Κυριακή του Θωμά: Ήταν τελικά άπιστος; – Η ιστορία του μαθητή του Χριστού

Ο Απόστολος Θωμάς, πριν γίνει μαθητής του Χριστού, ήταν ψαράς. Δεν δίστασε στιγμή να εγκαταλείψει τη μέχρι τότε ζωή του για να ακολουθήσει τον Ιησού στην Ιουδαία.

Ο Θωμάς εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο πιστούς και ένθερμους μαθητές του Χριστού. Στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, όταν οι υπόλοιποι Απόστολοι προσπαθούσαν να αποτρέψουν τον Χριστό από το να επιστρέψει στην Ιουδαία λόγω του κινδύνου που απειλούσε τη ζωή του, ο Θωμάς τους προέτρεψε να τον ακολουθήσουν, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε να πεθάνουν όλοι μαζί.

Ο Θωμάς ήταν ο μόνος που δεν ήταν παρών όταν ο Χριστός εμφανίστηκε στους άλλους Αποστόλους μετά την Ανάσταση. Όταν οι άλλοι του διηγήθηκαν την εμπειρία τους, εκείνος δεν μπορούσε να το πιστέψει. Ζήτησε να αγγίξει ο ίδιος τις πληγές του Χριστού και να δει την πληγή στο πλευρό του, που προκλήθηκε από το δόρυ του Ρωμαίου στρατιώτη. Οκτώ ημέρες αργότερα, ο Χριστός εμφανίστηκε ξανά και κάλεσε τον Θωμά να αγγίξει τις πληγές Του. Ο Θωμάς, βλέποντας τον Χριστό μπροστά του, απάντησε: «Εσύ είσαι ο Κύριος μου και ο Θεός μου».

Τότε ο Χριστός είπε: «Επειδή με είδες, πίστεψες; Μακάριοι αυτοί που δεν με είδαν και πίστεψαν». Η φράση αυτή του Χριστού έγινε γνωστή και επηρεάζει τη χριστιανική πίστη μέχρι σήμερα.

Η ζωή του Θωμά, σύμφωνα με τα κείμενα των «Απόκρυφων Πράξεων του Θωμά», δείχνει το έργο του στην Ασία, όπου διακήρυξε τον λόγο του Θεού στους Πέρσες και τους Ινδούς. Ο Θωμάς ξεκίνησε το ταξίδι του ως υπηρέτης του Ινδού Αμβανή, ο οποίος ήταν απεσταλμένος του βασιλιά Γουνδιαφόρου. Ο Αμβανής ζητούσε από τον Θωμά να κατασκευάσει ένα λαμπρό παλάτι για τον βασιλιά.

Καθώς ο Θωμάς ταξίδευε, προσηλύτισε πολλούς ανθρώπους στον Χριστιανισμό. Όταν έφτασε στην Ινδία, ο βασιλιάς Γουνδιαφόρος του ζήτησε να χτίσει το παλάτι, προσφέροντάς του όσα χρήματα χρειαζόταν. Ο Θωμάς όμως χρησιμοποίησε το χρυσάφι για να βοηθήσει τους φτωχούς, ενώ κήρυττε το μήνυμα του Χριστού. Ο βασιλιάς, όταν έμαθε ότι το παλάτι δεν είχε χτιστεί, εξοργίστηκε. Ωστόσο, ο Θωμάς τον διαβεβαίωσε ότι είχε χτίσει ένα παλάτι, όχι στη γη, αλλά στον ουρανό με τις πράξεις αγάπης και φιλανθρωπίας του. Ο βασιλιάς, παρά τη δυσπιστία του, αργότερα έγινε χριστιανός, καθώς το πνεύμα του αδερφού του του φανέρωσε ότι υπήρχε θέση για αυτόν στον παράδεισο.

Ο Θωμάς συνέχισε το έργο του, μέχρι που φυλακίστηκε ξανά, επειδή κήρυξε την πίστη στον Χριστό στη γυναίκα του βασιλιά Μισδίου, Τέρτια, και στον γιο του, Ουαζάνη.

Ο βασιλιάς διέταξε τη θανάτωσή του. Τελικά, ο Θωμάς εκτελέστηκε με τέσσερις λόγχες που διαπέρασαν το σώμα του. Ο θάνατός του, το 72 μ.Χ., ήταν μαρτυρικός και αναγνωρίζεται ως πράξη αφοσίωσης στον Χριστό.

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του κάθε 6 Οκτωβρίου.