Μάχη της Κρήτης: Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε

Κρήτη 1941. 21 Μαϊου. Από τα ξημερώματα οι μάχες συνεχίσθηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα και στα τέσσερα μέτωπα. Κανένα από τα αεροδρόμια δεν είχε περιέλθει στα χέρια των Γερμανών. Οι αλεξιπτωτιστές, που θεωρούνταν το φοβερό και αήττητο όπλο των Γερμανών, είχαν αποδεκατιστεί και βρίσκονταν σε φοβερά δύσκολη θέση. Πολλά επίσης από τα αεροπλάνα ή καταρρίπτονται ή συντρίβονται χτυπημένα στο έδαφος. Στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αποτυγχάνουν καθ’ ολοκλήρου. Οι προσπάθειες των Γερμανών να αποβιβάσουν στρατεύματα από τη θάλασσα δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο Αγγλικός στόλος που έπλεε γύρω από το νησί , εξουδετερώνει τη γερμανική υπομονή που κατευθύνεται προς την Κρήτη. Βυθίζονται 15 επιταγμένα σκάφη με άγνωστο αριθμό θυμάτων. Οι Γερμανοί επικεντρώθηκαν στην κατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε, όπως ήταν ο πρωταρχικός τους στόχος και τα κατάφεραν προς το τέλος της ημέρας. Επωφελήθηκαν από την ασυνεννοησία στις τάξεις των Συμμάχων, αλλά υπέστησαν και πάλι μεγάλες απώλειες. Ανάμεσα στους γερμανούς αλεξιπτωτιστές που κατέλαβαν το Μάλεμε ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα του αθλητισμού και της πυγμαχίας, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Μαξ Σμέλινγκ, 36 ετών, που έφερε το βαθμό του δεκανέα.

Αλλά ας δούμε τα πράγματα αναλυτικότερα…

Στις 02:00 της 21ης Μαΐου, ο Διοικητής της 5ης ΝΖ Ταξιαρχίας πληροφορήθηκε τηλεφωνικώς τη σύμπτυξη του 22ου ΝΖ Τάγματος από το ύψ. 107.  Στη συνέχεια, αφού ενέκρινε προτάσεις των 21ου και 23ου Ταγμάτων του να διατηρήσουν τις θέσεις τους και το πυροβολικό να εκτελεί βολές κατά του αεροδρομίου, ενημέρωσε στις 0400 τη 2η ΝΖ Μεραρχία για την κατάσταση και πρότεινε την ενέργεια αντεπιθέσεως από ένα τάγμα του και ένα Τάγμα που θα διέθετε η 2η ΝΖ Μεραρχία.  Μετά από σχετική εισήγηση του Μεράρχου στο Φρέυμπεργκ, αυτός ενέκρινε την ενέργεια αντεπιθέσεως κατά την επερχόμενη νύκτα 21/22 Μαΐου από τα 20ό και 28ο ΝΖ Τάγματα.

Οι Γερμανοί, από το πρωί της 21ης Μαΐου με νέες ρίψεις ενισχύθηκαν στην περιοχή Μάλεμε – Αγυιάς με τρεις λόχους αλεξιπτωτιστών και ένα λόχο ενισχυμένο με αντιαρματικά, ενώ ο Συνταγματάρχης Ράμκε που αντικατέστησε το σοβαρά τραυματισμένο Διοικητή του Συντάγματος Εφόδου Υποστράτηγο Μάιντλ, ολοκλήρωσε την κατάληψη του υψώματος 107 και του αεροδρομίου Μάλεμε.  Ακόμη κατέλαβε το χωριό Πύργος τις πρωινές ώρες, όχι όμως και το χωριό Μάλεμε, στο οποίο αντέταξαν άμυνα μέχρι τις 16:00 οπλισμένοι κάτοικοι και μερικοί Νεοζηλανδοί υποστηριζόμενοι με πυροβολικό.

Η Διοίκηση της ΧΙ Αεροπορικής Δυνάμεως, μετά απ΄ αυτά, αποφάσισε τη μεταφορά της 5ης Ορεινής Μεραρχίας με κανονική προσγείωση, μολονότι το αεροδρόμιο βαλλόταν από το πυροβολικό και έτσι τις απογευματινές ώρες μεταφέρθηκε επιτυχώς ένα από τα τάγματά της.

Στο Ρέθυμνο…Στην Γεωργιούπολη…

Στην περιοχή του αεροδρομίου οι συμμαχικές δυνάμεις εκτόξευσαν δύο αντεπιθέσεις, μία για την εκκαθάριση της πεδινής ζώνης στα ανατολικά και βόρεια του τομέα η οποία πέτυχε τον αντικειμενικό σκοπό της και μία για την ανακατάληψη του Λόφου «Α» και του χωριού Σταυρωμένος που δεν πέτυχε πλήρως.  Κατά τις επιχειρήσεις αυτές, πιάστηκε αιχμάλωτος ο Διοικητής του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών.

Στο Ηράκλειο…

Από το πρωί επαναλήφθηκε σφοδρός βομβαρδισμός της πόλεως Ηρακλείου και των θέσεων των ελληνικών μονάδων.  Στις 10:00 οι Γερμανοί, με τη λήξη του βομβαρδισμού, επιτέθηκαν από τα δυτικά και κατόρθωσαν να εισέλθουν στην πόλη, όπου επακολούθησε σκληρός αγώνας οδομαχιών μέχρι τη νύκτα, με σοβαρές απώλειες και από τις δύο πλευρές.  Τελικά, αποκρούσθηκαν και συμπτύχθηκαν έξω από την πόλη, ανατολικά του χωριού Γάζι. Παράλληλα, οι γερμανικές δυνάμεις επιτέθηκαν νωρίς το πρωί κατά του αεροδρομίου, αλλά αποκρούσθηκαν με επιτυχία και συμπτύχθηκαν ανατολικά του χειμάρρου Καρτερός.

Αγώνας στη Θάλασσα (Κρητικό Πέλαγος)

Στις 23:30 της ίδιας ημέρας, η Μοίρα του Βρετανικού Στόλου, που περιπολούσε στο πέλαγος δυτικά της Κρήτης, βύθισε μεγάλο αριθμό γερμανικών πλωτών μέσων τα οποία μετέφεραν μονάδες της 5ης Ορεινής Μεραρχίας.  Αρκετοί άντρες πνίγηκαν και σημαντικός αριθμός βαρέως οπλισμού χάθηκε.  Μετά απ΄ αυτό η γερμανική νηοπομπή αναγκάσθηκε να καταφύγει στη Μήλο.

 

ΠΗΓΕΣ:

Wikipedia.gr

Sanshmera.gr

Στρατιωτική Ιστορία