Τους 2 μήνες φθάνει η αναμονή στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου προκειμένου να κλείσει κάποιος ραντεβού για εξετάσεις στο Pet Scan, ένα ιατρικό σύστημα που βοηθάει στη βελτίωση του ποσοστού επιβίωσής των ογκολογικών ασθενών και όχι μόνο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες πολίτες από την Κρήτη να συνεχίζουν να φεύγουν κάθε μήνα για την Αθήνα, ώστε να κάνουν πιο γρήγορα τις εξετάσεις τους αφού ο χρόνος για την αρρώστια τους ,είναι πολύτιμος.
Μόνη λύση η ολοήμερη λειτουργία αλλά..
Ο μόνος τρόπος να μειωθεί η αναμονή και να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που μπορούν να εξυπηρετηθούν, είναι η ολοήμερη λειτουργία του Pet Scan, κάτι όμως που μέχρι τώρα δεν στηρίζει η διοίκηση του νοσοκομείου, με το να εγκρίνει κονδύλι για επιπλέον προσωπικό.
Πρόκειται για μία δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ύψους άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με το κατασκευαστικό κομμάτι και το μηχάνημα λειτουργεί στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Πυρηνικής Ιατρικής Σοφίας Κουκουράκη.
Τα δεδομένα
Σε 1 έτος λειτουργίας , έχουν εξυπηρετηθεί 3.600 ασθενείς.
Εβδομαδιαία μόνο σε πρωινή, λειτουργία εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο περίπου 65 άνθρωποι.
Τον Απρίλιο, πραγματοποιήθηκαν 268 εξετάσεις.
Ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 1,5 -2 μήνες πραγματοποιώντας 12 εξετάσεις μέσο όρο κατά την πρωινή λειτουργία.
Μηνιαίως λόγω της μεγάλης αναμονής, μεταβαίνουν στην Αθήνα πάνω από 30 άτομα.
Η αναμονή θα αυξηθεί περισσότερο λόγω των όλο και περισσότερων ενδείξεων πέραν της Ογκολογίας (λοιμώξεις, νευρολογία)
Είναι το μοναδικό Pet Scan που υπάρχει σήμερα στην Κρήτη. Πριν λειτουργήσει, οι ασθενείς αναγκαζόταν να μετακινούνται σε άλλα ιατρικά κέντρα εκτός Κρήτης για να κάνουν την εξέταση, με μεγάλο οικονομικό κόστος και ταλαιπωρία.
Το προσωπικό που χρειάζεται
Σήμερα στο Τμήμα εργάζονται:
3 Πυρηνικοί Ιατροί
3 τεχνολόγοι (ο ένας αποσπάστηκε από την μονάδα της κλασικής Πυρηνικής Ιατρικής αποδυναμώνοντας τις υπόλοιπες μονάδες της Πυρηνικής Ιατρικής)
1 νοσηλεύτρια (σε περίπτωση άδειας καλύπτεται από άλλα τμήματα)
1 γραμματέας (σε περίπτωση άδειας δεν αναπληρώνεται. το τμήμα δεν καλύπτεται από γραμματέα και δεν κλείνονται ραντεβού )
Το προσωπικό που απαιτείται για ολοήμερη λειτουργία είναι:
5 Πυρηνικοί Ιατροί
5 τεχνολόγοι
2 νοσηλευτές
2 γραμματείς
Γιατί είναι σημαντικές αυτές οι εξετάσεις
Το μηχάνημα δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για την έγκαιρη και ακριβή σταδιοποίηση της νόσου.
Ακόμη τον χαρακτηρισμό της βλάβης, έτσι ώστε να αποφασιστεί η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση βασιζόμενη στα μοριακά χαρακτηριστικά του καρκινικού κυττάρου, την ομαδοποίηση των ασθενών οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν σε στοχευμένες θεραπείες, την πρώιμη εκτίμηση της ανταπόκρισης στην θεραπεία, έτσι ώστε να αποφασιστεί έγκαιρα η αλλαγή ή όχι του θεραπευτικού πρωτοκόλλου.
Επιπλέον σημαντικός είναι ο ρόλος του για τον ακριβή σχεδιασμό στην ακτινοθεραπεία, ώστε να γίνεται στοχευμένα αποφεύγοντας την ακτινοβόληση, άλλων υγιών οργάνων.
Χιλιάδες Κρητικοί περίμεναν εδώ και χρόνια την έναρξη λειτουργίας του.
«Είναι πολύτιμο» έχει επισημάνει ο καθηγητής Δημήτρης Μαυρουδής, διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ όπου παρακολουθούνται περίπου 5.000 ογκολογικοί ασθενείς σε σύνολο 10.000 σε όλη την Κρήτη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, κάποιες μορφές καρκίνου όπως είναι του πνεύμονα, των ωοθηκών, της κεφαλής τραχήλου της μήτρας, του μελανώματος, έχουν καλύτερη απεικόνιση με την συγκεκριμένη εξέταση και είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι θα μπορούν πλέον να την κάνουν στο νησί.