Ναυάγιο του Ηράκλειον – Η τραγωδία και δύο συγκλονιστικές ιστορίες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Πατρίς

Ως τη μεγαλύτερη τραγωδία που είδαν οι ποτέ οι Ελληνικές θάλασσες περιγράφει την αποφράδα μέρα του ναυαγίου του πλοίου Ηράκλειον… η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ του Ηρακλείου, στο φύλλο της 9ης Δεκεμβρίου 1966.

Αν οι αριθμοί δε συμφωνούν ακριβώς με άλλο ρεπορτάζ που αναφέρεται στο χρονικό του ναυαγίου δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη.

Οι δημοσιογράφοι της εποχής καλύπτουν προφανώς ένα από τα δυσκολότερα ρεπορτάζ της ζωής τους, με πενιχρά μέσα και πριν καν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από το ναυάγιο, κι ενώ οι προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται.

Ολόκληρο το πρωτοσέλιδο και αρκετές από τις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας είναι αφιερωμένες στο γεγονός που συντάραξε συθέμελα την Κρήτη.

Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι:ΤΟ «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ» ΕΒΥΘΙΣΘΗ 44 ΟΙ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΑΙ ΕΡΕΥΝΑΙ ΠΡΟΣ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΩΝ Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται: « Η μεγαλυτέρα τραγωδία που είδαν ποτέ οι Ελληνικές θάλασσες εξετυλίχθη προχθές τη νύχτα στο Αιγαίο και εβύθισεν την Κρήτη στο πένθος. Το φερυμπωτ «Ηράκλειον» της εταιρείας Τυπάλδου, εκείνο που πρώτο συνέδεσε την πόλιν μας με τον Πειραιά, εβυθίσθη στην περιοχή της Φαλκονέρας ενώ παρέσυρεν στον υγρό τάφου του εκατοντάδες Κρήτης. Στο νησί μας υψώθηκαν από χθες μεσίστιες οι σημαίες, ενώ οδύνη και συντριβή είναι διάχυτες στην ατμόσφαιρα. Ολόκληρη η Κρήτη θρηνεί τα θύματα του ναυαγίου ενώ η 8η Οκτωβρίου θα παραμείνει ως αποφράς ημέρα δια τους Κρήτας. Τριήμερο πένθος εκυρήχθη παντού και δεήσεις θα γίνουν σήμερον εις όλας τας πόλεις ενώ τα καταστήματα θα κλείσουν. Ο τραγικός απολογισμός δεν είναι ακόμα δυνατός. Από τα στοιχεία εν τω μεταξύ υπάρχουν φαίνεται πως ο φόρος αίματος που επλήρωσε η Κρήτη σε αυτή τη νέα τραγωδία υπερβαίνει τις τρεις εκατοντάδες»

Αναζήτηση των υπευθύνων

Στην αριστερή πλευρά του μεγάλου σχήματος σελίδας, όπως γίνεται σε αρκετές εφημερίδες ακόμα και σήμερα φιλοξενείται το άρθρο άποψη της εφημερίδας με τίτλο: ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ Σε ένα κομμάτι του αναφέρει: «Ο Κρητικός λαός απαιτεί να ερευνηθούν εξονυχιστικώς όλαι οι ανωτέρω φήμαι (Σ.Σ αναφέρεται σε πληροφορίες ότι το πλοίο και στο παρελθόν είχε δείξει δείγματα μηχανικών βλαβών) και να εξακριβωθεί αν έχουν βασιμότητα και στην περίπτωση επιβεβαιώσεως να επιβληθούν αυστηρόταται κυρώσεις προς πάσαν κατεύθυνσιν. Όχι διότι δια των κυρώσεων αυτών θα σωθούν όλοι εκείνοι οι οποίοι έχασαν ήδη τη ζωή των. Αλλά δια να μάθουν μερικοί μεγαλόσχημοι ότι δεν είναι δυνατόν να παίζουν ατιμώρητα με τη ζωή αθώων πολιτών. Απαιτεί επίσης ο Κρητικός λαός όπως ληφθούν αμέσως μέτρα προστασίας του ταξιδεύοντος δια θαλάσσης κοινού, δια αυστηρού ελέγχου όλων των πλοίων τα οποία διεξάγουν την μετά της λοιπής Ελλάδος επικοινωνίαν ελέγχων ανανεούμενων κατά συχνά και εύλογα χρονικά διαστήματα. Έτσι θα υπάρχει η ελπίς ότι εις το μελών τουλάχιστον δε θα θρηνήσωμεν άλλα θύματα».

Αδέλφια χάθηκαν σε διαφορετικά ναυάγια

Μια συγκλονιστική ιστορία περιγράφει η ίδια εφημερίδα δύο μέρες μετά στο φύλλο της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου: «ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν.ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΑΝΘΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Με το Φ/Β «Χανιά» μεταφέρεται σήμερα η σορός του Δημητρίου Ν. Τσαγκαράκη ετών 32 ανθυποπλοιάρχου του τραγικού πλοίου «Ηράκλειον» προκειμένου να ταφή εις τη γενέτειρα του στην αγία Βαρβάρα. Ο ατυχής ανθυποπλοίαρχος είναι το δεύτερο θύμα της οικογενείας του εντός έτους που βρίσκει το θάνατον εις τη θάλασσαν. Πέρυσι άλλος αδερφός ταξιδεύων με ποντοπόρο πλοίο πέθανε υπό περιέργους συνθήκας εις Ινδίας».

Ο κωφάλαλος

Συγκλονιστικό είναι αυτό που γράφει το ίδιο φύλλο ο Σίσυφος σε άρθρο – άποψη για κωφάλαλο που επέζησε του ναυαγίου: « Το να μην έχεις μάτια τέτοιες στιγμές είναι καλύτερα. Νά χεις όμως; Να βλέπεις… Να ντουμανιάζεις πόνο δικό και ξένο και να σαι βουβός; Είναι πάρα πολύ. Τρομαχτικά πολύ μάλιστα όταν δεν έχεις τη δύναμη να διαμαρτυρηθείς»