Το παραπάνω είπε η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων θυμίζοντας πως αντίστοιχα δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ειδικότερα η εγκύκλιος ορίζει ότι με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020.
Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.
Μάλιστα η κ. Μακρή, εξήγησε πως δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας και φόβος για την επαναφορά στα σχολεία, καθώς αυτά αποτελούν έναν οργανωμένο χώρο όπου λαμβάνονται σειρά μέτρων σε αντιδιαστολή με την κοινωνική επαφή που είχαν τα παιδιά και οι γονείς την περίοδο των γιορτών, χωρίς μέτρα προστασίας και σε χώρους με συγχρωτισμό.
«Τα σχολεία, η εκπαίδευση υπήρξε ο οδηγός για την επαναφορά στη σχετική κανονικότητα και σε άλλες δραστηριότητες» σημείωσε η κ. Μακρή, αναφερόμενη σε παλιότερα αντίστοιχα διαστήματα που επανήλθαν οι μαθητές στα σχολεία, όταν υπήρχε έξαρση του κοροναϊού.«Τώρα λοιπόν, οι ειδικοί μας δίνουν μια σειρά μέτρων, τα οποία είναι πια κεκτημένο μετά την πανδημία, δηλαδή ατομική καθαριότητα, χρήση αντισηπτικού όπου χρειάζεται, αερισμός των αιθουσών, αποφυγή άσκοπων συγχρωτισμού και εννοείται η παραμονή των παιδιών, όταν έχουμε συμπτώματα ιώσεων, στα σπίτια» επισήμανε η κ. Μακρή.
Σχετικά με το πρακτικό ζήτημα των απουσιών, η κ. Μακρή, επισήμανε ότι έχει εκδοθεί εγκύκλιος που ρυθμίζει το θέμα και δεν χρειάζεται να απασχολεί τους μαθητές και τους γονείς γιατί υπάρχει η σχετική μέριμνα από το Υπουργείο.
«Οι καθηγητές δεν έχουν θέμα απουσιών. Οι καθηγητές παίρνουν την άδεια όταν νοσήσουν όπως παίρνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι».