Το έμφραγμα στο ΠΑΓΝΗ δεν... σκοτώνει

καρδιαγγειακά προβλημάτα

Εάν το αντιμετωπίσεις γρήγορα και σωστά το έμφραγμα δεν σκοτώνει. Καινοτόμες τενχικές, πρωτοποριακές ιατρικές συσκευές και οι νεότερες φαρμακευτικές θεραπείες οι οποίες μπαίνουν στη μάχη κατά των καρδιαγγειακών προβλημάτων που ταλαιπωρούν και πολλούς Κρητικούς, καθώς 500 απ’ αυτούς παθαίνουν κάθε χρόνο έμφραγμα, παρουσιάζονται στο ετήσιο εκπαιδευτικό συνέδριο Pulse and Cardioelectrics της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Τα όπλα στη φαρέτρα μας

 ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου και διευθυντής της Κλινικής καθηγητής Φραγκίσκος Παρθενάκης
Ο κ. Φραγκίσκος Παρθενάκης

“Τα όπλα μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καρδιάς αυξάνονται συνεχώς” είπε στην “Π” ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου και διευθυντής της Κλινικής καθηγητής Φραγκίσκος Παρθενάκης.

Άρχισε χθες στο Creta Maris και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή, ενώ συμμετέχει η “αφρόκρεμα” των Ελλήνων επιστημόνων.

Ο κ. Παρθενάκης επισήμανε:

“Είναι το 27ο στη σειρά συνέδριο που οργανώνει η κλινική μας όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της και το οποίο είναι προσανατολισμένο να παρουσιάσει όλες τις νεότερες εξελίξεις στον χώρο της διεθνούς καρδιοαγγειακής ιατρικής, αυτές που επηρεάζουν ουσιαστικά την κλινική πράξη, ενώ παράλληλα στο πρόγραμμα περιλαμβάνουμε σύγχρονες τεχνικές και νέες φαρμακευτικές θεραπείες, στοιχεία που καθορίζουν τη σύνολη υψηλή ποιότητα κάθε συνεδρίου.

Στο συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες διεθνούς κύρους από  όλη την Ελλάδα, με κλινική και ερευνητική εμπειρία στα θέματα που θα αναπτυχθούν, στοιχεία που προδιαγράφουν την επιτυχία του, όπως άλλωστε συμβαίνει διαχρονικά.

Το «Pulse & Cardioelectrics» αποτελεί κάθε χρόνο το κεντρικό επιστημονικό βήμα της κλινικής μας, μέσα από το οποίο σηματοδοτούμε την πορεία μας στα εθνικά και διεθνή ιατρικά επιστημονικά δρώμενα και οριοθετούμε την προοπτική μας για το μέλλον”.

έμφραγμα

Με έγκαιρη αντιμετώπιση μόνο το 1% πεθαίνει

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μπορεί να παθαίνουν έμφραγμα κάθε χρόνο περίπου 500 Κρητικοί, ωστόσο η θνησιμότητα στην καρδιολογική μονάδα του ΠΑΓΝΗ είναι κάτω του 1% χάρη στην έγκαιρη αντιμετώπιση.

Ο κ. Παρθενάκης τόνισε ότι στο τμήμα που διευθύνει ετησίως γίνονται 2.500 στεφανιογραφίες και 1.000 αγγειοπλαστικές. Ακόμη τοποθετούνται 350 βηματοδότες, 150 απινιδωτές και αντιμετωπίζονται θεραπευτικά πάνω από 100 επικίνδυνες αρρυθμίες.

Κίνδυνος στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Στο ερώτημα εάν τα καρδιολογικά προβλήματα αφορούν περισσότερο τους άνδρες ή τις γυναίκες είπε: “Μετά την εμμηνόπαυση ο κίνδυνος είναι ο ίδιος για γυναίκες και άνδρες, ενώ το κάπνισμα είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου”.

“Εγγύηση το τμήμα μας”

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής του ΠΑΓΝΗ επισήμανε ότι στην κλινική εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες θεραπείες που υπάρχουν σήμερα διεθνώς (καινοτόμες θεραπείες για τη χοληστερίνη, νέες απινιδωτικές συσκευές, καθετήρες και στεντ νέας τενχολογίας κ.ά.) και κατέληξε λέγοντας:

“Προσπαθούμε και νομίζω ότι το πετυχαίνουμε η μονάδα μας να είναι “εγγύηση” όχι μόνο για τους Κρητικούς και τους κατοίκους των γύρω νησιών αλλά και για τον τουρισμό μας.

Είναι σημαντικό και ο ξένος  επισκέπτης που έρχεται εδώ να νιώθει ασφάλεια σε περίπτωση που του συμβεί κάτι”.