Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού αρχίζει αύριο στη Χερσόνησο το Παγκόσμιο Συνέδριο Πνευμονολογίας, ενώ η διεθνής αυτή διοργάνωση ήταν η αφορμή της παρουσίας στο ΠΑΓΝΗ κορυφαίου πνευμονολόγου του Imperial College του Λονδίνου που θα εξετάζει δύσκολα περιστατικά ασθενών.
Το θέμα του συνεδρίου είναι η σαρκοείδωση, πνευμονική ίνωση και διάμεσες πνευμονοπάθειες (WASOG 2018).
Το συνέδριο διοργανώνεται έως τις 9 Ιουνίου στο Creta Convention Center στη Χερσόνησο, από τη Διεθνή Εταιρία Σαρκοείδωσης και άλλων κοκκιωματωδών νοσημάτων, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
«Το γεγονός ότι όλη η επιστημονική κοινότητα του κόσμου που ασχολείται με τις ασθένειες αυτές θα έχει την προσοχή της στην Κρήτη είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του Πανεπιστημίου Κρήτης. Της συσσωρευμένης γνώσης, της έρευνας αλλά και της εξωστρέφειας του που επιβεβαιώνει ότι η Κρήτη είναι και προορισμός γνώσης» δήλωσε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του συνεδρίου που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης.
Παρόντες ήταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, αλλά και οι διοργανωτές του Συνεδρίου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Prof. Athol Wells του Imperial College London (UK) και διευθυντής της Μονάδας Διαμέσων Νοσημάτων του Royal Brompton Hospital, London, και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπεύθυνη της Μονάδας Διαμέσων Νοσημάτων της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Κατερίνα Αντωνίου, καθώς και ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης.
Ο πρύτανης επεσήμανε αρχικά πως οι σημαντικές διοργανώσεις των τελευταίων ημερών για την επέτειο του Πανεπιστημίου και το Παγκόσμιο Συνέδριο εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων συμπλήρωσης 40 ετών λειτουργίας ενώ αναφερόμενος στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης υπογράμμισε πως «είμαστε μέσα στις δέκα καλύτερες σχολές στον τομέα εκπαίδευσης για τα ιατρικά θέματα και η πολιτεία πρέπει να το αναγνωρίσει, να το προάγει. Αν και δεν συμβαίνει πολλές φορές θα επιμένουμε και νομίζω πως θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο κ. Ζώρας.
Από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως το Συνέδριο είναι αφορμή να συνδεθεί το Πανεπιστήμιο με τους καλύτερους του είδους και υποσχέθηκε πως η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης θα συνεχίσει να διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις ενώ ανακοίνωσε παράλληλα πως ο κορυφαίος καθηγητής Πνευμονολογίας, Athol Wells του Imperial College London με χαρά δέχθηκε και θα έρχεται δύο φορές στο Πανεπιστήμιο για να κάνει κλινικές εξετάσεις και να βλέπει τα πιο σοβαρά και δύσκολα περιστατικά που υπάρχουν στην Κρήτη. «Αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειάζεται να πάνε οι ασθενείς μας στο Λονδίνο, διότι θα έρχεται ο κ. καθηγητής εδώ» σημείωσε.
Αναφερόμενη στην ασθένεια η κα Αντωνίου τόνισε ότι η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι η πιο συχνή διάμεση πνευμονοπάθεια με επιβίωση παρόμοια με τον καρκίνο του πνεύμονα και πρόκειται για θανατηφόρο ασθένεια με επιβίωση τα 3-5 έτη. «Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε θεραπεία για αυτή τη θανατηφόρο ασθένεια. Ωστόσο πλέον κυκλοφορούν δύο φάρμακα που μπορούν να επιβραδύνουν την ουλοποίηση του πνευμονικού ιστού και να αυξήσουν την επιβίωση. Μάλιστα στο ιατρείο του ΠΑΓΝΗ λαμβάνουν θεραπεία πάνω από 150 ασθενείς με ίνωση απ’ όλο το νησί» ανέφερε εξηγώντας παράλληλα πως εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες (65-70 έτη) και η αιτιολογία είναι άγνωστη.
«Η σαρκοείδωση δεν είναι σπάνια αρρώστια» όπως τόνισε ο καθηγητής Wells, εξηγώντας πως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καλά αποτελέσματα με το μόνιμο ξεπέρασμα της νόσου αλλά όπως εξήγησε είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστεί νωρίς και οι ασθενείς αυτοί μπορούν να έχουν μια επικίνδυνη σαρκοείδωση (με κάποιο πόνο της νόσου) ή θα είναι εντελώς απαλλαγμένοι από τα συμπτώματα, έχοντας μια πολύ σοβαρή κόπωση που θα διαγνωστεί αργά.
Να σημειωθεί πως διεθνές συνέδριο που ξεκινά την Πέμπτη είναι το κορυφαίο στον κόσμο που αφορά στη σαρκοείδωση και την πνευμονική ίνωση, με ιστορία 25 ετών. Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες από πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Ελλάδας θα συμμετάσχουν ως κεντρικοί ομιλητές. Θα παρουσιαστούν νεότερα δεδομένα για τη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπεία των νοσημάτων αυτών, τα οποία θα δημοσιευτούν στο πιο έγκυρο ιατρικό περιοδικό (Lancet) το επόμενο διάστημα.