Χρυσίζων σταφυλόκοκκος: Τι είναι το βακτήριο από το οποίο πέθανε ο Δημήτρης Σούρας

Από βακτηριακή λοίμωξη πέθανε ο Δημήτρης Σούρας, το απόγευμα της Τρίτης 19 Νοεμβρίου, στα 72 του χρόνια.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ο χρυσίζων σταφυλοκόκκος είναι το βακτήριο που προκάλεσε τη λοίμωξη στον γνωστό ψυχίατρο. Αρχικά, η Ματίνα Παγώνη εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Δημήτρη Σούρα, κάνοντας λόγο για έναν εξαιρετικό συνάδελφο που είχε βοηθήσει πολύ κόσμο.

«Ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος που ανέλυε πολλά γεγονότα, έτσι όπως ήταν πραγματικά» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με την ίδια, στην περίπτωση του Δημήτρη Σούρα, υπήρχε μία βακτηριακή λοίμωξη που προκάλεσε ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα σύνηθες μικρόβιο το οποίο αντιμετωπίζεται. «Δυστυχώς, θα υπήρχε μία εστία στον οργανισμό του που το μικρόβιο μεταφέρθηκε με το αίμα στα διάφορα όργανα» εξήγησε, λέγοντας πως «έτσι δημιουργήθηκε μία πολυοργανική ανεπάρκεια».

«Ο σταφυλόκοκκος προκάλεσε αυτή τη βακτηριακή λοίμωξη. Είναι ένα μικρόβιο που υπάρχει στον οργανισμό μας» ενώ σε ερώτηση για το αν υπάρχει σε όλους μας, εξήγησε ότι μπορεί να υπάρχει δερματικά.

«Όταν βρει εστία εισόδου στον οργανισμό μέσω του αίματος, πάει στα όργανα και αυτό προκαλεί ανεπάρκεια. Γιατί είχαμε πολυοργανική ανεπάρκεια. Το μικρόβιο αυτό είναι ένα δύσκολο μικρόβιο. Κάνει τους πυρετούς, αισθάνεται κανείς καταβολή. Αυτό αντιμετωπίζεται με φάρμακα, με αντιβιώσεις αλλά πολλές φορές εξαρτάται από τον ίδιο τον οργανισμό. Υπάρχουν οργανισμοί που αντιδρούν σε αυτά τα αντιβιοτικά και υπάρχουν και οργανισμοί που δεν ανταποκρίνονται, όπως συνέβη εδώ» εξήγησε στη συνέχεια.

Και πρόσθεσε: «Αυτά τα περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται γρήγορα και άμεσα ώστε ο οργανισμός να ανταποκρίνεται στη θεραπεία και να γίνει καλά. Όταν ο σταφυλόκοκκος πάει στα όργανα, βγάζει τοξίνες και καταστρέφει τα όργανα».