση της Γυφτιάς» κυκλοφορεί σε μια εποχή που ο πληθυσμός της Αθήνας αυξάνεται με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, ίδιους με αυτούς που κινούνται τα πετρελαιοκίνητα λεωφορεία της πρωτεύουσας, τα οποία θα περιέλθουν στην κατοχή της νεοσύστατης Κρατικής υπηρεσίας ΕΑΣ, αφήνοντας τα ΚΤΕΛ με το παράπονο.
Το 1978 παραδίδεται στην κυκλοφορία το τμήμα της Λεωφόρου Αθηνών από το Δαφνί ως τη γέφυρα Κηφισού, μήκους 5.800 μέτρων, στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου 11 τον αριθμό κτήρια κηρύσσονται διατηρητέα, ενω στις 27 Απριλίου του ίδιου χρόνου, μια πυρκαγιά στην περιοχή της Αττικής, Βουτζά, θα αποτεφρώσει 25000 στρέμματα δάσους.
Το 1978 οι κληρονόμοι του Πικάσο πληρώνουν τον φόρο κληρονομιάς, δίνοντας στο Γαλλικό κράτος ένα μεγάλο μέρος των έργων του από την προσωπική του συλλογή, ο Λόρενς Ολίβιε κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε τελετή βραβείων Όσκαρ, προκειμένου να λάβει το τιμητικό βραβείο της Ακαδημίας, ενώ στην Ελλάδα 50 ακαδημαϊκοί και λογοτέχνες απευθύνουν έκκληση στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, να μην διακοπεί η λειτουργία του Ωδείου Αθηνών για οικονομικούς λόγους
Στις 23 Φεβρουαρίου του 1978 η εφημερίδα Μακεδονία ανέφερε ότι σε μεγάλη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, με θέμα
Μέντιουμ, μάγοι, καφετζούδες κ.λπ. αποφασίστηκε να προγραμματισθεί διαφώτιση των πολιτών για τον κίνδυνο που διατρέχουν να πέσουν θύματα εκμεταλλεύσεως από διαφόρους καφετζούδες, μέντιουμ και μάγους. Δόθηκαν οι εντολές, να διευρυνθεί η δυνατότητα λήψεως νομοθετικών μέτρων, διότι τα τυχόν κατεχόμενα σχετικά διπλώματα , είναι παντελώς άσχετα.
Ένα μήνα μετά, στις 22 Μαρτίου, στην εφημερίδα το Βήμα, διαβάζουμε ότι, με «Εισβολή γιδοπροβάτων απειλείται ολόκληρη η Αττική. Ακόμη και οι παρυφές της Αθήνας , γράφει το Βημα, απειλούνται με εισβολή δεκάδων χιλιάδων αιγοπροβάτων που μετακινούνται από την Κορινθία.
Εξήντα χιλιάδες πρόβατα και κατσίκια έχουν κατακλύσει το κάμπο των Μεγάρων, και έχουν εξαναγκάσει 2500 Μεγαρίτες, μέλη του Γεωργικού συνεταιρισμού, να τα κυνηγούν παντού με δίκαννα και αυτοσχέδιες κροτίδες, για να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους
Το ίδιο χρόνο ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι φυγοδικεί και φτάνει στην Γαλλία, αφού πρώτα παραδέχεται ενώπιον δικαστηρίου, ότι είχε ερωτικές επαφές με ένα ανήλικο κορίτσι, ενώ σε διαφορετικούς τόνους, ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής Γιόχαν Κρόιφ, αρνείται να ταξιδέψει με την
εθνική του ομάδα στην Αργεντινή, για το Μουντιάλ του 78, διαμαρτυρόμενος για την δικτατορία στην νοτιοαμερικανική αυτή χώρα. Το 1978 ο Φοίβος Ανωγειανάκης με επιστολή του προς το Υπουργείο Πολιτισμού, προσφέρει τα παραδοσιακά όργανα που έχει συλλέξει για την δημιουργία μουσείου ελληνικών λαϊκών οργάνων,
To 1978 το υπουργείο Εμπορείου της Αμερικής, ανακοινώνει ότι οι τυφώνες δεν θα παίρνουν πλέον γυναικεία ονόματα, την ίδια περίπου στιγμή που ένας άλλος τυφώνας, της ταυρομαχίας αυτή τη φορά, η 19χρόνη Ισπανίδα Μάριμπελ Ατιενθάρ, θα γίνει η πρώτη γυναίκα ταυρομάχος που μεταπολεμικά κάνει την εμφάνισης της σε αρένα της Μαδρίτης, σκοτώνοντας δύο ταύρους βάρους 500 κιλών έκαστος, ενώ αποθεώνεται από το πλήθος.
Την ίδια χρονιά, η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού Βόλου, κατακτά τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ελλάδος, ο Μίμης Δομάζος θα αφήσει τον Παναθηναϊκό για τα μάτια της ΑΕΚ, ενώ η Μαριέτα Κουντουράκη κερδίζει τον τίτλο της πιο όμορφης Ελληνίδας. Στις 25 Σεπτεμβρίου του 1978 η εφημερίδα Απογευματινή γράφει ότι «Ο πανελλήνιος Σύλλογος των εν μακρά διαστάσει συζύγων» ξεσπάθωσε.
Στη χθεσινή γενική συνέλευση τους, δήλωσαν κατηγορηματικά : «θα κατέβουμε με πλακάτ στους δρόμους. Δεν αντέχουμε άλλο. Έχουμε άλλοι 20 άλλοι 30, άλλοι 57 χρόνια που δεν μπορούμε να πάρουμε διαζύγιο. Δεν μας το δίνει η πρώτη συμβία μας. Στο μεταξύ συνδεθήκαμε με άλλες γυναίκες, κάναμε κι άλλα παιδιά μαζί τους, και δεν μπορούμε να τις παντρευτούμε».
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του συλλόγου, συνεχίζει η Απογευματινή, εκατό χιλιάδες αλύτρωτοι και αλύτρωτες, περίπου το εν τρίτο των μελών του συλλόγου είναι γυναίκες και προσπαθούν χρόνια τώρα να λύσουν το γόρδιο γι΄αυτούς δεσμό του γάμου. Δεν ζητάμε σαν λύση το αυτόματο διαζύγιο.
Θέλουμε μια μεταβατική διάταξη, που θα διαλύσει αυτούς τους νεκρούς γάμους. Έτσι νομίζουμε, όχι μόνο δεν αντετιθέμεθα στην ηθική αλλά την προάγουμε κιόλας , υποστήριξαν τα μέλη του πανελληνίου συλλόγου των εν μακρά διαστάσει συζύγων.
Το 1978 χρονιά που κυκλοφορεί ο δίσκος η Εκδίκηση της Γυφτιάς, το βιβλίο Γκίνες σπάει με την σειρά του ένα δικό του ρεκόρ, καθώς γίνεται το πιο πολυκλεμμένο βιβλίο από τις Αγγλικές βιβλιοθήκες, όμως το απεργιακό ρεκορ της χρονιάς, έχει να κάνει με τους Έλληνες μουσικούς, οι οποίοι θα απεργήσουν για έξι περίπου μήνες
Τον Μάιο του 1978 διαβάζουμε στην εφημερίδα Τα Νεα, ότι το δίκοχο ξαναγυρνά στο στράτευμα και αντικαθιστά οριστικά τον μπερέ. Αλλάζει επίσης, η θερινή στολή των σμηνιτών της Πολεμικής Αεροπορίας που ως τώρα αποτελείτο από χακί πουκάμισο και χακί παντελόνι ανοικτού χρώματος. Η νέα στολή, καταλήγει η εφημερίδα, αποτελείται από γαλάζιο πουκάμισο και σκούρο μπλε παντελόνι.
- Ο Κώστα Φασουλάς είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και στιχουργός