Πρωτοφανείς καταστάσεις βιώνουν εργαζόμενοι και ασθενείς στα νοσοκομεία της Κρήτης που καταρρέουν, ενώ το Υπουργείο Υγείας δείχνει εγκληματική αδιαφορία, δεν έχει δώσει καμία λύση και απαντάει με γενικόλογες ανακοινώσεις περί προσλήψεων προσωπικού.
Τα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι υποστελεχωμένα σε τέτοιο βαθμό που στα περισσότερα δεν βγαίνουν ούτε τα προγράμματα εφημέρευσης.
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Βενιζέλειο που μετατρέπεται από νοσοκομείο-γίγαντα, με τεράστια επισκεψιμότητα απο όλο το νησί, σε νοσοκομείο-νάνο.
Στο νοσηλευτικό ίδρυμα ο έλεγχος φαίνεται ότι έχει χαθεί και η πορεία προς την διάλυση, αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα, σε λίγο θα είναι μη αναστρέψιμη.
Εδώ και ένα μήνα καλύπτονται χειρουργικά μόνο τα επείγοντα περιστατικά (το νοσοκομείο έμεινε με 4 αναισθησιολόγους και 2 χειρουργικές αίθουσες την ημέρα) ενώ απο τις 15 Οκτωβρίου και με απόφαση Γενικής Συνέλευσης αναστέλλεται η λειτουργία των πρωινών τακτικών και των απογευματινών ιατρείων.
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εξακολουθούν να βρίσκονται οι γιατροί του παθολογικού τομέα που συνεχίζουν να υποχρεώνονται να κάνουν εφημερίες στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ άρχισαν ήδη οι παραιτήσεις των ειδικευόμενων του χειρουργικού τομέα, αφού οι νέοι γιατροί δεν μπορούν να εκπαιδευτούν σε κλειστά χειρουργεία.
Ο διευθυντής Χειρουργικής Γιώργος Κωστάκης είπε στην «Π» ότι την Τρίτη υπέβαλε την παραίτησή του ο πρώτος ειδικευόμενος του χειρουργικού τομέα και όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι.
«Τους καταλαβαίνω απόλυτα, δεν μπορείς να γίνεις χειρουργός αν δεν συμμετέχεις σε επεμβάσεις» σημείωσε ο γιατρός επισημαίνοντας ότι αν οι παραιτήσεις των περίπου 30 ειδικευόμενων στο τμήμα του συνεχιστούν, το νοσοκομείο διαλύεται και επίσημα. Χθες το Βενιζέλειο επισκέφθηκαν ο διοικητής και ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Νεκτάριος Παπαβασιλείου και Δημήτρης Αγαπίου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων συζητήθηκε να ζητηθεί η συνδρομή αναισθησιολόγων του ΠΑΓΝΗ για να αυξηθούν έστω και λίγο τα χειρουργεία του Βενιζελείου.
Ωστόσο, όπως έχει γράψει η «Π», ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γιώργος Χαλκιαδάκης είναι ξεκάθαρα αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΓΝΗ έχει μείνει με 13 αναισθησιολόγους από τους 21 που είχε, λόγω παραιτήσεων και οι πληροφορίες λένε ότι θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, λόγω συνταξιοδοτήσεων.
Χθες οι ειδικευόμενοι του χειρουργικού τομέα πραγματοποίησαν νέα συνάντηση και συμφώνησαν ότι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με τα κλειστά πρωινά και απογευματινά ιατρεία, είπαν ότι θα γίνει προσπάθεια να ενημερωθεί ο κόσμος ενώ προετοιμάζουν παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο.
Ειδικευόμενοι: Πώς θα μάθουμε να χειρουργούμε με μηδέν χειρουργεία;
«Μείναμε για να στηρίξουμε το νοσοκομείο, αλλά πόσο ακόμη, αφού δεν μπορούμε να εκπαιδευτούμε στα χειρουργεία” μας είπαν οι ειδικευόμενοι Μύρων Μαρκάκης και Ανδρέας Στρέλε.
Ο τελευταίος, ο οποίος είναι ο παλαιότερος ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής Κλινικής σημείωσε: Τη προ-κοροναϊού εποχή, παρακολουθούσαμε περίπου 10-12 χειρουργεια την εβδομάδα, στη συνέχεια κάθε ειδικευόμενος παρακολουθούσε 5-6 και σήμερα φθάσαμε στο σημείο να παρακολουθούμε 1 ή κανένα. Υπο αυτές τις συνθήκες πώς θα παραμείνουμε στο νοσοκομείο και πώς θα εκπαιδευτούμε;»
Οι ειδικευόμενοι έχουν προειδοποιήσει με κύμα παραιτήσεων αν σε ένα μήνα από σήμερα δεν βρεθούν λύσεις με την αύξηση των χειρουργείων.
Ευθύνες με «ονοματεπώνυμο»
Ενδεικτικό είναι το σχόλιο του μέλους της Διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκου Τσακουντάκη ο οποίος επισημαίνει: «Η απαξίωση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου έχει ευθύνες και ονοματεπώνυμα… όχι μόνο θλίψη και οργή λοιπόν αλλά λογοδοσία και απόδοση ευθυνών… Πρέπει να καταλάβουμε ότι ένα νοσοκομείο που φυλλοροεί διαχρονικά και στερεί την παροχή υπηρεσιών από πολίτες που την έχουν ανάγκη, ισούται με την απώλεια ανθρώπινων ζωών από ένα τραγικό δυστύχημα το οποίο τόσο μας εξοργίζει και μας συγκλονίζει…
Είναι ένα διαρκές δυστύχημα λοιπόν που έχει και μια καθόλου αμελητέα παράμετρο κοινωνικής ανισότητας». Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για το σύνολο των νοσοκομείων του νησιού που καταρρέουν και σε όλο αυτό τον κυκεώνα το Υπουργείο Υγείας δεν εμφανίζεται πουθενά και η Διοίκηση της ΔΥΠΕ Κρήτης παραμένει σιωπηλή και αδρανής.