Ιδιαίτερα επιτυχημένη η εκδήλωση για τη διατροφή στα αυτοάνοσα νοσήματα
Ιδιαίτερα επιτυχημένη η εκδήλωση για τη διατροφή στα αυτοάνοσα νοσήματα

Από τα οφέλη του τάι τσι τσι κονγκ για τις αρθρίτιδες μέχρι τις διατροφικές προοπτικές στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας συζητήθηκαν στο απόλυτα επιτυχημένο συνέδριο για τα αυτοάνοσα νοσήματα και τη διατροφή, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου.

Τη διοργάνωση έκαναν ο Παγκρήτιος Λαογραφικός Σύλλογος, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, η Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, την 7η Υγειονομική Υπηρεσία Κρήτης, τον Στόχο-πρόληψη, την εταιρεία Αλτσχάιμερ Ηρακλείου  «Αλληλεγγύη» και την Κρήτη και Υγεία του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου.

Και η Λέσχη Αρχιμαγείρων παρούσα στo συνέδριο για τα αυτοάνοσα νοσήματα

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες, από καταξιωμένους επιστήμονες με διάφορα θέματα όπως:

«Ο ρόλος της διατροφής στις νευρολογικές παθήσεις», από τον κ. Ζαγανά Ιωάννη, επίκουρο καθηγητή Νευρολογικής Κλινικής  Πα.Γ.Ν.Η. «Ρευματοειδής αρθρίτιδα και θεραπευτική αντιμετώπιση», από τον κ. Χαράλαμπο Λιναρδάκη, ειδικό ρευματολόγο.

«Βιταμίνη D και αθλητική απόδοση», από τον κ. Μαργιωρή Ανδρέα, ομ. καθηγητή της Ιατρικής Ηρακλείου, ενδοκρινολόγο – διαβητολόγο.

«O σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιά», από τον κ. Μαμουλάκη Δημήτρη, παιδίατρο, παιδοδιαβητολόγο, διευθυντή ΕΣΥ, Πα.Γ.Ν.Η.,

«Κλινικές εκδηλώσεις των αυτοάνοσων νοσημάτων στο αναπνευστικό σύστημα», από την κ. Άννα Γρηγορίου, επικουρικό επιμελήτρια Β’ Πνευμονολογίας, τμήμα επειγόντων περιστατικών, Γ.Ν.Η. Βενιζελείου.

«Σκλήρυνση κατά πλάκας, θεραπεία και πρόληψη», από τον κ. Ωρολογά Αναστάσιο, ομ. καθηγητή Νευρολογίας Α.Π.Θ., πρ. διευθυντή Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

«Τι είναι η Ψωρίαση και πώς αντιμετωπίζεται σήμερα», από την κ. Sabine Krüger – Krasagakis, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας, Πανεπιστημίου Κρήτης, Δερματολογικής Κλινικής, Πα.Γ.Ν.Η.

«Νεφρική ανεπάρκεια σε ρευματολογικά νοσήματα», από τον κ. Σταύρο Στρατάκη, νεφρολόγο, Β΄ επιμελητή, Πα.Γ.Ν.Η.

«Αυτοάνοσα νοσήματα και οφθαλμοί», από την κ. Μαρία Καλεμάκη, ειδικευόμενη οφθαλμίατρο, οφθαλμολογική κλινική Γ.Ν.Η. Βενιζελείου.

«Βασικές γνώσεις και νεότερα δεδομένα στις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου», από την κ. Μαρία Φραγκάκη, ειδικευόμενη γαστρεντερολόγο, Γαστρεντερολογικής Κλινικής Γ.Ν.Η. Βενιζελείου.

«Τα οφέλη του ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΙ ΚΟΝΓΚ για τις αρθρίτιδες», από την κ. Ελένη Κουταλά, ΕΔΙΠ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου και δασκάλα ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΙ ΚΟΝΓΚ.

«Διατροφή – Πρόληψη θρέψη και αποκατάσταση», από τον κ. Λιναρδάκη Στέλιο, κλινικό διαιτολόγο στο Γ.Ν.Η. Βενιζελείου.

«Τα αυτοάνοσα νοσήματα και η έννοια του προσώπου. Μια βιοηθική προσέγγιση», από τον κ. Νίκο Κοσμαδάκη, πολιτικό επιστήμονα με master στη βιοηθική, δημοσιογράφο.

«Λιποσωμιακές φόρμουλες συμπληρωμάτων διατροφής», από την κ. Βίκυ Γ. Τσιρκώνη, βιοχημικό και βιοτεχνολόγο, διδάκτωρ βιοατρικών επιστημών πανεπιστημίου Βελγίου, Kuleuven.

«Διατροφικές προοπτικές στη θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας», από τον κ. Γεώργιο Σπανάκη, ιατρό νευρολόγο, Msc Νευροεπιστήμες.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου πραγματοποιήθηκε δωρεάν υπέρηχος μαστού, από την Κινητή Ακτινολογική Μονάδα Οικοδιάγνωση, με τον ακτινολόγο κ. Ευστράτιο Καραγιαννακίδη, με την οργάνωση «Στόχος -Πρόληψη» και δωρεάν κλινική εξέταση από την ιατρό ογκολόγο κ. Γεωργία Μηλάκη.

Ακολούθως έγιναν παρουσιάσεις του βιβλίου «Αυτοάνοσα νοσήματα και διατροφή» από την κ. Γιακουμάκη Ελένη, υποδιοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και παρουσιάσεις από την Doctor’s Formulas και την Iso Plus που ενημέρωναν και πρόσφεραν βιταμίνες που ωφελούν τα αυτοάνοσα και παρουσίαση  ασκήσεων, από την κ. Ελένη Κουταλά, που μας δίδαξε τα μυστικά του τάι τσι τσι κονγκ, για να βελτιώσουμε τη ζωή μας!

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία, στη διάρκεια της εκδήλωσης, να γευτούν τις δημιουργίες από την κρητική κουζίνα, που μας παρουσίασαν καταξιωμένοι chef της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.

Η εταιρεία Δανδάλης, κατά τα διαλείμματα των ομιλιών και των εν γένει εκδηλώσεων, ετοίμασε και πρόσφερε καφέ στη χόβολη, ενώ η εταιρεία ByRaki flavor κερνούσε ποτά από ρακί και βότανα. Δυναμική ήταν η παρουσία του νερού ZARO΄S, που πρόσφερε νερό σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, η ομάδα MINOAN TASTES προετοίμασε διάφορα φαγητά, από το αρχαίο τοπίο της Κρήτης, σε μινωικά σκεύη μαγειρικής, πάνω σε αναμμένα κάρβουνα.

Δεν θα μπορούσε από την υπέροχη αυτή εκδήλωση να απουσιάσουν μουσικά ακούσματα. Έτσι είχαμε μουσικό περίπατο στην Ελλάδα με τον Θεοδόση Αμπατζιάννη (τραγούδι- ούτι), Γιάννη Μπαντουβά (λαούτο) και Κωστή Γεωργιάδη (κρουστά), όπως και το συγκρότημα του Λευτέρη Ψαράκη.