Καμία κατάργηση δομής και καμία συγχώνευση, απαιτούν οι φορείς του νησιού
Να μην κλείσει, συγχωνευτεί, καταργηθεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, κέντρο υγείας της Κρήτης, ζητούν οι υγειονομικοί φορείς του νησιού που μετά το μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο του Οκτωβρίου που “έφερε” στο Ηράκλειο τον υπουργό Υγείας, ετοιμάζουν νέο στις 30 Νοεμβρίου.
Το κάλεσμα για την παγκρήτια κινητοποίηση είναι την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.
Πάνω από 9.000 άνθρωποι περιμένουν να χειρουργηθούν
Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων Π.Φ.Υ. ΕΚΑΒ και Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης, μεταξύ άλλων αναφέρουν:
“Τα δημόσια νοσοκομεία, οι δομές της ΠΦΥ και το ΕΚΑΒ παρουσιάζουν μια εικόνα διάλυσης εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. Πολλές κλινικές (π.χ. Παθολογικές Ρεθύμνου, Σητείας, Ιεράπετρας, Παιδοψυχιατρική ΠΑΓΝΗ) και εργαστήρια (π.χ. ακτινολογικά Λασιθίου) κινδυνεύουν με λουκέτο. Χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές λόγω απόλυτης έλλειψης αναισθησιολόγων, ενώ στις λίστες χειρουργείου των νοσοκομείων της Κρήτης περιμένουν πάνω από 9000 ασθενείς. Οι παραιτήσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας εξαιτίας της καθήλωσης των μισθών και (κυρίως) εξαιτίας της εντατικοποίησης, που χτυπάει κόκκινο. Υπερεφημέρευση, διπλοβάρδιες, περικοπή ρεπό και αδειών εξουθενώνουν τους συναδέλφους.
Αντί για μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία, «βροχή» πέφτουν τα “εντέλλεσθαι” για μετακινήσεις υγειονομικών (π.χ. παθολόγων από ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου), ενώ η διοίκηση του ΓΝ Ρεθύμνου επιχειρεί να επιβάλ
ει και εφημερίες τομέα (γιατρών όλων των ειδικοτήτων) στα ΤΕΠ. Τέτοιες εμβαλωματικές και κακοποιητικές λύσεις οδηγούν ολοένα και περισσότερους γιατρούς σε παραίτηση. Παράλληλα, προχωρά η εφαρμογή του νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη (στον οποίο έχουμε εκφράσει την κατηγορική μας αντίθεση), με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ορισμένου χρόνου δημόσιων νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς (π.χ. με ιδιώτες αναισθησιολόγους στο Βενιζέλειο) για την προσωρινή κάλυψη μέρους των κενών”.
Oι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία επισημαίνουν ακόμη ότι: “Η πολυδιαφημιζόμενη εναλλαγή διοικήσεων στα νοσοκομεία προφανώς δεν αποτελεί λύση στα οξυμμένα προβλήματα, όσο συνεχίζεται η διαχρονική πολιτική κρατικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, την οποία οι κυβερνήσεις διαμορφώνουν και οι διοικήσεις υλοποιούν. Τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» όχι μόνο δεν θα βελτιώσουν, αλλά θα επιδεινώσουν την κατάσταση”.