Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», μια ειδική λειτουργία στην οποία το Ιερό Ευαγγέλιο διαβάζεται σε πολλές γλώσσες. Αυτό γίνεται για να ακουστεί το μήνυμα της Ανάστασης σε όλο τον κόσμο και να μεταδοθεί η χαρά και η ελπίδα που φέρνει η Ανάσταση του Χριστού.
Η Ανάσταση του Χριστού είναι το θεμέλιο της Ορθόδοξης Πίστης και σημαίνει τη μετάβαση από τον θάνατο στη ζωή. Ο Χριστός νίκησε τον θάνατο και έδειξε στους ανθρώπους τον δρόμο προς την αιώνια ζωή και την αθανασία. Για τους χριστιανούς, ο θάνατος δεν είναι το τέλος, αλλά η προσωρινή αποχώρηση της ψυχής από το σώμα, μέχρι την πλήρη ανάσταση.
Την Κυριακή του Πάσχα, η Εκκλησία αφήνει πίσω τον πόνο και τη θλίψη του Θείου Πάθους και γιορτάζει την αναστάσιμη χαρά και την ελπίδα. Στον «Εσπερινό της Αγάπης», οι πιστοί σε όλο τον κόσμο διαβάζουν το Ευαγγέλιο σε πολλές γλώσσες, για να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης παντού.
Ο Χριστός σταυρώθηκε και αναστήθηκε για να δείξει την άπειρη αγάπη Του για τον άνθρωπο και να ανοίξει την πόρτα της σωτηρίας για όλους μας. Το Ευαγγέλιο που διαβάζεται την Κυριακή αυτή μιλά για την εμφάνιση του Χριστού στους μαθητές Του, και για την αμφιβολία του Θωμά, που δεν πίστεψε στην Ανάσταση μέχρι να δει τα σημάδια των ήλων και να βάλει το χέρι του στην πλευρά του Χριστού.
Η παράδοση να διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε πολλές γλώσσες ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη, για να μπορούν όλοι οι Ορθόδοξοι, ανεξαρτήτως γλώσσας, να ακούσουν το μήνυμα της Ανάστασης στη δική τους γλώσσα.
«Ἀναστάσεως ἡμέρα, λαμπρυνθῶμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα· ἐκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, καί ἐκ γῆς πρός οὐρανόν, Χριστός ὁ Θεός, ἡμᾶς διεβίβασεν, ἐπινίκιον ᾄδοντας».