Ποιο είναι το “κλειδί” για να απαλλαγούμε από την παχυσαρκία που μας δυσκολεύει τη ζωή από την παιδική ηλικία αφού εδώ στην Κρήτη έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης;
Για το ενδιαφέρον αυτό θέμα πραγματοποιείται απόψε στις 7.30 επιστημονική εκδήλωση στην αίθουσα “Μανόλης Καρέλλης” στην Ανδρόγεω με δύο διακεκριμένους ομιλητές, τον δρ. Κωνσταντίνο Στρατάκη, διευθυντή Ερευνών, Γενετικής και Ιατρικής Ακριβείας, ΙΜΒΒ, ΙΤΕ, Ηράκλειο Κρήτης, και την κα Ειρήνη Μπάτση, assistant professor στην Παιδιατρική του Mount Sinai Hospital NY.
Η οργάνωση γίνεται από το Σωματείο “Μινωίτισσες” με πρόεδρο την κα Πόπη Πατερινάκη.
Η μελέτη του καθηγητή και της ομάδας του
Το μυστικό καταπολέμησης της παχυσαρκίας θα μπορούσε να βρίσκεται σε μια περιοχή του εγκεφάλου μας, καθιστώντας την καταπολέμηση της ευκολότερη από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο διακεκριμένος κρητικής καταγωγής καθηγητής Κωνσταντίνος Στρατάκης, επικεφαλής του Τμήματος Γενετικής και Ενδοκρινολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Παιδιού (NICHD), το οποίο είναι μέρος του Εθνικού Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ. Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας του δρ. Στρατάκη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JCI Insight πριν 2 χρόνια.
Η μελέτη βρέθηκε ήδη στο επίκεντρο του παγκόσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος, καθώς η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε στο μέλλον να προσφέρει στους κλινικούς γιατρούς νέα εργαλεία καταπολέμησης της παχυσαρκίας, ενός φαινομένου που προσλαμβάνει διαστάσεις επιδημίας, κυρίως λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Για παράδειγμα, ίσως ένα απλό ρινικό σπρέι θα μπορούσε να παροτρύνει τους ασθενείς, όχι μόνο να κάνουν σωματική άσκηση, αλλά και να αποφεύγουν τα ανθυγιεινά τρόφιμα.
Η ομάδα του Δρ. Στρατάκη ανακάλυψε ότι απενεργοποιώντας ένα γονίδιο στον εγκέφαλο των ποντικών (Prkar2a) παρατηρείται μειωμένη διάθεση για κατανάλωση εύγευστης τροφής και αυξημένο κίνητρο για εθελοντική άσκηση. Ασφαλώς τονίζεται στην μελέτη ότι «η άσκηση και η υγιεινή διατροφή παραμένουν η πρώτη γραμμή θεραπείας για ασθενείς με παχυσαρκία».
Εξατομικευμένη αντιμετώπιση
Μιλώντας στην “Π” ο κ. Στρατάκης σημειώνει ότι τα αίτια της παχυσαρκίας μπορεί να είναι περιβαλλοντικά, γενετικά ή γονιδιακά και πρέπει να αντιμετωπίζονται εξατομικευμένα για να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στην προσπάθεια απώλειας βάρους.
“Να αλλάξουμε τώρα το γονιδίωμα δεν μπορούμε, υπάρχουν όμως φάρμακα που δίνονται στοχευμένα σε παιδιά ηλικίας από 2-5 ετών. Τα φάρμακα αυτά δεν είναι για όλους, αφορούν το 1 στα 100 παχύσαρκα παιδιά” είπε ο καθηγητής.
Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει και η γενετική προδιάθεση που διαπιστώνεται με βιοχημικές και άλλες εξετάσεις. Οσον αφορά στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, τόνισε ότι στην Κρήτη γονείς και παιδιά που κάνουν πρωταθλητισμό στην παχυσαρκία, πρέπει να αλλάξουν τρόπο ζωής με σωστή διατροφή, ποιοτική και ποσοτική και άσκηση.
“Ασκηση δεν σημαίνει γυμναστήριο απαραίτητα, σημαίνει περπάτημα, τρέξιμο, να μην χρησιμοποιούμε ασανσέρ και να ανεβαί-
νουμε με τις σκάλες” είπε ο κ. Στρατάκης υπογραμμίζοντας ότι στον παράδεισο των φρούτων και των λαχανικών που είναι η Κρήτη, δεν είναι λογικό να σπάμε ρεκόρ στην παχυσαρκία.