εμβόλιο

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εξέφρασε προ ημερών την ελπίδα ότι το εμβόλιο για τον κοροναϊό μπορεί να είναι έτοιμο ακόμα και τον Ιανουάριο.

Την ίδια στιγμή, ταχύτητα… ανεβάζει η Pfizer που αναμένεται να έχει έτοιμο το εμβόλιο της νωρίτερα από την πρωτοπόρο -μέχρι στιγμής- ομάδα της Οξφόρδης και την AstraZeneca.

Ο κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας ανέφερε ότι το εμβόλιο μπορεί να παραδοθεί ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θετικά είναι τα νέα σε ό,τι αφορά το εμβόλιο για τον κοροναϊό και από τη Γερμανία.

Η γερμανική CureVac ανακοίνωσε ότι το πειραματικό εμβόλιό της κατά του κοροναϊού προκάλεσε ανοσολογική απόκριση σε ανθρώπους.

Αυτή η εξέλιξη θέτει την CureVac σε πορεία για να αρχίσει φέτος μαζικά τεστ.

 

CureVac: Το εμβόλιο παρήγαγε αντισώματα όπως οι άνθρωποι που νοσούν βαριά από κοροναϊό

«Έχουμε ενθαρρυνθεί πολύ από τα προσωρινά δεδομένα της Φάσης 1» ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Φραντς-Βέρνερ Χάας.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας χρησιμοποιεί την προσέγγιση του αποκαλούμενου αγγελιοφόρου RNA (mRNA), όπως και η Moderna και η BioNTech και ο εταίρος της, η Pfizer, αν και αυτοί άρχισαν μαζικά τεστ σε ανθρώπους στα τέλη Ιουλίου.

Η CureVac ανακοίνωσε πως το πιθανό εμβόλιό της, γνωστό ως CVnCoV, είναι γενικά καλά ανεκτό και τα αποτελέσματα των δοκιμών στηρίζουν τα σχέδια της εταιρείας να αρχίσει πριν από το τέλος του χρόνου το τελικό στάδιο των δοκιμών με 30.000 συμμετέχοντες.

Η CureVac -που υποστηρίζεται από τον Γερμανό επενδυτή στη βιοτεχνολογία Ντίτμαρ Χοπ, το Ίδρυμα Γκέιτς και την GlaxoSmithKline- ανακοίνωσε πως εθελοντές ανέπτυξαν ένα επίπεδο αντισωμάτων ανάλογο με εκείνο που ανέπτυξαν άνθρωποι οι οποίοι ανέρρωσαν από σοβαρό κρούσμα Covid-19.

 

Ο μαζικός εμβολιασμός με το ρωσικό “EpiVacKorona” θα ξεκινήσει το 2021

Ο μαζικός εμβολιασμός των Ρώσων με το δεύτερο εμβόλιο κατά του κοροναϊού, το οποίο ανέπτυξε το κρατικό επιστημονικό κέντρο ιολογίας και βιοτεχνολογίας Vector, προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2021, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του κέντρου, Ρινάτ Μαξιούτοφ.

Η Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου EpiVacKorona με τη συμμετοχή 40.000 εθελοντών θα ξεκινήσει στο διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Μαξιούτοφ, προσθέτοντας ότι οι κλινικές αυτές δοκιμές θα διαρκέσουν έξι μήνες έως τον εμβολιασμό του τελευταίου εθελοντή.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα του εμβολίου αυτού είναι «η αποτελεσματικότητά του κατά των ανομοιογενών γενετικά στελεχών των αντιγόνων», επειδή το σκεύασμα περιέχει μέρος του μακρομορίου του αντιγόνου SARS-CoV-2, το οποίο αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Σε αντίθεση με το ιογενές εμβόλιο που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Γκαμαλέι (Sputnik-V) και το αδρανοποιημένο εμβόλιο του Ινστιτούτου Τσουμακόφ (σ.σ το τρίτο ρωσικό εμβόλιο), στο εμβόλιο EpiVacKorona υπάρχουν μόνο μικρά τμήματα ιογενούς πρωτεΐνης, των πεπτιδίων που είναι αναγκαία για τη διαμόρφωση ανοσοποιητικής απόκρισης» δήλωσε ο Μαξιούτοφ.