Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1948, όταν ο Σαμ Κρις άνοιξε το μικρό μπακάλικο με ελληνικά προϊόντα στη γωνία των οδών Pico και Normandie στο Λος Άντζελες.
Έλληνας της Μικράς Ασίας, επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο γιατί απέναντι βρισκόταν η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Πουλούσε από μακαρόνια Μίσκο, μπισκότα Παπαδοπούλου και παρθένο ελαιόλαδο, μέχρι ψωμί, ελληνική φέτα και παραδοσιακά γλυκά. Παράλληλα, σέρβιρε και κάποια πιάτα με ελληνικές γεύσεις.
Τη σκυτάλη πήρε ο γιος του, Κρις Κρις, ο οποίος γεννήθηκε το 1945. Το 1968 αποφάσισε να μετατρέψει το χώρο σε μεγάλο εστιατόριο. Ταξίδεψε στην Ελλάδα και στα νησιά για να καταλάβει τις ελληνικές γεύσεις της αυθεντικής ελληνικής κουζίνας. Το 1990 ξεκίνησε catering με τις ελληνικές γεύσεις, τη στιγμή που το εστιατόριό του είχε ήδη αποκτήσει μεγάλη φήμη σε διάσημους του Χόλιγουντ, αλλά και σε απλούς κατοίκους. Από τους πιο αγαπημένους του Τομ Χανκς, ο οποίος όποτε βρίσκεται στην περιοχή αγοράζει προϊόντα και γεύεται ελληνικά πιάτα. Ωστόσο, μετά από 77 χρόνια, η αύξηση των ενοικίων, αλλά και των δασμών, οδήγησε την επιχείρηση σε λουκέτο.
To «αντίο»
Σε ανάρτησή του ο Κρις Κρις ανέφερε: «Ο πατέρας μου, Sam Chrys, άνοιξε τις πόρτες στην οικογενειακή μας επιχείρηση τον Οκτώβριο του 1948 και από εκείνη την πρώτη μέρα ήταν γεμάτη αγάπη, σκληρή δουλειά και την τοπική μας κοινωνία. Η μητέρα μου, Annie Chrys, στάθηκε στο πλευρό του, καθώς έβαλε την καρδιά του για να χτίσει τα θεμέλια αυτού που θα γινόταν ένα πραγματικό ελληνικό ορόσημο στο Λος Άντζελες. Είχα την ευλογία να συνεχίσω την κληρονομιά του πατέρα μου ως C&K Importing και Papa Cristo’s, μεγάλωσα σε ένα μέρος όπου γεύσεις, φιλίες, οικογένειες και αναμνήσεις ενώθηκαν κάτω από την ίδια στέγη. Μετά από 77 αξέχαστα χρόνια στη γωνία Pico και Normandie, ήρθε η ώρα να κρεμάσω την ποδιά μου και να πούμε αντίο (προς το παρόν). Στις 4 Μαΐου 2025 κλείνουμε αυτό το κεφάλαιο με την καρδιά μας γεμάτη αγάπη και ευγνωμοσύνη για την απίστευτη κοινότητα που μας στηρίζει εδώ και γενιές. Σε όλους τους αγαπημένους μας πελάτες και στο αφοσιωμένο προσωπικό, λέω ευχαριστώ (ευχαριστώ!). Είστε η οικογένειά μου και ο Papa Cristo θα είναι πάντα μέρος της δικής σας.
ΥΓ.: Η ιστορία του Papa Cristo δεν τελειώνει εδώ – έρχονται συναρπαστικά πράγματα».
Από την πλευρά του, ο Μαρκ Γιόρντον (Mark Yordon), μάνατζερ του εστιατορίου και ξάδερφος του ιδιοκτήτη από την πλευρά της μητέρας του, τονίζει πως η ραγδαία αύξηση των ενοικίων, σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα της εποχής, όπως οι δασμοί που έρχονται, σηματοδοτούν πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπουν τίτλοι τέλους, την ίδια στιγμή που το κτίριο του «Papa Cristo’s» βγαίνει προς πώληση.
«Ίσως, τελικά, είναι η κατάλληλη στιγμή να φύγουμε. Το ενοίκιο έγινε υπερβολικά υψηλό και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό… Οι ενοικιαστές είναι πιόνια στα χέρια των ιδιοκτητών. Όλη η γωνία είναι προς πώληση – και δεν έχει ξαναβγεί ποτέ. Ανήκε στην ίδια ελληνική οικογένεια που είχε σχέσεις με τον πατέρα του Chrys και τον παππού του σημερινού ιδιοκτήτη. Πάει πίσω στο 1948», αναφέρει χαρακτηριστικά στους «Los Angeles Times».