ο γραμμικός επιταχυντής του ΠΑΓΝΗ

Στην υπολειτουργία, λόγω έλλειψης προσωπικού, του νέου γραμμικού επιταχυντή του ΠΑΓΝΗ, που δωρήθηκε από το ίδρυμα ”Σταύρος Νιάρχος”, και στην ταλαιπωρία δεκάδων ογκολογικών ασθενών, που βρίσκονται σε λίστα αναμονής, επανέρχεται το Σωματείο Εργαζομένων.

Ο διοικητής του νοσοκομείου επανέλαβε μιλώντας στην “Π” ότι σύντομα τα προβλήματα θα λυθούν. Ο ίδιος, σχολιάζοντας τη φημολογία ότι το ίδρυμα Νιάρχος είναι δυσαρεστημένο με αυτή την εξέλιξη και έχει ενημερώσει ότι δεν θα προχωρήσει στη δωρεά του δεύτερου μηχανήματος εάν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα, λέει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

“Καλή η συνεργασία μας με το ίδρυμα Νιάρχου”

ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, κ.Τασσόπουλος

Ο κ. Τασσόπουλος, σημείωσε: “Δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Η συνεργασία μας με το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” είναι καλή.

Πρόκειται για ένα νέο μηχάνημα που το συντομότερο δυνατό θα είναι σε πλήρη λειτουργία.

Λειτουργεί και το παλαιό, ενώ ο δεύτερος καινούργιος γραμμικός πιστεύουμε ότι θα έχει εγκατασταθεί στο τέλος αυτού του χρόνου ή στις αρχές του άλλου”.

 

ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης
“Το θέμα δεν είναι να εγκαινιάζονται μηχανήματα, αλλά να υπάρχει προσωπικό για να τα λειτουργεί” έχει επισημάνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Βρύσαλης.

Το σωματείο τονίζει:

“Το τμήμα της Ακτινοθεραπείας λειτουργούσε αρχικά με 8 ΤΕ τεχνολόγους εκ των οποίων σήμερα έχουν μείνει 4. Από το 1990 έχουν ακτινοβοληθεί 20.000 ασθενείς, που σημαίνει πως σε ετήσια βάση ακτινοβολούνται 800 -900 ασθενείς περίπου.
Μέχρι τον Δεκέμβρη του 2016 πραγματοποιούνταν στα 2 παλιά μηχανήματα 100 με 120 ακτινοβολίες την ημέρα. Σήμερα, λειτουργούν δύο μηχανήματα, το καινούργιο (της δωρεάς) και ένα εκ των δύο παλαιών (αν και πλησιάζει το όριο ζωής του αφού λειτουργεί 12 χρόνια).

Όμως ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ επειδή το νέο μηχάνημα βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο λειτουργίας (είναι σε εξέλιξη η εξοικείωση του προσωπικού), υπάρχει έλλειψη προσωπικού (χρειάζονται τουλάχιστον 4 ακόμη τεχνολόγοι και σχεδόν διπλάσιοι φυσικοί εφόσον τοποθετηθεί και το νέο μηχάνημα ΑΚΘ) και ταυτόχρονα, επειδή πραγματοποιεί στοχευμένες θεραπείες (IMRT), τηρούνται αυστηροί κανόνες, οι οποίοι αυξάνουν το χρόνο θεραπείας.

Έτσι φτάσαμε σήμερα, με την προσθήκη του νέου μηχανήματος και την τοποθέτησή του, η λίστα αναμονής να αυξηθεί αντί να μειωθεί.
Στη λίστα αναμονής βρίσκονται γύρω στους 100 καρκινοπαθείς. Έτσι, για να εξυπηρετηθεί περισσότερος κόσμος, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να υπερβάλλουν εαυτό ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, να πιέζονται για να βγάλουν ακόμα περισσότερα περιστατικά χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Αντίστοιχα, το μηχάνημα βραχυθεραπείας έχει χαλάσει εδώ και χρόνια λόγω της μεγάλης χρήσης (λειτουργούσε από το 1991 και είχε περιθάλψει 5000 γυναίκες) αναγκάζοντας 40 περίπου γυναίκες το μήνα να μεταβαίνουν στην Αθήνα”.

Ακόμη επισημαίνει: “Η απόφαση της διοίκησης να κάνουν βάρδιες τρεις συνάδελφοι με καθεστώς υπερωριακής απασχόλησης για 3 μέρες τον μήνα ο καθένας από το Βενιζέλειο καθώς και η πρόσληψη φυσικού με μπλοκάκι (που θα πληρώνεται δηλαδή από τα έσοδα του νοσοκομείου), έχει στόχο να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες και αυτής της κυβέρνησης για τα μεγάλα κενά που συνεχίζουν να υπάρχουν και να παρουσιάσει ότι δήθεν προστατεύει τα δικαιώματα των ασθενών και ότι καλύπτονται οι ανάγκες τους.

Γι’ αυτό βιάζεται η διοίκηση να εκχωρήσει δημόσιους χώρους του νοσοκομείου για επιχειρηματική δράση στο όνομα της εξυπηρέτησης των ασθενών. Την ίδια ώρα που ασθενείς και συνοδοί συνωστίζονται για τον προεγχειρητικό έλεγχο στον χώρο αναμονής για φλεβοκέντηση κ.ά. Αυτό που πραγματικά επιδιώκει είναι να καλύψει την υποχρηματοδότηση του κράτους ψάχνοντας να βρει πελάτες, όπως θεωρεί ασθενείς και συνοδούς”.