Στο ίδιο έργο θεατές είναι κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοι και επισκέπτες των ελληνικών νησιών.
Η τουριστική κίνηση είναι υψηλή. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας των κατά τόπους νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας, παραδεχόμενο το μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης των νησιωτικών δομών Υγείας, αυξάνει το «μπόνους» που έχει καθιερωθεί εδώ και δύο καλοκαίρια για τη μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών σε δημοφιλείς προορισμούς.
Ωστόσο, το σημαντικό αυτό κίνητρο «σκοντάφτει» στο τεράστιο πρόβλημα εύρεσης στέγης, το οποίο για ακόμη μία χρονιά δυσκολεύει την υγειονομική θωράκιση των νησιών.
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο του περασμένου Σαββάτου μια νέα διάταξη που αυξάνει το οικονομικό κίνητρο για τους γιατρούς που θέλουν να εργαστούν σε νησιά το καλοκαίρι. «Θα τους δίνουμε επιπλέον 2.100 ευρώ, πλέον του μισθού τους, και ο κάθε δήμαρχος θα μπορεί να τους πληρώνει και τα έξοδα κατοικίας τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα μισθό. Σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει στους γιατρούς να ασκούν και ιδιωτικό έργο στο νησί που θα πάνε, θα μπορούν να συγκεντρώνουν πλέον ένα πολύ μεγαλύτερο εισόδημα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης σε χθεσινή του συνέντευξη (ERTNEWS).
Πέρυσι το καλοκαίρι το «μπόνους» για τους γιατρούς ήταν 1.800 ευρώ καθαρά, επιπλέον των μηνιαίων τους απολαβών, και για τους νοσηλευτές 1.200 ευρώ. Εφέτος γίνεται μια αύξηση κατά 300 ευρώ, με σκοπό να αυξηθεί το ενδιαφέρον μετακίνησης. Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει για μετακινήσεις έως τέλος του χρόνου και προσφέρει μία διέξοδο σε θέσεις στις οποίες οι προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό αποβαίνουν άγονες. Οι μετακινήσεις για το εφετινό καλοκαίρι έχουν ξεκινήσει ήδη. Ενδεικτικά, περίπου 15 γιατροί βρίσκονται σε διαδικασία μετακίνησης σε νησιά του Αιγαίου.
Παρότι καταγράφεται ενδιαφέρον από την πλευρά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε πολλές περιπτώσεις η μετακίνηση συναντά το μεγάλο εμπόδιο αδυναμίας εύρεσης καταλύματος. Στο νησί της Πάρου επιτεύχθηκε πριν λίγα 24ωρα η μετακίνηση μιας μικροβιολόγου, μετά την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και της Υγειονομικής Περιφέρειας. Υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα που δείχνουν ότι με προσπάθεια και επιμονή βρίσκεται λύση. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις είναι απίθανη η εύρεση στέγης για τους γιατρούς. Ενδεικτικά, στη νησί της Μήλου τα καταλύματα είναι δυσεύρετα. Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.