Συνέβη το 1971: Όλα όσα έγιναν την χρονιά που κυκλοφόρησε o δίσκος “Μπάλλος” του Διονύση Σαββόπουλου

Του Κώστα Φασουλά*

«Η μουσική του Μπάλλου» θα πει ο Διονύσης Σαββόπουλος, «μυρίζειαπό παντού Βαλκάνια. Εννοώ τα Βαλκάνια που έχω στο μυαλό μου.

Ένας χώρος μαύρος και ζόρικος. Κυκλοφορώ σαν τραγουδιστής, μέσα στα Βαλκάνια που έχω στο μυαλό μου. Πάω μαύρη θάλασσα Βουκουρέστι και Κωστάντζα. Πάω και στην Αθήνα και στην Άγκυρα.Και προσπαθώ να εναρμονίσω πράγματα που από μόνα τους δεν έχουν σχέση ούτε με αρμονία, ούτε με αντιαρμονία.»

Ο κύκλος τραγουδιών «Μπάλος», μουσική εργασία του Διονύση Σαββόπουλου, κυκλοφορεί σε δίσκο το 1971 σε μια Ελλάδα πικρή, με τη Χούντα να ανακοινώνει ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στην χώρα μας, ιδέα που ευτυχώς ναυάγησε από νωρίς, ενώ ο δικτάτορας Παπαδόπουλος σε μια.. βαρυσήμαντη δήλωσή του, τάσσεται εναντίον της λογοκρισίας, δήλωση που παραλίγο να γίνει πιστευτή από τα μέλη της πολυπληθούς συμμορίας του.

Το 1971 η Βρετανική κυβέρνηση, επιβάλει στην Ιρλανδία τη δυνατότητα φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων, χωρίς να κρίνεται απαραίτητη η απαγγελία κατηγοριών, κάτι που πυροδότησε μια σειρά έντονων αντιδράσεων και διαδηλώσεων.

Την ίδια περίπου στιγμή δυο χιλιάδες βετεράνοι του πολέμου στο Βιετνάμ, πολλοί ανάπηροι ανάμεσά τους, διαδηλώνουν έξω από το κογκρέσο πετώντας τα παράσημα τους, ενώ για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια, τηλεφωνική γραμμή ενώνει το Ανατολικό με το Δυτικό Βερολίνο.

Το 1971 ολοκληρώνεται ο Πύργος των Αθηνών, κτίριο που απολαμβάνει από τότε την υψηλή του πρωτιά, ενώ λίγο πιο κάτω στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, κατεδαφίζονται οι φυλακές Αβέρωφ και στην θέση τους ανεγείρεται το Δικαστικό μέγαρο.

Τα διαζύγια στην Ελλάδα το έτος 1971 αγγίζουν τα 3675, αριθμός μικρός σε σχέση με το 2000 που έφτασαν τα 11.309. Έρευνα της ίδιας χρονιάς καταγράφει ένα εκατομμύριο αναλφάβητους Έλληνες, ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών ανέρχονται στο 10,9 % του πληθυσμού. Το 1971 ανοίγει το Καζίνο της Πάρνηθας, ο αριθμός των τηλεοπτικών
συσκευών που υπάρχουν στην Αθήνα φτάνουν τις 200 χιλιάδες, ενώ η χούντα σε στιγμές αγοραίας έμπνευσης, καταργεί τις λαϊκές αγορές της
Κυριακής

Το 1971 στο κόσμο του ελληνικού σινεμά κυριαρχούν ταινίες όπως ο Αρχιψέυταρος, ο Επαναστάτης Ποπολάρος, Μαριχουάνα στοπ, τι έκανεςn στον πόλεμο Θανάση, την ίδια στιγμή που η Γωγώ Αντζολετάκη μαθήτρια και μάλιστα εν μέσω απολυτηρίων εξετάσεων κερδίζει τον
τίτλο της Σταρ Ελλάς.

Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1971 η εφημερίδα Μακεδονία γράφει ότι οι Ταλαιπωρημένοι σύζυγοι άσκησαν έφεση στο εφετείον Αθηνών για την απόρριψη του καταστατικού του σωματείου των. Ως γνωστό, σημειώνει η εφημερίδα, η αίτησις των ταλαιπωρημένων συζύγων δια την αναγνώριση του καταστατικού των, απερρίφθη τον Δεκέμβριο του 1970, υπό του πολυμελούς πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίον δια της αποφάσεως του, εξέφρασεν αμφιβολίας ως προς την ειλικρίνεια των σκοπών του σωματείου, ως διαλαμβάνεται εις το καταστατικό. Το πρωτοδικείον εδέχθη, ότι πιθανόν, το σωματείον να στραφεί κατά του θεσμού του γάμου, ο οποίος είναι βασικός δια την κοινωνία μας.

Στις 28 Μάιου στην ίδια εφημερίδα, διαβάζουμε ότι οι κουρείς του Λιβάνου, εκήρυξαν τον πόλεμο κατά των χίπις. Πράγματι αναφέρει το δημοσίευμα, το συνδικάτον των κουρέων αποφάσισε, όπως τα μέλη του ξυρίζουν εν ανάγκη δια της βίας, τα κεφαλάς των μακρυμάλληδων νέων, χάριν περιφρουρήσεως των χρηστών ηθών. Η σταυροφορία των κουρέων σχολιάστηκε κατά τρόπο όχι απολύτως σοβαρό υπο των εφημερίδων, αι οποίαι αναγράφουν τα πρώτα επεισόδια, που εσημειώθησαν κατόπιν της
αποφάσεως αυτής. Ούτω κατά την Γαλλόφωνον εφημερίδα Λε ζουρ, ένα νεαρός μακρυμάλλης που επισκέφτηκε κάποιον κουρείο της Βηρυτού, μετεβλήθην εις φαλακρόν, χάριν εις την δυναμικήν επέμβασιν του κουρέως και των δύο βοηθών του. Ένας άλλος νεαρός που υπέστη το αυτό πάθημα, έγινε έξω φρενών αλλά δεν ετόλμησεν να υποβάλλει μήνυσιν, δια να μην γελοιοποιηθεί. Ο πατέρας του όμως, έστειλε να ευχαριστήσει θερμώς τον ρέκτην κουρέα

Στον αθλητικό κόσμου του 1971, κυριαρχεί η επιστροφή του Μοχάμεντ Άλι στο μποξ και βέβαια η πρωτιά της πριγκίπισσας Άννας της Αγγλίας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ιππασίας. Είναι η στιγμή που ο μάγος Πελέ, εμφανίζεται για τελευταία φορά με την φανέλα της Βραζιλίας, στη πόλη Βιτόρια, στον αγώνα Βραζιλίας _Γιουγκοσλαβίας.

Στην Ελλάδα τις ποδοσφαιρικές συζητήσεις μονοπωλεί, τι άλλο, η πορεία του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη. Η ελληνική ομάδα φτάνει στον τελικό για το κύπελο πρωταθλητριών με αντίπαλο τον Αγιαξ, και ηττάται με 2-0 σε ένα κατάμεστο Γουέμπλει. Το 1971 έχουμε ρεκόρ εισιτηρίων για αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος, που σημειώνεται στον αγώνα Ηρακλη
– Παναθηναϊκού στο Καυτατζόγλειο στάδιο. Κόπηκαν 45.634 εισιτήρια, ρεκόρ που κράτησε για πάνω από 10 χρόνια και που δεν καταρρίφτηκε από κανένα άλλο γήπεδο, πέρα από αυτό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Καλογρέζας

Το 1971 ο Τζων Λένον εγκαταλείπει το Λονδίνο για τη Νεα Υόρκη και δεν θα επιστέψει ποτέ σε αγγλικό έδαφος. Ο Τζορτζ Χάρισον κυκλοφορεί το «My sweet Lord», τραγούδι που θα αποτελέσει τη μεγάλη επιτυχία της καριέρας του, ενώ η Τζαζ χάνει ένα από τα εκλεκτά τέκνα της τον Λούις Άρμστρονγκ. Τον ιδιο χρονο, ο Βρετανός καθηγητής φαρμακολογίας Τζον Βειν ανακαλυπτει τους παράπλευρους τρόπους δράσης της ασπιρίνης, ενώ η ο καρδιοχειρουργός Κριστιαν Μπαρναντ , μεταμοσχεύει ταυτόχρονα ανθρώπινη καρδιά και πνεύμονες στο Κειπ Ταουν.

Στην Οτάβα του Καναδά, πραγματοποιείται η πρώτη διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, τον ίδιο χρόνο που ο Ιβ Σεν Λοράν ποζάρει γυμνός, φορούσε μόνο τα γυαλιά του, για να προωθήσει τα αρώματά του.

Το 1971 το περιοδικό «Μοντέρνο τραγούδι και τηλεόρασις» είναιαυτό που αναφέρεται στα μουσικά δρώμενα της εποχής και πωλείται προς 6 μόλις δραχμές

Το 1971 Κατίνα Παξινού, ερμηνεύει στο θέατρο «Πάνθεον» την τελευταία μεγάλη επιτυχία της ως «Μάνα κουράγιο» στο ομώνυμο έργο του Μπρεχτ, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανεβαίνει το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» σε μετάφραση Γιώργου Οικονομίδη και σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, ενώ στο θέατρο Μπρόντγουεϊ, η Έλλη Λαμπέτη πρωταγωνιστεί στην μουσική κωμωδία «Η γλυκιά Ίρμα».

Στο θέατρο τέχνης, ο Κάρολος Κουν σκηνοθετεί το «παιχνίδι της σφαγής» του Ιονέσκο, τον ίδιο χρόνο που ο συγγραφέας γράφει στην εφημερίδα «Φιγκαρό», υποτιμητικά σχόλια για τον Μπρεχτ. «Δεν μου αρέσει ο Μπρεχτ» ανέφερε ο Ιονέσκο, «ακριβώς επειδή είναι διαλεκτικός και ιδεολογικός. Δεν προσφέρει υλικό για στοχασμό, είναι απλώς η
αντανάκλαση μιας ιδεολογίας. Δεν μου διδάσκει τίποτε, είναι σκέτος φλυαρία. Ο Μπρεχτικός άνθρωπος, είναι ένας σακάτης, καθώς ο συγγραφέας του αρνείται την όποια εσώτατη πραγματικότητα»

Στις 25 Αυγούστου του 1971 η εφημερίδα το Βήμα γράφει ότι οι Αθηναίοι πατούν πάνω σε αρχαίους δρόμους. «Οι Αθηναίοι του 1971 και τα αυτοκίνητα τους, αναφέρει το δημοσίευμα, περπατάνε πάνω σε αρχαιότατες οδικές αρτηρίες, που διατηρούνται και έχουν αξιοποιηθεί μέχρι το σήμερα. Την πληροφορία τούτη, πολύτιμη για τους σημερινούς Αθηναίους, αλλά και τους ειδικούς μελετητές, μας δίνει το «Ρυθμιστικό σχέδιο Αθηνών», αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε τελευταία το Βήμα, σε ένα μικρό κεφάλαιο του με τίτλο «Η πόλις των Αθηνών από το 3000 π.χ μέχρι το 1830 μ.χ)

Ένα μήνα αργότερα η εφημερίδα Απογευματινή φιλοξενεί την μελέτη της Ελληνοιρλανδής βοτανολόγου Έρνα Μπένετ, στην οποία αναφέρεται ότι
το αρχαιότερο σιτάρι βρέθηκε στην Ελλάδα. «Μια ελληνοιρλανδή βοτανολόγος, γράφει η εφημερίδα, επιστήμων παγκοσμίου κύρους, έχει αφιερώσει την ζωή της στην αναζήτηση, συλλογή και μελέτη των σπόρων της γης.

Ονομάζεται Έρνα Μπένετ, και τις μέχρι τούδε εμπειρίες  της, τις συγκέντρωσε σε ένα βιβλίο το οποίο θα εκδοθεί σύντομα και θα αποτελεί κατά τους ειδικούς, ανεκτίμητη προσφορά στην βοτανολογία.

Μεγάλο μέρος από τις εμπειρίες αυτές απεκόμισε η Ερνα Μπένετ στα ταξίδια που πραγματοποίησε στην Ελλάδα. Στους ελληνικούς αγρούς, δήλωσε, έψαξα και βρήκα το αρχέγονο σιτάρι, που απετέλεσε τη βασική τροφή του ανθρώπου χιλιάδες χρόνια πριν.»

Ο Κώστας Φασουλάς είναι στιχουργός και μουσικός παραγωγός