Οι πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας μπορεί να άνοιξαν, αλλά προφανώς λόγω έλλειψης επαρκούς ενημέρωσης είναι περιορισμένος ο αριθμός των πολιτών που τις επισκέπτονται και εγγράφεται στους καταλόγους της.
Ο γενικός γιατρός Διονύσιος Βαρθάλης, υπεύθυνος για την ΤΟΜΥ στο Πανάνειο, μας είπε ότι μέχρι προχθές περίπου 400 Ηρακλειώτες είχαν κάνει εγγραφή.
Αριθμός πολύ περιορισμένος, εάν σκεφθεί κάποιος ότι προβλέπεται ο καθένας από τους 3 γιατρούς που υπηρετούν να έχει στην ευθύνη του ως οικογενειακός γιατρός 2.250 κατοίκους του δήμου Ηρακλείου και επιπλέον 1.650 παιδιά.
Ο κ. Βαρθάλης σημείωσε: “Η Μονάδα λειτούργησε πιλοτικά στις 15 Δεκεμβρίου και σιγά σιγά αρχίζουμε να μπαίνουμε σε ρυθμό”.
Η εγγραφή
Οσον αφορά τη διαδικασία εγγραφής, ο κ. Βαρθάλης διευκρίνισε: “Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι για να εγγραφεί σε μια ΤΟΜΥ πρέπει να έχει μαζί του φωτοτυπία της ταυτότητάς του, φωτοτυπία ενός λογαριασμού που να πιστοποιεί και τη διεύθυνση κατοικίας του, για παράδειγμα λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας και να μας πει το ΑΜΚΑ του. Συμπληρώνει μια αίτηση και αυτό είναι όλο. Πρόκειται για απλή διαδικασία”. Ο κ. Βαρθάλης εξήγησε ότι ο κάθε πολίτης έχει τον οικογενειακό του γιατρό που συμπληρώνει τον φάκελο τού ασθενούς με το ιατρικό ιστορικό του. Στην παρούσα φάση αυτό δεν γίνεται ακόμη ηλεκτρονικά.
Οι παροχές προς τον ασθενή
Ο πολίτης που είναι εγγεγραμμένος σε μια ΤΟΜΥ μπορεί να έχει διάφορες υπηρεσίες υγείας.
Να γράφει τα φάρμακά του, να προγραμματίζει με τη βοήθεια του γιατρού του τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει (π.χ. καρδιολογικό έλεγχο, τεστ οστεοπόρωσης κ.ά.) και να λαμβάνει παραπεμπτικά για εξετάσεις, για παράδειγμα αίματος, μαστογραφίας, test Παπανικολάου κ.ά. “Σημείο αναφοράς μας είναι το ΠΕΔΥ στον Εσταυρωμένο και μπορούμε εμείς οι ίδιοι να κλείνουμε το ραντεβού του ασθενούς για εξετάσεις, να τον ενημερώνουμε για το πότε προγραμματίστηκε, αλλά και να τον ενημερώνουμε εμείς για τα αποτελέσματα χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνει ο ίδιος στο ΠΕΔΥ”.
Στο ερώτημα εάν μπορεί να κάνει ο ασθενής τις εξετάσεις του ιδιωτικά, εάν το επιθυμεί, ο ίδιος είπε ότι πρόκειται για επιλογή του ασθενούς και θα πρέπει να πληρώσει συμμετοχή, όπως γίνεται κανονικά. Η ΤΟΜΥ λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, με διακοπή μιας ώρας 2-3 το μεσημέρι.
“Ο οικογενειακός γιατρός είναι σημαντική υπόθεση για τον πολίτη και είναι βέβαιο ότι αυτές οι Μονάδες, όταν μπουν στη ζωή του, θα του προσφέρουν πολλά” ανέφερε ο κ. Βαρθάλης.
Ξανθός: “Νέα φιλοσοφία με έμφαση στην πρόληψη”
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος εγκαινιάζει ΤΟΜΥ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την ίδρυση των ΤΟΜΥ δεν προσθέτονται απλώς νέες δομές Υγείας, αλλά προστίθεται μία νέα φιλοσοφία που δίνει έμφαση στην πρόληψη της ασθένειας και στη βελτίωση των δεικτών της υγείας των πολιτών.
Σχετικά με το προσωπικό με το οποίο έχουν στελεχωθεί οι νέες δομές Υγείας, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι το 80% των γιατρών είναι κάτω των 40 ετών, τονίζοντας πως αυτοί οι άνθρωποι «έχουν πολύ μεράκι και πολύ καλή κατάρτιση ώστε να παρέμβουν στον τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης του πληθυσμού.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι «το 2018 θέλουμε να είναι η χρονιά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», προσθέτοντας πως η λειτουργία των ΤΟΜΥ θα βοηθήσει συνολικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στη χώρα”.
Αύριο τα εγκαίνια στο Γάζι
Μετά τη λειτουργία των μονάδων γειτονιάς στο Πανάνειο και την Αλικαρνασσό, εγκαινιάζεται μια ακόμη τοπική μονάδα υγείας στο Γάζι, του Δήμου Μαλεβιζίου.
Η εκδήλωση θα γίνει στις 10 το πρωί παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Η ΤΟ.Μ.Υ. βρίσκεται στην οδό Ρόδων και Κοίμησις της Θεοτόκου και είναι στελεχωμένη με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτές, επισκέπτριες υγείας, κοινωνικό λειτουργό και διοικητικό προσωπικό.
Οπως αναφέρει η ΔΥΠΕ Κρήτης, η τοπική ομάδα υγείας θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες είναι εντελώς δωρεάν ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους κατάσταση. Η συγκεκριμένη ΤΟ.Μ.Υ αποτελεί και μια καλή πρακτική συνέργειας, καθώς η συμβολή του Δήμου, σε θέματα τεχνικής υποστήριξης και άλλα υπήρξε ουσιαστική.
“Η έναρξη λειτουργίας και αυτής της μονάδας ενισχύει ακόμα περισσότερο την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υψηλού επιπέδου, όπως σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας, για την ουσιαστική αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ΕΣΥ, που ήταν η απουσία δομών πρωτοβάθμιας κυρίως στα αστικά κέντρα και κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών για αποτελεσματική, δωρεάν, αξιοπρεπή και κυρίως ανθρωποκεντρική παροχή Υπηρεσιών Υγείας” αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΔΥΠΕ Κρήτης Στέλιο Δημητρακόπουλο, στις 2 Φεβρουαρίου θα εγκαινιαστούν 2 ακόμη μονάδες υγείας, στο Ρέθυμνο και τα Χανιά.