Ο Μεγαλομάρτυρας και ο Τροπαιοφόρος Άγιος Γεώργιος είναι ο πλέον τιμώμενος Άγιος της Χριστιανοσύνης και ίσως ο μοναδικός που τιμούν και σέβονται και οι αλλόθρησκοι, ιδίως οι Μουσουλμάνοι!
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο σε δύσκολες εποχές στην περιοχή των Αγίων Τόπων, μα και γενικά στις αραβικές χώρες, πολλές χριστιανικές εκκλησίες που τιμώνται στο όνομα άλλου Αγίου τις μετονόμαζαν σε Άγιο Γεώργιο για να μην τις πειράξουν οι αλλόθρησκοι.
Να τονιστεί ότι το πιο διαδεδομένο όνομα στους Χριστιανούς Άραβες ή και σε Μουσουλμάνους είναι Γκιριές, Γκρίγκις ή Χάντερ.
Οι τρεις βασικοί λόγοι
Οι λόγοι που οι μουσουλμάνοι τιμούν και σέβονται τον Άγιο Γεώργιο, είναι τρεις. Πρώτος και κυριότερο, πιστεύουν στα θαύματά του, τα οποία όπως λένε συμβαίνουν σε όσους πιστεύουν σε αυτόν, ανεξαρτήτως θρησκείας. Οι Τούρκοι γράφουν σε ένα χαρτάκι την ευχή τους και την αφήνουν στο μοναστήρι.
Ως αντάλλαγμα παίρνουν ένα κουδούνι, το οποίο επιστρέφουν όταν πραγματοποιηθεί η ευχή. Και όλο και περισσότεροι, αναφέρουν ότι αυτό που ζήτησαν, συνέβη.
Δεύτερον, το πράσινο χρώμα της στολής του, είναι για τους μουσουλμάνους το χρώμα της ζωής. Δηλαδή ιερό.
Και τρίτον, ειδικά οι Τούρκοι της Κωνσταντινούπολης, στην όψη του τροπαιοφόρου με το ξίφος πάνω στο άλογο, ένιωθαν πάντα έναν φόβο.
Το μουσουλμανικό χωριό Αγιος Γεώργιος
Τα τρία τέταρτα των εκκλησιών που ανήκουν σήμερα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (Αραβικές και Ελληνικές Ορθόδοξες), είναι αφιερωμένες στον Άγιο Γεώργιο.
Δίπλα στη Βηθλεέμ και μόλις επτά χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ, στην περιοχή όπου υπήρχαν τα κτήματα της μητέρας του Αη Γιώργη, βρίσκεται το μουσουλμανικό χωριό Άγιος Γεώργιος.
Εκεί, τα έθιμα και οι παραδόσεις μα και η πίστη στον καβαλάρη Άγιο, διατηρούνται ζωντανά όπως και σε πολλά χωριά δικά μας,. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι τα διατηρούν τις περισσότερες φορές οι Μουσουλμάνοι.
Εκεί στο εικόνισμα του Αη Γιώργη, πάνε και ορκίζονται οι άνθρωποι της περιοχής, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, όταν έχουν διαφορές μεταξύ τους και ποτέ δεν κάνουν ψεύτικο όρκο γιατί τρέμουν την τιμωρία του Αγίου.
Τον τιμούν και οι Εβραίοι
Στα στενά σοκάκια της Ιερουσαλήμ, στον δεύτερο όροφο ενός παλιού Μοναστηριού, υπάρχει η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου που έφθασε στην Αγία γη,από την Κωνσταντινούπολη, όπου κατά την παράδοση ρίχτηκε στη θάλασσα και γι’ αυτό ζωγράφισαν εκ των υστέρων στο κάτω μέρος της μερικά ψάρια. Στο μεγάλο λιμάνι της Χάιφα, με τους 350.000 κατοίκους, δεσπόζουν οι εκκλησιές του, ενώ ο κεντρικός ναός στην Κανά της Γαλιλαίας, είναι του Αη Γιώργη.
Στο χωριό Μπουργκίς, κοντά στην αραβική πόλη Ζενίν του Ισραήλ, εκεί που ο Χριστός θεράπευσε τους δέκα λεπρούς, η εκκλησιά του Αη Γιώργη ορθώνεται πάλι, καθώς και δεκάδες άλλες σε όλη την Αραβία, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Συρία και τη Μικρά Ασία.