Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, είναι απαραίτητη για τον οργανισμό αλλά και για τον πλανήτη. Όταν πρόκεται για εποχιακά λαχανικά, που είναι πλούσια σε ιδιότητες και μπορούν ακόμη να ανταγωνιστούν μια πολυβιταμίνη, τότε η ενσωμάτωση τους στη διατροφή γίνεται ακόμη πιο εύκολη.
Αυτή είναι η περίπτωση των σπαραγγιών, που έχουν πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία χαρίζουν υγεία και ευεξία στον οργανισμό: αντιοξειδωτικά, διουρητικά και πολλές βιταμίνες, που μπορούν να μετατραπούν σε γκουρμέ πιάτα ή να γίνουν μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες.
Κυκλοφορούν (σχεδόν) σε όλα τα χρώματα, αλλά δεν έχει σημασία: είτε είναι λευκά, πράσινα, ροζ ή μοβ, οι αρετές αυτών των λαχανικών, με καταγωγή από τη λεκάνη της Μεσογείου και τη Μικρά Ασία, παραμένουν αναλλοίωτες.
Μεταξύ των πιο γνωστών ιδιοτήτων είναι η ελαφρά διουρητική δράση των σπαραγγιών, ακόμη και των άγριων, που καθαρίζουν τον οργανισμό, αν και με μια μικρή παρενέργεια: τα ούρα, ενδέχεται να περιέχουν ίχνη θείου, με μια μάλλον χαρακτηριστική μυρωδιά.
Οφέλη από τα σπαράγγια: θρεπτικές αξίες και βιταμίνες
Αν η παρουσία αντιοξειδωτικών και βιταμινών δεν είναι αρκετή για να κάνει τα σπαράγγια τον καλύτερο σύμμαχο για την υγεία την άνοιξη, η διατροφική αξία τους τα καθιστά απαραίτητο σύμμαχο στη δίαιτα. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων περιέχει μόνο 20 θερμίδες, ενώ περιέχει επίσης 50% πρωτεΐνες, 42% υδατάνθρακες και μόνο 8% λιπίδια. Επιπλέον, στα σπαράγγια υπάρχουν διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως:
Θειαμίνη και βιταμίνες Β, χρήσιμες ως πηγή ενέργειας για τη διατήρηση της υψηλής συγκέντρωσης και απαραίτητες για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Βιταμίνη Κ, η οποία εμπλέκεται στην πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών.
Το φυλλικό οξύ, απαραίτητο για τις έγκυες γυναίκες – συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμβρύου – μπορεί επίσης να αποτρέψει ασθένειες του νευρικού συστήματος.
Βήτα-καροτίνη και καροτενοειδή, τα οποία προάγουν την αφομοίωση της βιταμίνης Α, απαραίτητη για την πρόληψη της γήρανσης.
Γλουταθειόνη, η οποία εξουδετερώνει τις βλαβερές συνέπειες των ακτίνων του ήλιου.
Μαγνήσιο και κάλιο, που βοηθούν στη διαχείριση του άγχους και της σωματικής κούρασης, λειτουργώντας ως πραγματικό αντι-στρες.
Ασβέστιο, φώσφορος και χρώμιο, μέταλλα που ρυθμίζουν την ικανότητα της ινσουλίνης να μεταφέρει γλυκόζη στα κύτταρα.
Το σελήνιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικά.
Τα σπαράγγια κάνουν καλό στην υγεία
Χάρη στην ικανότητά τους να διεγείρουν τη διούρηση αλλά και στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, τα σπαράγγια έχουν εξαιρετικά οφέλη για το έντερο. Η παρουσία φυτικών ινών βοηθά επίσης να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης υπό έλεγχο.
Θετική επίδραση και στην πρόληψη: ως εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, τα σπαράγγια καταπολεμούν τις λοιμώξεις, αλλά αποδεικνύονται επίσης τρομερά βοηθητικά στη δίαιτα, τόσο λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες όσο και εξαιτίας της παρουσίας βιταμινών της ομάδας Β, που προάγουν την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.
Αντενδείξεις
Τα σπαράγγια δεν έχουν ιδιαίτερες αντενδείξεις. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους δεν συνιστάται σε όσους πάσχουν από κυστίτιδα, πέτρες στα νεφρά, νεφρική ανεπάρκεια και νεφρίτιδα, καθώς διεγείρουν τη διούρηση. Επιπλέον, λόγω της παρουσίας πουρινών καλό είναι να αποφεύγονται σε περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας ή υπερουριχαιμίας.
Καλύτερα μαγειρεμένα ή ωμά;
Είτε τα προτιμήσουμε μαγειρεμένα είτε ωμά, τα οφέλη των σπαραγγιών παραμένουν αμετάβλητα. Αυτό που αξίζει να προσέξουμε, ωστόσο, είναι ότι το νερό στο οποίο θα τα βράσουμε μπορεί στη συνέχεια να καταναλωθεί ως αφέψημα με αποτοξινωτική δράση.
Εμπλουτισμένο με λεμόνι και τζίντζερ είναι ένας χρήσιμος συνδυασμός και για την καταπολέμηση του hangover, ιδανικό ειδικά αν καταναλωθεί το πρωί μετά από ένα βραδινό… ξεφάντωμα!