Τάξη στο χάος που επικρατεί στον τομέα της Διαιτολογίας/Διατροφολογίας επιχείρησε πριν λίγους μήνες να βάλει το Υπουργείο Υγείας για την προστασία του καταναλωτικού κοινού. Με απόφαση του υπουργού Ανδρέα Ξανθού, ρυθμίστηκε το καθεστώς ελέγχου της τροφικής δυσανεξίας, του συντονισμού και των συσκευών βιοανάδρασης με την επισήμανση ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για αυτές τις μεθόδους.
Συγκεκριμένα, ως προς την τροφική δυσανεξία στην Υπουργική Απόφαση αναφέρεται ότι «μόνο οι τεκμηριωμένες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να οριστεί η ύπαρξη μιας αλλεργίας ή υπερευαισθησίας. Η διάγνωση αυτή μπορεί να οδηγήσει μόνο στη συμβουλή για τον αποκλεισμό των τροφών, οι οποίες δημιουργούν τις αλλεργικές αντιδράσεις και όχι στο σχεδιασμό του διαιτολογίου».
Ακόμα ξεκαθαρίζεται ότι η διάγνωση κάποιας υπερευαισθησίας και ο αποκλεισμός των τροφών που την προκαλούν στο άτομο μπορεί να βοηθήσει αποκλειστικά και μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της. «Ουδεμία σχέση, τουλάχιστον έως τώρα επιστημονικά τεκμηριωμένη, έχουν οι τροφικές υπερευαισθησίες με το σωματικό βάρος ή τον μεταβολικό ρυθμό, τη ρύθμισή του, την απώλεια βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου με αυτόν το σκοπό» υπογραμμίζεται στην Υπουργική Απόφαση.
Επίσης, από τις εναλλακτικές μεθόδους, ουδεμία ως τώρα έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, συνεπώς δεν πρέπει να εφαρμόζεται ούτε για διάγνωση ούτε για θεραπεία, επισημαίνει το υπουργείο Υγείας. Η χρησιμοποίηση των τεστ δυσανεξίας σε προγράμματα απώλειας βάρους δεν έχει καμία επιστημονική βάση, αφενός διότι τα τεστ τα οποία χρησιμοποιούνται δεν έχουν διαγνωστική αξία, αφετέρου διότι οι τροφικές δυσανεξίες δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους.
Συνεπώς, τα τεστ αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε διαιτολογικά κέντρα, ως εργαλεία τα οποία καθορίζουν τα προγράμματα απώλειας βάρους, αφενός διότι ουδέν αποτέλεσμα έχουν, αφετέρου διότι μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις με τον αποκλεισμό τροφών, οι οποίες σύμφωνα με το τεστ μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δυσανεξίες».
Τέλος, σε ότι αφορά τον βιοσυντονισμό, η Υπουργική Απόφαση ορίζει ότι δεν είναι διαγνωστική μέθοδος με τον όρο που χρησιμοποιείται από τη συμβατική κλασσική ιατρική. Αποτελεί μέρος της εναλλακτικής ιατρικής, όπως ο βελονισμός, η λειτουργική επανατροφοδότηση και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι και δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.