Άδειες ανατροφής και παραιτήσεις έχουν αποδυναμώσει το κλασικό Ακτινολογικό Τμήμα του ΠΑΓΝΗ που λειτουργεί με πολλά προβλήματα λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό αλλά και των παλαιών μηχανημάτων.
Όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων, “η ανάγκη για μόνιμο προσωπικό, διαχρονικά αντιμετωπιζόταν με συμβασιούχους που ναι μεν δίνει μια προσωρινή ανακούφιση στους εργαζομένους, όμως δε δίνει λύση στο πρόβλημα.
- Συγκεκριμένα έχει πολύ λιγότερους εργαζόμενους από τις πραγματικές ανάγκες. 15 μόνιμοι εργαζόμενοι (εκ των οποίων ο ένας είναι σε άδεια ανατροφής) και 4 συμβασιούχοι (επικουρικοί και ΟΑΕΔ), οι οποίοι καλύπτουν 2 αίθουσες για απλές ακτινογραφίες, μία αίθουσα για μαστογραφίες, μία αίθουσα για μέτρηση οστικής πυκνότητας (DEXA) και πανοραμικές, μία αίθουσα για τις ακτινογραφίες στα ΤΕΠ, τις αίθουσες με τα ακτινοσκοπικά μηχανήματα στα ορθοπεδικά και άλλα χειρουργεία και τα φορητά ακτινολογικά μηχανήματα ανά κλινικές και μονάδες.
- Το προσεχές διάστημα, το ανθρώπινο δυναμικό του τμήματος θα μειωθεί και άλλο καθώς θα αποχωρήσουν δύο ακόμη άτομα με παραίτηση και άδεια ανατροφής”.
Χωρίς τεχνολόγο
Όπως τονίζεται, “λειτουργεί καθημερινά σε κυκλικό ωράριο για τα περισσότερα από τα παραπάνω – εκτός από κάποιες εξετάσεις (μαστογραφίες 4 φορές την εβδομάδα, DEXA και πανοραμικές 3 φορές την εβδομάδα) γιατί δεν υπάρχει τεχνολόγος.
Το απόγευμα λειτουργεί με 1 τεχνολόγο σε ημέρα μη εφημερίας, που πολλές ώρες από τη βάρδια του είναι στο χειρουργείο με αποτέλεσμα το τμήμα να υπολειτουργεί.
Τα σαββατοκύριακα σε ημέρα εφημερίας στην πρωινή βάρδια δεν υπάρχει τεχνολόγος στο τμήμα για τους ασθενείς των κλινικών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το Ακτινολογικό των Επειγόντων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το ίδιο συμβαίνει και με τη βραδινή βάρδια τις μέρες που εφημερεύει το νοσοκομείο.
Υπάρχουν παλιά μηχανήματα στο Ακτινολογικό των ΤΕΠ (το εμφανιστήριο λειτουργεί με χημικά) που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία τον εργαζομένων.
Άδειες και ρεπό
Το Σωματείο συνεχίζει αναφέροντας: “Είμαστε στα μέσα του έτους και απομένει να δοθούν ημέρες άδειας και ρεπό του 2017 και 2018”.
Το Σωματείο ζητά να βρεθεί άμεσα λύση γιατί όπως επισημαίνει, “όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την ελλιπή εξυπηρέτηση των ανθρώπων που προσέρχονται στο Ακτινολογικό τμήμα και, δυστυχώς γι’ αυτούς, πέρα από τα προβλήματα υγείας τους, έρχονται αντιμέτωποι και με μεγάλες ουρές αναμονής και φυσικά με πολλαπλούς κινδύνους”.