Ο κ. Χρούσος έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως για την έρευνά του στο µοριακό σύστηµα µετάδοσης του σήµατος των γλυκοκορτικοειδών στο κύτταρο, στις νόσους του άξονα των επινεφριδίων και στους φυσιολογικούς και µοριακούς µηχανισµούς του στρες.
Τον βρήκαμε στη Ρώμη και μας μίλησε με αφορμή μια σημαντική ημερίδα με θέμα τη γυναίκα και το στρες, στην οποία θα συμμετέχει σε λίγες ημέρες στο Ηράκλειο, μαζί με δύο μαθητές του, τον καθηγητή και διευθυντή της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Αντώνη Μακρυγιαννάκη και την καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Σοφία Καλανταρίδου.
«Μας καταστρέφει τη ζωή»
«Είναι τεράστιες οι επιπτώσεις του χρόνιου στρες στον οργανισμό μας, μπορεί να μας δημιουργήσει ψυχοσωματικά προβλήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, να δημιουργήσει προβλήματα στη μνήμη, στην καρδιά μας, να μας κάνει να γεράσουμε πιο γρήγορα, να μας καταστρέψει τη ζωή» λέει ο καθηγητής.
Ο γιατρός υπογραμμίζει ότι σαφώς το σύνδρομο του χρόνιου στρες και φλεγμονής, όπως ονομάζεται, δημιουργεί και θέματα υπογονιμότητας, αλλά μπορεί να επηρεάσει και το έμβρυο (οι ορμόνες του στρες περνάνε σε αυτό) στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μπορεί, για παράδειγμα, να γεννηθεί πρόωρα ένα παιδί μικρόσωμο, ένα παιδί ευάλωτο σε ασθένειες, με τάση στην παχυσαρκία.
Δεν είναι όμως μόνο οι ενήλικες, υπάρχουν και παιδιά που έχουν έντονο άγχος, τα οποία δεν μπορούν να εκφράσουν πώς νιώθουν, άλλα εμφανίζουν διάφορες καταστάσεις. Ίσως πονάει το κεφάλι ή η κοιλιά τους, δεν κοιμούνται καλά, αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το φαγητό.
«Μόνο το 20% των ανθρώπων δεν στρεσάρονται και είναι εκ φύσεως χαλαροί, το υπόλοιπο 80% συχνά υποφέρει και υπάρχουν πολλοί που υποφέρουν για χρόνια» είπε ο κ. Χρούσος.
Οι 5 ιπποκρατικές συμβουλές για να το πολεμήσουμε
Ο γιατρός επεσήμανε ότι υπάρχουν «οι 5 ιπποκρατικές συμβουλές» που πρέπει να ακολουθήσουμε για να διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος μας.
Υγιεινή διατροφή, μέτρια άσκηση, επαρκής ύπνος, καθημερινή κανονικότητα των ωρών δραστηριότητας, γευμάτων και ύπνου και διαχείριση του στρες.
«Όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, όλοι έχουμε προβλήματα.
Αλλά, αν θέλουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας, το βράδυ που επιστρέφουμε στο σπίτι μας μετά τη δουλειά πρέπει να τα ξεχνάμε όλα και να κάνουμε πράγματα που μας ηρεμούν και μας ευχαριστούν, παρέα με εκείνους που τους αγαπάμε και μας αγαπούν» κατέληξε ο κ. Χρούσος.
Η ημερίδα
Η εκδήλωση, που έχει θέμα «Γυναίκα και Στρες», θα γίνει την Πέμπτη 18 Απριλίου 7μμ-8.30 μ.μ. στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου, με είσοδο ανοικτή για το κοινό.
Η εκδήλωση οργανώνεται από τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης. Θα συντονίσουν ο κ. Μακρυγιαννάκης και η δημοσιογράφος κ. Βίκυ Φλέσσα.