Την Κρήτη δεν την… τρομάζουν τα νέα μέτρα καθώς, παρόλο που το νησί μας δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει χαμηλός.
Οι όποιες παρεμβάσεις χρειαστεί να γίνουν θα έχουν τοπικό χαρακτήρα, λένε στην «Π» ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030», κ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, και ο επικεφαλής του εργαστηρίου Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος.
Ελεγχόμενη η κατάσταση
Ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρει: «Πιστεύω ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο αλλά σε λεπτή ισορροπία. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση από τον κόσμο να κρατήσει και να εντείνει τις συμπεριφορές απόστασης, μασκών και καθαρισμό χεριών, αλλά και της κυβέρνησης και των ειδικών να παίρνουν με ευέλικτο τρόπο μέτρα όταν χρειάζονται».
Δηλώνει αισιόδοξος πως δε θα χρειαστούν σοβαρά νέα μέτρα μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου.
Συνολικά 17.000 τεστ τουριστών
Ο κ. Σουρβίνος εξηγεί πως τα κρούσματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα εισαγόμενα από τον τουρισμού, που είναι και αναμενόμενα, και τα εσωτερικά, του πληθυσμού της χώρας μας που τις τελευταίες μέρες έχουν εμφανίσει μια σχετική τάση αλλά παραμένουν ελεγχόμενα.
Τονίζει πως σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης, δεν έχουμε αύξηση στον αριθμό των ατόμων που νοσηλεύονται, όσοι νόσησαν έχουν καλή κλινική εικόνα, με εξαίρεση τη γυναίκα από τη Ρόδο που χρειάστηκε να μεταφερθεί στη ΜΕΘ του Βενιζελείου και τελικά έχασε τη μάχη με τον ιό.
Τα δεδομένα παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση από τις αρμόδιες επιτροπές των επιστημόνων και αξιολογούνται.
Ο κ. Σουρβίνος αναφέρει πως υπάρχει ένας φόβος περισσότερα για τα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα. Στην Κρήτη, όμως, αυτός ο φόβος δεν υπάρχει, έχουμε, ακόμα και αφού άνοιξε ο τουρισμός, πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.
«Τα κρούσματα από τον τουρισμό είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τον αριθμό επισκεπτών που έχει δεχτεί η Κρήτη και αυτό είναι πολύ θετικό», τονίζει ο καθηγητής.
Φαίνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, πως ο αλγόριθμος βάσει του οποίου γίνονται τα τεστ λειτουργεί. Είμαστε, δηλαδή, σε θέση να ανιχνεύσουμε τα θετικά κρούσματα εντός 24 ωρών από την έλευση του εκάστοτε επισκέπτη, συνεπώς τον ενημερώνουμε και απομονώνεται γρήγορα προκειμένου να αποφύγουμε τη διασπορά του ιού.
Κάθε μέρα, στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων διενεργούνται 1.100 τεστ και από την 1η Ιουλίου μέχρι και χθες έχουν γίνει συνολικά 17.000 τεστ.
Θεωρεί πως εφόσον χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα, θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και δεν υπάρχει λόγος να εφαρμοστούν στην Κρήτη. Το νησί έχει μία πολύ καλή εικόνα ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι έχουμε μεγάλο φόρτο επισκεπτών, «η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική», σημειώνει ο κ. Σουρβίνος.