Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή στο ΤΕΠ του Βενιζελείου πήγαν για τις πρώτες βοήθειες 630 ασθενείς.
Ίδια εικόνα υπάρχει και σε άλλους νομούς της Κρήτης.
Στα Χανιά όπως είπε στο patris.gr ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Μπέας από την 1η Ιανουαρίου ως τις 6 του μήνα η προσέλευση στα Επείγοντα ξεπέρασε τα 1030 άτομα.
Από αυτά μόνο το 15%, χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο.
«Τώρα με τις αργίες, ο κόσμος δεν είχε που αλλού να πάει και ερχόταν μαζικά στο νοσοκομείο», υπογράμμισε ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Βενιζελείου Όθωνας Φραιδάκης .
«Καταλαβαίνουμε την αγωνία του κόσμου, ειδικά εκείνων που έχουν μικρά παιδιά και κάνουμε ότι μπορούμε να τον εξυπηρετήσουμε, αλλά με τόσους ασθενείς είναι πάρα πολύ δύσκολο και η αναμονή είναι πολύωρη», είπε.
Σύμφωνα με τον γιατρό από τους 500 ανθρώπους που πηγαίνουν στα εφημερεύοντα σχεδόν οι 7 στους 10 θα μπορούσαν να πάνε σε ένα Κέντρο Υγείας ή στην ΤΟΜΥ της γειτονιάς τους, όμως αγνοούν ότι αυτές οι δομές θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν.
Η πλειοψηφία των ασθενών, επιστρέφει στο σπίτι και αναρρώνει με αντιπυρετικά ή αντιβίωση.
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις αποτελούν την πιο συχνή αιτία νοσηρότητας της βρεφικής και παιδικής ηλικίας.
Η διάγνωση των αναπνευστικών λοιμώξεων είναι εύκολη, καθώς συνήθως εκδηλώνεται με έντονα συμπτώματα, όπως πυρετό, καταρροή, βήχα και φτάρνισμα, τα οποία γίνονται οποία αμέσως αντιληπτά από τους γονείς.
Όμως, μεγαλύτερη σημασία έχει να αντιληφθούν αν αυτό που έχουν τα παιδιά τους είναι κάτι πιο σοβαρό.
O κ.Φραιδάκης εξήγησε ότι οι γονείς θα πρέπει να παρατηρήσουν την συνολική εικόνα του παιδιού.
Αν για παράδειγμα έχει όρεξη να φάει, αν γενικά έχει καλή διάθεση ή νιώθει καταπονημένο.
Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα, όταν η εικόνα του παιδιού ανησυχεί τους γονείς, θα πρέπει να ζητείται η γνώμη του παιδιάτρου.