«Αγαπητέ  Μανώλη, ειδοποιήσετε πάραυτα ότι εις το Αρκαλοχώρη θα γίνη συγκέντρωσεις στρατιωτών Γερμανών μέχρι 5 χιλιάδων…»
Στα Λασιθιώτικα βουνά, καλοκαίρι του 1943. Δεξιά ο Καπετάν Γιάννης Μπαντουβάς, αριστερά ο Καπετάν Νίκος Μπαντουβάς και στη μέση ο Αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Πλεύρης, (Πελοπίδας)

Τα εγκλήματα των Γερμανών αμέσως μετά τη Μάχη της Κρήτης, δεν εμπόδισαν ούτε πτόησαν τους αγωνιστές ώστε να αποσυρθούν στους ορεινούς όγκους, Λευκά  Όρη, Ψηλορείτη, Λασιθιώτικα Βουνά, και από τις αρχές του 1942 να μετατρέψουν τις Οργανώσεις τους σε ένοπλη αντίσταση.

Προστασία, τροφοδοσία και περίθαλψη των συμμάχων στρατιωτών που παρέμειναν στο νησί μετά τη Μάχη, κυκλοφορία ειδήσεων σε δελτία, δολιοφθορές, άρνηση καταναγκαστικής εργασίας, μάχες, ήταν η καθημερινότητα της Κρητικής Αντίστασης.

Ακολουθούσαν πάντοτε εκτελέσεις, βασανισμοί, εκτοπίσεις, φυλακίσεις, μεταφορά σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Από τις κατοχικές δυνάμεις βαφτίζονταν ως αντίποινα.

Στην ομάδα του Καπετάν Μανόλη, γραμματέας ορίστηκε από τον Αρχηγό ο Έφεδρος αξιωματικός από το χωριό Παλαιοπαναγιά Θηβών, Αριστείδης Παπαϊσιδώρου. Διαφύλαξε την αλληλογραφία του Καπετάν Μανόλη, ως τη σύλληψη και εκτέλεσή του από τους Γερμανούς τον Σεπτέμβριο του 1943.

Οι επιστολές που βρίσκονται στο «αρχείο αγωνιστών» Εθνικής Αντίστασης Κρήτης Ομάδες Μπαντουβάδων», αφορούν την περίοδο του πρώτου οχταμήνου του 1943, τα γεγονότα της μάχης της Σύμης, την καταστροφή και εκτελέσεις της επαρχίας Βιάννου, αριθμούνται σε διακόσιες δέκα και έχουν ως παραλήπτη στο σύνολό τους τον Αρχηγό Καπετάν Μανόλη Μπαντουβά.

Ακολουθούν 8 επιστολές του Οπλαρχηγού Γεωργίου Νιργιανού από το χωριό Θραψανό, προς τον Αρχηγό του Καπετάν Μανόλη Μπαντουβά, την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 1943.

  1.  «Αγαπητέ Μανώλη

Ειδοποιήσετε πάραυτα ότι εις το Αρκαλοχώρη θα γίνη συγκέντρωσεις στρατιωτών Γερμανών μέχρι 5 χιλιάδων είδος γλέντη με την μουσικήν την μεγάλην που είναι εις την Αγία Βαρβάρα εις γήπεδον Αρκαλοχωργιού νοτίως του χωρίου εις την άκρη Αρκαλοχωργιού κίνα αμέσως. επαναλαμβάνω νότιος γραμμή κατευθύνσεως Τσούτσουρα, Καστελιανά, Μαχερά, Γάση και αλευρόμηλος Αρκαλοχώρι.

Εάν είνε δηνατόν να κτυπήσουν αεροπλάνα θα φέρουν μεγάλα αποτελέσματα. Μέχρι της ώρας δεν υπάρχει ούτε αντιαεροπορικό ούτε άλλο τίποτα, μόνο ένα πολυβόλο εις το υψηλό σπίτι το νοτίως του Αρκαλοχωργιού.

Ούτε καταφύγια έχει ούτε άλλο πράγμα φαίνετε από μακρά διότι έχουνε καθαρίσει το μέρος ως είδος αεροδρομίου και φαίνετε από μακρά .Η φέστα θα αρχήση την Τετάρτη το βράδυ εις τα 4 έως 7 και ½  και θα συνεχήση την Πέμπτη το βράδυ την ίδια ώρα 4 έως 7 και 1/2. εάν θέλετε να στείλετε ένα σύνδεσμον την Τρήτη το πρωί να σας δόσωμε σαφείς πληροφορίες από του  Γαλατά.

Χαιρετώ Γιώργος».

ΣΧΟΛΙΑ : Η επιστολή στέλνεται από τον Θραψανιώτη Καπετάν Γιώργη Νιργιανό, μέλος της Αντιστασιακής Οργάνωσης του Καπετάν Μανόλη Μπαντουβά. Το έγγραφο δεν έχει ημερομηνία, ίσως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου το 1943. Ο Νιργιανός δεν διασαφηνίζει ακριβώς τον σκοπό της συγκέντρωσης των 5.000 στρατιωτών της Βέρμαχτ στο Αρκαλοχώρι, γράφει για ένα είδος γλεντιού.

Σημείωμα του Καπετάν Γιώργη Νιργιανού από το Θραψανό προς τον Καπετάν Μανόλη, με πληροφορίες για μεγάλη συγκέντρωση των γερμανών στο Αρκαλοχώρι. Πιθανή ημερομηνία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 1943. Η επιστολή μεταφέρθηκε από την Στυλιανή Γιαμαλάκη – Χονδράκη στη Χανδρού και στη συνέχεια, από την οικογένεια των Μουρτζάκηδων στάλθηκε στο λημέρι του Καπετάν Μανόλη στην περιοχή «Χαμέτη»

Το πλήθος  των Γερμανών που θα συγκεντρωθούν στο Αρκαλοχώρι για δύο συνεχόμενα απογεύματα, από τις 4 ως τις 7 και μισή, προέρχεται από τις δυνάμεις του αεροδρομίου Καστελλίου, των λόχων που έδρευαν στο Αρκαλοχώρι και το Θραψανό, της Αγίας Βαρβάρας, (απ’όπου και η μουσική μπάντα) και οπωσδήποτε από άντρες του αεροδρομίου Ηρακλείου και της πόλης του Ηρακλείου.

Ο Νιργιανός ζητά από τον Καπετάν Μανόλη Μπαντουβά να ειδοποιήσει το συμμαχικό Στρατηγείο, ώστε να οργανωθεί αποστολή βομβαρδισμού της συγκέντρωσης του κατοχικού στρατού.

  1. «Αγαπητέ  Μανώλη

Μάθε ότι ο Χάτουμ (σημ. : προφανώς Χάρτμαν) o ίδιος ήλθε εις το  σπίτη μου και έκαμε ολόκληρη ημέρα. Βλέπεις πόση αγάπη μου έχει, επίσης είχε κάποιο άλο Γερμανό μαζή του και ένα πολύτη όλη την ημέρα κληστή χωρής εμιλιά ή σάλεμα. Σκέπτομαι να του κάνω ένα γράμα του Κερατά και να του γράψω αυτό που του πρέπει, τη λέτε εσείς να το κάνω ή όχι.

Χαιρετώ Γιώργος».

ΣΧΟΛΙΑ : Επιστολή του Καπετάν Γιώργη Νιργιανού προς τον Καπετάν Μανόλη Μπαντουβά, χωρίς ημερομηνία, ίσως το τρίτο δεκαήμερο Ιουλίου το 1943. Ο Διοικητής της Μυστικής Αστυνομίας Ηρακλείου Χάρτμαν, έστησε παγίδα στον Νιργιανό μέσα στο ίδιο του το σπίτι στο Θραψανό, με σκοπό να τον συλλάβει.

Ο Οπλαρχηγός Γεώργιος Νιργιανός από τον Θραψανό Πεδιάδος
  1. Αγαπητέ  Μανώλη

 Η δουλιά είνε εν ενεργεία μόνον θα στήλης δύο συνδέσμους να βρεθούν το Σάβατο το μεσημέρη εις την Έμπαρο ο ένας και ο άλος το Σάβατο το βράδυ εις του Κρασαναδάμη την Μάνδραν, δεν θα φύγουν απεκή μέχρι την Κυριακή το βράδυ διότι ίσως να μην προκάμουν να πάνε.

Χαιρετώ Γιώργος

 Ελησμόνισα να σας γράψω το Σύνθυμα το οποίον θα έχει αυτός που θα πάι εις του Κρασαναδάμη την Μάνδραν, θα πάι πρώτα ο οδηγός από εδώ και θα του ειπή «Πεδιάδα Νιργιανός» και η απάντηση του συνδέσμου θα είναι ομοίως.»

ΣΧΟΛΙΑ : Επιστολή του Καπετάν Γιώργη Νιργιανού προς τον Καπετάν Μανόλη Μπαντουβά, χωρίς ημερομηνία, ίσως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου 1943.Το σύνθημα του Καπετάν Νιργιανού, αντικατοπτρίζει και τη μεγάλη αγάπη του για τα χωριά της Πεδιάδας.

  1. «Αγαπητέ  Μανώλη

Τα χαμπάρια μας είναι πολύ άσκημα, εχθές εκηκλόσανε όλα τα χωργιά της Περιφέρειας, την εβδομάδα αυτήν έχουνε κάνει μεγάλαις ταραχαίς, έχουνε συλάβη πολλούς ανθρόπους εκ τον οποίων είνε και ο αδελφός μου ο Μανώλης ερχόμενος από το Ηράκλειον έφερε τα πράματα εις τον Γαλατά και επρόκειτο να φορτοθούνε το πρωί αλά το πρωί ήλθον υπέρ τους 200 Γερμανούς και εκύκλωσαν το μέρος από μακρά, πώς εγλητόσαμε μόνον ο Θεός το ξέρη

.Τα πράματα είνε άθηκτα καθώς επληροφοριθήκαμε. Επίρανε όμως 5 από του Γαλατά και τον Μανόλη από το Θραψανό, επίγανε και εχαλάσανε τον τοίχο όπου είχα το όπλο και μου το επήραν, επίραν και την γυναίκα που ήταν το σπίτη δικό της και επίραν και 2 ακόμα, από την Αυλή 12, από τα Ρουσοχώργια 10, από το Νιπιδιτό 10 και από το Σκηνιά και από άλα χωργιά πολλά αλά δεν ημπορούμε ακόμα να εξακρηβόσομε.

Επίσης συγκεντρώνονται Στρατεύματα εις τους πρόποδας του βουνού εις διάφορα χωριά και έχω την γνώμην ότι είνε διά να κόψουνε την συγκηνονεία μεταξή μας. Λοιπόν λάβεται μέτρα, ενεργήσατε μόνοι σας εάν ημπορήτε προσπαθήσεται να ηδοποιισεται να γίνη ότι θα γίνη και όπιος μήνη και όπιος χαθή. Ο κόσμος έχει πλέον απελπησθή και δεν λογαριάζη τίποτε.

Τα άρβηλα έχουνε κινιτοποιηθή, από το Ηράκλειον επήραμε 2 εκατομήρια και από τον Π .Β . 1400 και επίραμε όλα τα είδη. Μέχρι τώρα πάμε καλά, έχω γλητώση από πολλά μέρη αλά για την οικογένειάν μου δεν ημπορή κανείς να με πληροφορήση. Χερετισμούς εις όλην την Μπαρέαν

Χαιρετώ Γιώργος».

ΣΧΟΛΙΑ : Επιστολή Καπετάν Γιώργη Νιργιανού προς τον Καπετάν Μανόλη Μπαντουβά, (Αύγουστος 1943). Οι Γερμανοί μέσω των πρακτόρων τους, έχουν αντιληφθεί την επιστράτευση που οργανώνει ο Καπετάν Μανόλης Μπαντουβάς στο λημέρι του “στου Χαμέτη” και επιχειρούν συλλήψεις στα χωριά της υπαίθρου, για να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό.

Ο Καπετάν Μανόλης Μπαντουβάς
  1. «Αγαπητέ Μανώλη

εάν δεν εκτελέσομε τον Σοφέρη της βιάνου τον Κουτσό εις την έμπαρο τον  Προδότην τον εδικό μας επίσης τον … από τους αποστόλους εγώ δεν ημπορώ μετά να ζήσω εις την περιφέριαν τον …, τον … και μερικούς άλους, θα μας κάνουν άνω κάτω όλους. Λοιπόν πρέπει να λάβωμεν τα μέτρα μας.

επίσης θέλω να εκτελέσωμε τους εχθρούς μας, τώρα είνε εις το μεσοχοργιό και κάνουνε πιθάργια Στείλε μου 2 ανθρώπους να φορούν γερμανικά και εγώ θα κάνω τον τρόπον της εξαφανίσεως

Μάθε ότι επίγανε και εζόσανε την Λιγόρτινον και με εζήτουν

Κύταξε να πάρεις τον Καρά επάνω διότι δεν ημπορούμε να υποφέρομεν πλέον εγώ από τώρα και εδώ θα σου στέλνω τα γράματα που λαβένω.

χερετώ  Γεώργιος».

ΣΧΟΛΙΑ : Επιστολή Καπετάν Γιώργη Νιργιανού προς τον Καπετάν Μανόλη Μπαντουβά, χωρίς ημερομηνία, πιθανόν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου 1943. Στο σημείωμά του ο Νιργιανός αναφέρεται σε κάποιους αρνητές της πατρίδας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Γερμανούς.

Ζητά από τον Καπετάν Μανόλη να του δώσει την άδεια και δύο άντρες ώστε να “τακτοποιήσουν” τους παραπάνω δοσίλογους. Για ευνόητους λόγους παραλείπουμε τα ονόματα, υπάρχουν όμως στο πρωτότυπο σημείωμα του Καπετάν Νιργιανού.

  1. «Αγαπητέ Μανόλη

ελιπήθηκα πολύ διά την κλεψά αλά δεν πιράζη όλα θα πληροθούν αργότερα Σύφονα με την παραγκελείαν που μου είχατε στήλη σας έστιλα 6 ζεύγη λάστηχα εκ των οποίων μόνον 3 ζεύγη έρχονται τα άλα εβάλαμε 1 ζεύγος τα υποδύματα 1 του Βασίλη τα παπούτσα και το τρίτο έβαλε ο Γρηγόρης τα στηβάνια του σας στέλω λοιπόν 3 ζεύγη , ½ οκά μπρόκες 2 κουβάρες και 10 καρόλια αυτά είνε σύμφονα με την προχθεσινήν παραγκελίαν σας

Λοιπόν τώρα θα στήλω ακόμη 8 ζεύγη λάστηχα και 7 τα οποία θα χρισιμοποιίσομεν αμέσως 15 άλη ½ μπρόκες και 3 κουβάρες για να συμπληροθούν αυτά που μου λέτε σήμερον  επίσης μου γράφης να πάρω χρήματα δανικά αφού μου εμίνησε ο Αστρινός ότι άλαξε τας λίρας και επλήροσε αμέσως τα δανικά έχω την γνώμη να πάρομεν από τα δικά μας αλά θα σας πω πολλά όταν θα σμήξωμε  εχθές ανταμόσαμε με τον γρηγόρη και μου είπε με τον φόνον του Άγγλου ανθηπολοχαγού του σαμποτέρ αυτινού που έδωσε εις τα πεζά φοθιά επίσης εφονεύθη ο επταμινήτης ο Γιάνης. Τον Μιχάλη τον Λοχαγόν δεν τον εύρικα ακόμη και άφισα εις τον πατρίκιον την επιστολήν να την δώση

Ελησμόνισα να σας γράψω ότι στέλω και τα στηβάνια ο Πελοπίδας είπε προφορικώς και μου φένεται ότι θα σας γράφη και εις την επιστολήν του ότι δεν ημπορούν να δικεολογίσουν την θέσιν των για να έλθουν αυτού πάνω διότι είνε πολύ μακρά και αν είνε δινατόν να ορίσετε ένα μέρος πιο κοντινό.

Για τον Πατρίκιον σας γράφει επίσης αλά δεν ξέρω τη σας λέγει ο Πελοπίδας έχει την γνώμην να μην έλθη ο Αριστήδης Λοιπόν εγώ δεν ημπορώ να ορίσω την ημέραν της συναντίσεως μας εξ ετίας αυτών που σας γράφω παρακαλώ ορίσατε εσείς την ημέραν της συναντήσεως μας να

να τους ειδοποιήσω και εκ δευτέρου και να τους ορίζω εγώ πού και πότε και θέλομεν να συναντιθούμεν και θέλουν ας έλθουν ή όχη Πάντος έχω την γνώμην ότι έτσι μόνον θα γήνη δουλιά ο Πελοπίδας μου είπε ότι εάν έλθη ο Αριστήδης δεν θα έλθη αυτός και διατί λέγει να ορίσομεν επιτροπήν εις το Ηράκλειον ενώ η επιτροπή έχει ορισθή  μάλιστα μου είπε ονομαστικώς Ευ. Λι. Βρ. Πε. αυτοί οι 4 έχω πολλά που δεν γράφονται όταν θα ανταμόσωμεν τα λέμε καλήτερα

Χερετισμούς εις όλην την Μπαρέαν

χερετώ Γεώργιος».

ΣΧΟΛΙΑ : Επιστολή Καπετάν Γιώργη Νιργιανού προς τον Καπετάν Μανόλη Μπαντουβά, τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου 1943. Ο Νιργιανός αναφέρεται στο σαμποτάζ καυσίμων των Πεζών τα ξημερώματα της 5ης Ιουλίου 1943 και τον θάνατο του Βρετανού Υπολοχαγού επικεφαλής των σαμποτέρ στα Πεζά Κένεθ Λάμοπμπυ στις 10 Ιουλίου 1943 στη παραλία Τρυπητή, καθώς η ομάδα περίμενε το πλωτό μέσον για τη Μάσα Ματρούχ.

Την επόμενη ημέρα 11 Ιουλίου 1943, σκοτώθηκε ο Γρηγόρης Εφταμηνιτάκης από τον Πλάτανο Αμαρίου στην ίδια περιοχή, αφού είχε αργοπορήσω και δεν πρόλαβε το σκάφος.

Ο Γρηγόρης είναι ο Γρηγόρης Χναράκης από το Θραψανό, ο Πατρίκιος και ο Πελοπίδας είναι τα ψευδώνυμα των αξιωματικών Αντώνη Μπετεινάκη και Νικολάου Πλεύρη.

  1. «Αγαπητέ Μανώλη

έστηλα το Μανώλη τον αδελφόν μου με τον Σωμαρά εις το Ηράκλειον διά να πουσουνίση αλά αποντάθησαν και τας δύο επιτροπάς και χρίματα δεν τους έδωσε καμία η επιτροπή φένετε του Πελοπίδα δεν είνε καθόλου τίποτα παρά απλώς μια πρόφασι εμινίσανε του Αστρινού και εμπίκε εις το Ηράκλειον αλά ούτε αυτός δεν κατόρθωσε να κάμη τίποτα Λοιπόν χρήματα δεν επίραμε από πουθενά.

 Εντέλει διέθεσε ο Κώστας ο Γαλατάς 2 εκατομίρια έως ότου πάρομεν τα χρήματα και επίρανε μερικά λάστηχα και σας στέλνω 20 ζεύγη όπου γράφετε και κρατήζω εδώ 8 ζεύγη επίσης σας στέλνω 24 οκάδες αλάτη το οποίον διαθέτη ο Κώστας ο Γαλατάς στέλνω επίσης εις το Μηλιαράδω του χαρίλαου 41 οκάδες αλεύρι και μερικά φίλα καρμπόν τα οποία χρισιμεύουν για το πολύγραφο τα στέλνη ο Γιατρός που έστιλε και το χαρτί επίσης στέλνη και τα υγρά

Αδελφέ  μανόλη

τη χάλια τη κακό είνε αυτή η επιτροπή επιτέλους δεν ημπορούμε να ιδρίσομε μίαν επιτροπή να προσφέρη κάτη τη υπιρεσία  τόσο ακριβά είνε τα νιάτα τους μου φένετε πως πρέπει να το κυτάξομε κάπως αλλιώς Αλά αυτό το αποδύνω εις τους αξιοματικούς.

Η διαφονία Πελοπίδα και Πατρίκιου είνε που φέρη τους περισπασμούς Λοιπόν όπος εσυμφονίσαμεν να βγούνε απάνω πρέπει όπος όπος να βγούνε γρήγορα για να δρομολοήση Η Δουλιά. Εμίνησα εις τον Γιακουμάκην να ετοιμαστή και είπε εις τον σύνδεσμον ότι πρέπη να τον διατάξη ο Πελοπίδας διλαδή βάζω αρχή να πιστέβω του Πατρικού τα λόγια

Η επιστολή η ανώνυμος είνε του Γιατρού του ιδικού μας Αγαπητέ  Μανώλη θα στήλω να πουσουνίσουνε βερεσέ, να βάλουνε μπροστά τα άρβηλα έως ότου κανονίσουμε τα χρίματα επίσης για τα σακάκια και τα παντελόνια θα πάρομε ύφασμα διότι δεν ευβρίσκομε έτοιμα και αν ημπορέσω να πάρω το ύφασμα να τα βάλω και αυτά μπροστά

                                               Χερετισμούς εις όλην την Μπαρέα

                                                                 Χερετώ Γιώργος

Σας στέλνω το σειμίωμα του Κυρίου Γιακουμάκη».

ΣΧΟΛΙΑ : Επιστολή Καπετάν Γιώργη Νιργιανού προς τον Καπετάν Μανόλη Μπαντουβά, χωρίς ημερομηνία, ίσως στις αρχές του Αυγούστου το 1943.

  1. «Αγαπητέ Μανόλη

Ο Ιωάννης Καλογεράκης τον οποίον εστήλατε κάτω του είπες λέγη να του σάξω τα υποδίματα και τα έκοψε ενώ τα υποδίματα ήτανε ακόμη καλά όπιον θα στέλνεται να του κάνεται σημείοσην διότι δεν πιστεύω να κόβομε τέθια υποδύματα.

Για το αρκαλοχώρη οπού σας έγραψα πρέπει να βομβαρδισθή διότι ήτανε 800 αξιωματικοί μόνον και 2500 χιλιάδες οπλίται

Ο Γιάννης Καλογεράκης από το χωριό Γαλατάς Πεδιάδος υπήρξε δραστήριο μέλος της Ανταρτικής Ομάδας του Καπετάν Μανόλη Μπαντουβά. Οι Γερμανοί τον συνέλαβαν τον Μάιο του 1944 στο Αρκαλοχώρι. Μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και έχασε τη ζωή του σ’αυτό, στις 14 Ιουνίου 1944

Σήμερον μας ήρθαν δύο παιδιά από το Σκαλάνη εις υμάς άγνωστα και θέλουν να τα στήλομε απάνω υμείς πρέπει πρώτα να μάθομε τη άνθρωποι είνε μου είπαν επίσης ότι έχουν 2 Μεγάλα πολυβόλα και 1 Ταχιβόλο 5 κασέλες σφέρες των δύο και 1000 του μικρού Επίσης έχουν και 5 όπλα θα τους βάλω να πάνε να τα πάρουν και θα έλθουν εάν μάθω από τους δικούς μας πως είνε εν τάξει.

Τα άρβηλα σάζονται αλά τα άλα είδη δεν ημπορούμε να τα πάρομεν έστηλα εις τον Πατρίκιον μίαν συμείωσην και του γράφω να μας εικονομίσουν μερικά χρίματα διά να τα αγοράσομεν Επίσης γράφω και δευτέραν φοράν και εις τον Αστρινόν να ξαναγηρέψη και να συνδράμη να τα πουσουνίσουν εάν κανονιστούν χρίματα.

Θα πήγενα μόνος μου να βρω τον μιχάλη ίσως να μου έδινε αλά πάλι δεν είχα διαταγήν σας και παρέμεινα. Όσον για την επιτροπήν που λέγει ότι το πρόσοπον είνε αδέξιον μου φένετε ότι μας κοροιδεύουν διότι είπα και εν πρώτης ότι το πρόσωπον είνε ο Αστρινός και όχι άλος και αφού τον γνωρίζουν πολύ καλά, πως να λένε ότι είνε αδέξιος απόδιξης ότι το λένε διά να περνάη ο κερός και σας λέγω και πάλιν όπως το λέγει και ο γιακουμάκης ότι χωρίς διαταγή του Πελοπίδα δεν κάνουν τίποτα.

Πάρε ένα παράδηγμα από ταις λίρες πόσαις είταν και πόσαις μας διέθεσαν ενοώ αυταίς που επίγα 2 φοραίς εις το Ηράκλειον και τελευταία εφρόντισα μόνος μου.

Χερετώ Γεώργιος

Διά του Ζαρού τα γεγονότα έμαθα ότι εσκοτώθηκε ο Πετρακογιώργης και 1 Βοριζανός Σύντεκνός του και 10 άλοι, Γερμανοί 16 και 60 τραυματίαι έχουνε συλήψεις υπέρ τους 300 αλά και εις αυτά όλα δεν είνε βέβεα διότι τα γρηκούμε πολών λογιών   

Χερετώ ο ίδιος

ταις προκυρίξης αυταίς ερίξανε σήμερον εις το θραψανώ Ο Καλογεράκης καθηστερή διά τα υποδύματα».

ΣΧΟΛΙΑ : Επιστολή Καπετάν Γιώργη Νιργιανού προς τον Καπετάν Μανόλη Μπαντουβά, χωρίς ημερομηνία, δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου το 1943.

Ο Γιάννης Καλογεράκης που αναφέρεται στην επιστολή, ήταν από το χωριό Γαλατάς Πεδιάδος και υπήρξε δραστήριο μέλος της Ανταρτικής Ομάδας του Καπετάν Μανόλη Μπαντουβά. Μετά τα γεγονότα της Βιάννου αποσύρθηκε στο χωριό του και συνέχισε να υπηρετεί την Εθνική Αντίσταση Κρήτης.

Οι Γερμανοί τον συνέλαβαν τον Μάιο του 1944 στο Αρκαλοχώρι. Μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και έχασε τη ζωή του σ’αυτό, στις 14 Ιουνίου 1944.

Ο Γεώργιος Α. Καλογεράκης είναι Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου