Το τσιγάρο είναι απειλητικό για τη ζωή των καπνιστών ακόμη και 25 χρόνια μετά τη διακοπή του, κάτι που θα πρέπει να γνωρίζουν οι Κρητικοί, καθώς η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου για τους κατοίκους του νησιού είναι ο καρκίνος του πνεύμονα που προκαλείται κυρίως από το κάπνισμα.
Όπως έχει επισημάνει μιλώντας στην “Π” ο Δημήτρης Μαυρουδής, καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης: “Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας κατά του καρκίνου του πνεύμονα και τα επιστημονικά δεδομένα και η κλινική εμπειρία πιστοποιούν μια οδυνηρή πραγματικότητα για τους καπνιστές.
Σύμφωνα με τον καθηγητή που διευθύνει την Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο καρκίνος που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους στην Κρήτη. Κάθε χρόνο καταγράφονται στην κλινική 300 νέα περιστατικά, ωστόσο ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού οι ασθενείς απευθύνονται και σε άλλα νοσοκομεία της Κρήτης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου, είχε αναφέρει ότι ετησίως στο τμήμα του προσέρχονται 50-60 καινούργιοι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Το 70% των ασθενών είναι άνδρες και το 30% γυναίκες. Αρκετοί έχουν όγκο σε προχωρημένο στάδιο, ενώ μεταξύ των ασθενών υπάρχουν δυστυχώς και σαραντάρηδες.
Τι δείχνει η νέα έρευνα
Μέχρι τώρα ήταν διαδεδομένη η αντίληψη ότι σταματώντας το κάπνισμα μειώνεται δραστικά ο κίνδυνος καρδιαγγειακών ασθενειών, εμφραγμάτων και πολλών μορφών καρκίνου και ότι το προσδόκιμο ζωής των καπνιστών επανέρχεται πλήρως και εξισώνεται με αυτό ενός ανθρώπου που δεν καπνίζει, μετά από 10 με 15 χρόνια.
Η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association» υποστηρίζει ότι συγκεκριμένοι κίνδυνοι μπορεί να διατηρηθούν ακόμη και 25 χρόνια μετά. Η έρευνα βέβαια περιορίστηκε στη μελέτη των καρδιαγγειακών ασθενειών.
Διαπιστώθηκε ότι η ημερήσια ποσότητα καπνίσματος επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των κινδύνων. Οι γιατροί θεωρούν ότι από τα πρώτα χρόνια της διακοπής του καπνίσματος το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σημαντικά, ένα χρόνο μετά ο κίνδυνος για έμφραγμα ελαττώνεται στο μισό και ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο πέφτει στο επίπεδο των μη-καπνιστών.
Αλλά σε μελέτη στην οποία ρωτήθηκαν 8.000 άτομα για το αν ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών ασθενειών μειωνόταν από τα πρώτα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, 2.300 άτομα που κάπνιζαν πολύ και τους αφορούσε η συγκεκριμένη συνθήκη επιβεβαίωσαν ότι χρειάζεται από 5 με 10 χρόνια έως και 25 χρόνια για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος που προκαλεί το τσιγάρο.