Η 7η ΥΠΕ φροντίζει για όσους… ξεσπιτώθηκαν.
Μια “ομπρέλα” υπηρεσιών υγείας που περιλαμβάνει από τη χορήγηση φαρμάκων σε ηλικιωμένους χρόνιους ασθενείς, μέχρι άυλη συνταγογράφηση, αντιγριππικό εμβολιασμό, εμβόλια covid-19, rapid test και ψυχολογική υποστήριξη έχει ανοίξει η 7η ΥΠΕ Κρήτης για τη φροντίδα των σεισμόπληκτων που έχασαν τα σπίτια τους και βρέθηκαν σε αντίσκηνα από τη μια στιγμή στην άλλη.
Σύμφωνα με τη διοικήτρια Λένα Μπορμπουδάκη, που βρίσκεται καθημερινά στο Αρκαλοχώρι για τον συντονισμό των υγειονομικών ομάδων, από τις πρώτες κιόλας ώρες του καταστροφικού σεισμού άρχισε η οργάνωση υπηρεσιών με τους διασώστες, γιατρούς και νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας Αρκαλοχωρίου και Καστελίου, την Κινητή Μονάδα του Βενιζελείου.
Ένα ολόκληρο Κέντρο Υγείας στήθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, μέσα στη σκηνή ειδικών καταστροφών και έχει τοποθετηθεί στον χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των σεισμόπληκτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν. Η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.
Σκηνή του στρατού έχει στηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, για παροχή υπηρεσιών, εάν το κτήριο του ΚΥ κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο προς χρήση σε πιθανό επόμενο σεισμό.
Μέριμνα υπάρχει από την πρώτη στιγμή για τους ασθενείς που χρειάζονται οξυγονοθεραπεία και οποιονδήποτε άλλο πολίτη, ο οποίος για λόγους υγείας δεν μπορεί να παραμείνει στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ή στους οικισμούς. Εκεί βρίσκεται η κινητή ψυχιατρική ομάδα του ΠαΓΝΗ, όπου μαζί με εθελοντές είναι δίπλα στους ανθρώπους παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη.
Βάσει του σχεδιασμού που υπάρχει, νοσοκομεία και κέντρα υγείας του ν. Ηρακλείου είναι σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε οποιονδήποτε τις χρειαστεί.
Σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη, μέχρι τώρα 3 ασθενείς που κάνουν οξυγονοθεραπεία ήδη μεταφέρθηκαν σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και σε διαμέρισμα. Ηδη ενεργοποιήθηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρίσκεται στον χώρο των σεισμόπληκτων για την πραγματοποίηση rapid test. Επιπλέον, στο Κέντρο Φιλοξενίας ενεργοποιείται σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηρακλείου δομή για τον αντιγριπικό εμβολιασμό των κατοίκων.
Επίσκεψη από σκηνή σε σκηνή για την καταγραφή του ιατρικού ιστορικού των ασθενών
Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ είπε στην “Π” ότι υγειονομικοί επισκέφθηκαν όλες τις σκηνές των σεισμόπληκτων, κατέγραψαν το ιατρικό ιστορικό των ασθενών και πλέον έχουν στη διάθεσή τους σκηνή των ειδικών καταστροφών (που έχει μετατραπεί σε ένα οργανωμένο κέντρο υγείας), όλα τα φάρμακα που χρειάζονται οι άνθρωποι αλλά και τη δυνατότητα να πραγματοποιούν άυλη συνταγογράφηση.
“Προτεραιότητα, έχουν ασφαλώς οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένοι με χρόνια νοσήματα, παιδιά, ΑμεΑ, όσοι χρειάζεται να μεταφερθούν άμεσα είτε σε Μονάδες, είτε σε διαμερίσματα”.
Υγειονομική βόμβα αν έχουμε συρροή κρουσμάτων
Η κ. Μπορμπουδάκη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ανάγκης να τηρούνται τα μέτρα που προβλέπονται για την πανδημία, καθώς “αν έχουμε εδώ στο κέντρο συρροή κρουσμάτων, θα αποτελέσει υγειονομική βόμβα”, όπως είπε.
“Δεν πρέπει να χάσουμε από κοροναϊό κόσμο που γλιτώσε από τον σεισμό, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι στο Κ.Υ. Αρκαλοχωρίου, χορηγείται το μονοδοσικό εμβόλιο κατά της covid-19, ενώ εχει διατεθεί από την 7η ΥΠΕ στο Δήμο μεγάλη ποσότητα από μάσκες και γάντια για τους πολίτες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, αν κάποιος νοσήσει και είναι ασυμπτωματικός, δηλαδή δεν χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη, θα πηγαίνει στο ξενοδοχείο καραντίνας.
Για το θέμα αυτό υπήρξε, σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη, επικοινωνία τόσο με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, όσο και με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδη.
Η ίδια σημείωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για όλα τα ζητήματα που αφοροόυν τις υγειονομικές υπηρεσίες προς τους σεισμόπληκτους.
“Είναι χρέος μας να είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που τώρα μας χρειάζονται, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά” είπε.