Εν αναμονή της απόφασης του Πανεπιστημίου Κρήτης για την παραχώρηση χώρου στα “λευκά κτήρια”, για να μπορέσουν να εργαστούν οι υπάλληλοι του Βενιζελείου, που έμειναν άστεγοι μετά την πυρκαγιά, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου πραγματοποίησε χθες στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας. Συμμετείχε όλο το προσωπικό της Διοικητικής και Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά και το προσωπικό του ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής του Νοσοκομείου.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζεται:
“Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν διαμελιστεί εργασιακά σε κάθε χώρο του Νοσοκομείου, γεγονός που έχει προκαλέσει χωροταξική ασφυξία και πολλαπλές δυσλειτουργίες, τόσο στους εν λόγω υπαλλήλους, όσο και στο υπόλοιπο προσωπικό.
Μόνη άμεση λύση προκρίνεται η παραχώρηση του χώρου στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά το προσωπικό, μέχρι να δοθεί σε χρήση η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου.
Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου από την πρώτη στιγμή στήριξαν την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, για το καλό του κρητικού λαού, απαιτούν όμως να επανέλθουν σε συνθήκες ομαλότητας και εργασιακής ασφάλειας, τηρώντας τη νομιμότητα και τη στοιχειώδη εργασιακή αξιοπρέπεια”.
Ο τομέας υγείας της ΝΟΔΕ
“Τα σοβαρά προβλήματα του Βενιζελείου μετά την φωτιά παραμένουν άλυτα”, σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Tομέας Yγείας της ΝΟΔΕ Ηρακλείου.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει:
“Η ομαλή, ασφαλής και αποδοτική λειτουργία του Βενιζελείου Νοσοκομείου, ενός ιστορικού νοσοκομείου με μεγάλη υγειονομική προσφορά στο σύστημα υγείας του τόπου και ο ορθός τρόπος αντιμετώπισης των μεγάλων και πολυάριθμων προβλημάτων που προέκυψαν από την πυρκαγιά και που προστέθηκαν δυστυχώς στα ήδη υπάρχοντα πολλά προβλήματα, αποτελεί για τον τομέα υγείας της ΝΟΔΕ Ηρακλείου προτεραιότητα. Για να δοθεί όμως ορθή λύση στα προβλήματα που προέκυψαν, πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να σκύψουν το κεφάλι και αληθινά, ορθά και στην πράξη να ασχοληθούν με αυτά.
Οι κενές περιεχομένου υποσχέσεις και οι επικοινωνιακού τύπου έκτακτες εμφανίσεις υπουργών και παραγόντων, οι οποίες δεν συνοδεύονται με παρουσίαση ουσιαστικών, συγκεκριμένων και αποτελεσματικών λύσεων, που θα άρουν τα προβλήματα και που θα στηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά κάνουν το εντελώς αντίθετο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα «αστοχίας» στη κατεύθυνση της εξεύρεσης ορθής λύσης των προβλημάτων αποτελεί η προτεινόμενη ως λύση μεταστέγαση του προσωπικού των δυο σημαντικών υπηρεσιών για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, της Τεχνικής και Διοικητικής, συμπεριλαμβανομένης και της αποθήκης υγειονομικού υλικού (70 περίπου ατόμων), που επλήγησαν από την φωτιά, σε «οικίσκους» τύπου κοντέινερ.
Επιτέλους, πρέπει να καταλάβουν οι υπεύθυνοι ότι έχουν να κάνουν με ένα ευαίσθητο και ιδιαίτερο χώρο, ένα νοσοκομείο, καθώς και ότι οι λύσεις τύπου «κλωβοστοιχίας» και «εργασιακής γαλέρας», με εργαζομένους στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλο μέσα σε «οικίσκους» τύπου «κοντέινερ», όχι μόνο δεν αποτελούν λύση αλλά εγκυμονούν και κίνδυνους υγιεινής και ασφάλειας.
Δεδομένων δε των προβλημάτων– δυσκολιών που επέφερε η πυρκαγιά στη λειτουργία της Τεχνικής και της Διοικητικής υπηρεσίας και της αποθήκης υγειονομικού υλικού, εγείρονται σημαντικά ερωτήματα όσον αφορά την ύπαρξη και την διασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου, καθώς επίσης αντίστοιχα ερωτήματα εγείρονται για την επάρκεια, την ομαλή και ασφαλή τροφοδοσία υγειονομικού υλικού στα τμήματα”.