τουρίστες μάσκα αεροδρόμιο
Διαρκή αύξηση σημειώνουν τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα

Η απόλυτη σύγχυση επικρατεί στην ενημέρωση αναφορικά με τα κρούσματα που υπάρχουν στην Κρήτη από την 1η Ιουλίου, οπότε και άνοιξαν τα σύνορα της χώρας.

Μέχρι τότε, οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωστοποιούσαν τα περιστατικά που διαχειρίζονταν, ωστόσο, πλέον στο παιχνίδι έχουν μπει και άλλοι παίκτες, με αποτέλεσμα η κατάσταση να μπλέξει.

Η 7η ΥΠΕ Κρήτης είναι σε διαρκή επαφή με τα αεροδρόμια του νησιού, την Πολιτική Προστασία, τον ΕΟΔΥ και, φυσικά, τις δομές υγείας.

Όταν κρίνεται απαραίτητο, υπάρχει επικοινωνία και με τα ξενοδοχεία Covid, ακόμα, αν γιατρός ξενοδοχειακής μονάδας χρειαστεί οτιδήποτε, τότε έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας με την υπηρεσία και τον ΕΟΔΥ.

Ενώ συνεχώς ακούμε για νέα κρούσματα στο νησί, ο ΕΟΔΥ σπάνια περιλαμβάνει περιφερειακές ενότητες της Κρήτης στην καθημερινή ενημέρωσή του.

Η επίσημη εξήγηση που δίνεται, και είναι και η αλήθεια, είναι πως τα κρούσματα αφορούν σε επισκέπτες του νησιού, εντοπίζονται, δηλαδή, στις πύλες εισόδου, συνεπώς περιλαμβάνονται σε αυτά και όχι στη λίστα που δίνει στη δημοσιότητα ο Οργανισμός.

Πάντως, εκτός από τον κόσμο, σε κατάσταση πανικού βρίσκονται και ξενοδόχοι, πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, βλέπουν με… μισό μάτι τους πελάτες τους. Υπάρχει μία ανησυχία ακόμα και για τα τεστ που κάποιοι έχουν ανά χείρας αφού πληροφορίες των ξενοδόχων αναφέρουν πως είναι πλαστά.

Το σίγουρο είναι πως ένας μονάχα ασθενής νοσηλεύεται στη μονάδα Covid του, ΠαΓΝΗ, ενώ οι υπόλοιποι είναι σε κατ οίκον νοσηλεία ή στα ξενοδοχεία.

 

Αυξάνονται τα κρούσματα

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 65 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής: 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,  17 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως, εκ των οποίων τα 16 εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από τον Πειραιά, 11 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, επτά κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τρία σε Καβάλα και Κέρκυρα, από δύο σε Αχαΐα και Ξάνθη και από ένα σε Βοιωτία, Κοζάνη και Μαγνησία.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.401, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες. 1.250 (28,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.192 (49,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επτά ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 52 ετών. Μία (14,3%) είναι γυναίκα και οι υπόλοιποι άνδρες. To 71,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 203 θανάτους συνολικά στη χώρα – 66 (32,5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

«Αν το κρίνετε, θα λάβουμε μέτρα»

Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Τονίστηκε, όμως, με έμφαση, η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι. «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μη διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους επιστήμονες.

Ανέφερε δε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις, όπως η χθεσινή, για την εξέλιξη της πανδημίας θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, και ο Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων.