Τo Nemo της Eurovision, τα «Nemo» της Κρήτης και η δυσφορία φύλου
Η Μαρίνα
Ο όρος «non binary» μπήκε στην ζωή μας λόγω του Nemo, του νικητή της Eurovision, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί Nemo σε όλη την Ελλάδα, φυσικά και στην Κρήτη, που πειραματίζονται με την ταυτότητα του φύλου τους.

Τι σημαίνει αυτό: Πρόκειται για ανθρώπους που δεν ταυτίζονται αποκλειστικά ως αρσενικό ή θηλυκό.

Αυτά τα άτομα μπορεί να βιώνουν την ταυτότητά τους με διάφορους τρόπους, με ένα φύλο, με συνδυασμό των δύο φύλων, με κανένα από τα δύο φύλα, ή με μια εντελώς διαφορετική έννοια του φύλου.

Να είσαι ο εαυτός σου

To Nemo, του οποίου το τραγούδι «The Code» αναφέρεται στο ταξίδι προς την κατανόηση και αποδοχή της δυαδικής ταυτότητας, μίλησε για τη σημασία του να γίνει το πρώτο μη δυαδικό άτομο που κερδίζει τον διαγωνισμό της Eurovision, λέγοντας ότι είναι «απίστευτα περήφανo».

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη του, είπε: «Αισθάνομαι απίστευτα περήφανο, όχι μόνο για μένα αλλά για ολόκληρη την κοινότητά μας, για οποιονδήποτε εκεί έξω δεν είναι δυαδικό, έμφυλος, τρανς αλλά απλά άνθρωποι που τολμούν είναι ο εαυτός τους και άνθρωποι που πρέπει να ακουστούν και να γίνουν κατανοητοί.

Χρειαζόμαστε περισσότερη συμπόνια, χρειαζόμαστε περισσότερη ενσυναίσθηση, πρέπει να ακούμε ο ένας τον άλλον, πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον αντί να μιλάμε ο ένας για τον άλλον, πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας».

το Nemo

Τι λένε οι ειδικοί

Αρκετά συχνά οι παιδοψυχίατροι και οι ψυχίατροι στο Πανεπιστημιακό και το Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου, είναι ένα θέμα που έχει παρουσιάσει η «Π», βλέπουν παιδιά ηλικίας από 4 ετών και έφηβους τα οποία υποφέρουν από δυσφορία φύλου.

Η δυσφορία φύλου δεν σχετίζεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, έχει να κάνει με τα συναισθήματα άγχους και αναστάτωσης, τα οποία βιώνει ένα άτομο όταν αισθάνεται ότι το φύλο του δεν ταιριάζει με την ταυτότητά του.

«Είναι ένα θέμα που απασχολεί πλέον όλο και περισσότερο την ψυχιατρική κοινότητα», ανέφερε η ψυχίατρος κ. Ευγενία Χουρδάκη.

Η κ. Χουρδάκη είπε ότι στο νοσοκομείο προσέρχονται πολλά νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια ηλικίας 18-26 ετών με έντονο άγχος και κατάθλιψη γιατί δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν αυτό που νιώθουν, πώς θα το πουν στην οικογένειά τους και πώς θα είναι η ζωή τους από εδώ και πέρα.

«Αρκετά συχνά αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις δυσφορίας φύλου σε παιδιά ηλικίας από 4-5 ετών και μεγαλύτερα και βλέπουμε ότι οι γονείς τους δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν όταν για παράδειγμα το αγόρι τους θέλει να φοράει γυναικεία ρούχα και το κορίτσι τους τούς λέει ότι νιώθει αγόρι», έχει επισημάνει στην εφημερίδα ο παιδοψυχίατρος κ. Γιώργος Σαμιωτάκης.

Σε σύγχυση

Όπως μας είπε, οι γονείς βρίσκονται σε μεγάλη σύγχυση, πιστεύουν ότι το παιδί τους λειτουργεί μιμητικά και έχουν άγνοια για το πώς πρέπει να αντιδράσουν.

Ο ίδιος τόνισε ότι μετά τη διάγνωση, το πρώτο βήμα είναι να αρχίσει το παιδί και η οικογένειά του ψυχοθεραπεία, με στόχο να αντιμετωπιστεί το άγχος που όλοι βιώνουν, αλλά και να δεχθούν τη διαφορετικότητά του.

Άγνοια και ανάγκη κατανόησης

Η ψυχολόγος και εντεταλμένη σύμβουλος δημόσιας υγείας του Δήμου Αθηναίων Δέσποινα Λιμνιωτάκη σημείωσε:

«Πολλά νέα παιδιά καταφεύγουν στην αναζήτηση στο διαδίκτυο για έμφυλα ζητήματα, σεξουαλικό προσανατολισμό περί δυαδικότητας.

Το λεγόμενο queerness αποτελεί μια δεξαμενή αναζήτησης και έκφρασης με χαρακτηριστικά ελευθερίας.

Οι νέοι γονείς οφείλουν να ρωτάνε και να εκπαιδεύονται στις ανησυχίες των παιδιών τους. Μία κυρίαρχη επίσης τάση είναι η μη βιασύνη προς την σεξουαλική επαφή, το να σταθείς λίγο στην ασεξουαλικότητα, να αναζητήσεις την αλήθεια σου, τις πραγματικές σου επιθυμίες πριν απαντήσεις.

«Υπάρχει άγνοια τόσο στους γονείς όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα γι’ αυτό το θέμα» έχει επισημάνει μιλώντας στην «Π» η ειδική σε θέματα σεξουαλικής αγωγής κ. Μαργαρίτα Γερούκη, ερευνήτρια σε θέματα σεξουαλικότητας και φύλου.

Η κ. Γερούκη υπογράμμισε ότι «ο γονιός πρέπει να διαβάσει, να ενημερωθεί, να προσπαθήσει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και όχι μόνο πρέπει να αποδεχθεί το παιδί του, αλλά να το κάνει να νιώσει ασφαλές».