Σε καθεστώς σκληρού lockdown ετέθη το Παρίσι, αλλά και άλλες 16 περιοχές της Γαλλίας. Την απόφαση της κυβέρνησης δημοσιοποίησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα αντιμετωπίζει το τρίτο πανδημικό κύμα και η επιδημιολογική κατάσταση επιβάλλει τη λήψη αυστηρών μέτρων». Έτσι από τα μεσάνυχτα, και επί τέσσερις εβδομάδες, οι κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας και των άλλων «κόκκινων περιοχών» δεν θα μπορούν να κάνουν παρά ψώνια πρώτης ανάγκης. Οι μετακινήσεις μεταξύ νομών απαγορεύονται, ενώ μετατίθεται η έναρξη απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά μία ώρα νωρίτερα, στις 7 μ.μ.
Η εξέλιξη δεν ήταν απρόσμενη. Νωρίτερα περιφερειακή διεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα των Βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης, όπου τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται για τρίτη κατά σειράν εβδομάδα. Στη Γερμανία τα ημερήσια κρούσματα κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση από τα τέλη Ιανουαρίου. Η Βουλγαρία εισήγαγε νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ σε αυστηρό lockdown τίθεται από το Σάββατο και το Κίεβο της Ουκρανίας.
Σε μία άλλη εξέλιξη, έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca είναι πιο αποτελεσματικά έναντι της βραζιλιάνικης μετάλλαξης, από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Την ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson, Αλεξ Γκόρσκι, δήλωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει ήδη στα σκαριά την επόμενη γενιά εμβολίων κατά της COVID-19 που θα προσφέρουν προστασία και έναντι των νέων μεταλλαγμένων στελεχών.
Θετικό, επίσης, κρίνεται το συμπέρασμα μελέτης της Αρχής Δημόσιας Υγείας της Δανίας, η οποία επιβεβαίωσε ότι η λοίμωξη από κοροναϊό προσφέρει ανοσία περίπου έξι μηνών στην πλειονότητα των ασθενών. Διαπιστώθηκε, επίσης ότι η πιθανότητα νέας λοίμωξης μειώνεται κατά 80% στους νεότερους των 65 ετών, αλλά μόλις κατά 50% στους πιο ηλικιωμένους, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον εμβολιασμό τους ακόμα και αν έχουν ασθενήσει.