Η Αθηνά Σπανάκη,  μικροβιολόγος & Ο Γεώργιος Κλάδος, μαιευτήρας - γυναικολόγος

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS η σημερινή. Αν όχι όλοι οι περισσότεροι γνωρίζουμε τι είναι, όμως λαμβάνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις; Δυστυχώς στις μέρες μας τα κρούσματα είναι αρκετά αυξημένα και με την πάροδο του χρόνου οξύνονται ακόμη περισσότερο.

Η πρόληψη αποτελεί θεμέλιο λίθο και η χρήση προφυλακτικού χρυσό κανόνα. Η σωστή σεξουαλική ενημέρωση σε συνδυασμό με τα παραπάνω αποτελούν τα σημαντικότερα κομμάτια που συνδέουν το παζλ της υγιούς σεξουαλικής ζωής.

«Μία γυναίκα αρχίζει πλέον τις σεξουαλικές της επαφές από 14άρων με δεκαέξι ετών και μάλιστα χωρίς να είναι γνωστό στην οικογένεια. Δεν υπάρχει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ούτε σεξουαλική παιδεία όσον αφορά τα νοσήματα στις Ελληνίδες και αυτό είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, γιατί και η ενημέρωση η οποία έχουν είναι ελλιπής, που σημαίνει ότι οι επαφές οι οποίες έχουν είναι χωρίς προφύλαξη» αναφέρει ο κ. Γεώργιος Κλάδος, είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος.

«Οι πιο συνηθισμένες ηλικίες είναι από 20-45 ετών, ενώ η πιο κρίσιμη ηλικία με το μεγαλύτερο ποσοστό νοσημάτων είναι από 20-35 ετών» περιγράφει η κ. Σπανάκη.

«Οι περισσότερες γυναίκες οι οποίες έχουν μια μακροχρόνια σχέση αισθάνονται ασφαλείς. Ασφαλείς σε σχέση με τον σύντροφο τους, ασφαλείς σε σχέση με το μέλλον της ζωής τους, οπότε δεν μπαίνουν σ αυτή τη διαδικασία. Σ’ αυτή τη διαδικασία μπαίνουν μόνο όταν αποφασίσουν ότι είναι έτοιμες να δημιουργήσουν οικογένεια» συμπληρώνει ο κ. Κλάδος.

Δεν αποτελεί κίνδυνο όμως για την υγεία και κατά συνέπεια τη ζωή μας μόνο το AIDS. Εξίσου τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) χτυπούν δυνατά το καμπανάκι του κινδύνου σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών.

«Όλοι οι ιοί, από την ηπατίτιδα μέχρι το AIDS, από τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα και το ουρεόπλασμα, είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενα, συνήθως όταν η επαφή γίνεται χωρίς προφύλαξη και αυτό δυστυχώς το βλέπουμε συνεχώς. Είναι ΣΜΝ που δεν τα λαμβάνουν υπόψη ούτε οι γυναίκες ούτε οι άντρες» παραθέτει ο κ. Κλάδος, λέγοντας πως «το AIDS είναι πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, το οποίο δεν το λέμε, δεν το αρθρώνουμε, αλλά πάντα το σκεφτόμαστε».

Η κ. Αθηνά Σπανάκη από τη σκοπιά του μικροβιολόγου αναφέρει: «Χρόνο με τον χρόνο έχουμε αύξηση του AIDS. To 2016 ήταν το έτος με τα περισσότερα περιστατικά».

«Πρώτα έρχεται ο ασθενής με τον ιό HIV που είναι ο ιός που θα οδηγήσει σε AIDS. Αυτός που θα το καταλάβει νωρίς θα μπορεί να πάρει αμέσως θεραπεία και να τον ελέγξει. Η πάθηση του AIDS μπορεί να εκδηλωθεί σε 2-10 χρόνια. Μπορεί να νοσούν τα 10 άτομα και να το διαγνώσουν στα 2» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Σπανάκη, σύμφωνα με τα στατιστικά των ατόμων που εξετάζονται για τον HIV, AIDS, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό όχι μόνο δεν το γνωρίζει, αλλά δεν έχει κάνει ποτέ σχετική εξέταση.

«Μία φορά τον χρόνο ένας γενικός έλεγχος θα προλάβαινε πολλά πράγματα και θα ζούσαν τη ζωή τους κανονικά. Είναι καλύτερο να επιβεβαιωθεί μια υποψία, να πάρουν τη θεραπεία τους και να συνεχίσουν να ζουν κανονικά, παρά να ζουν μια ζωή με το άγχος και να μένουν στις υποψίες» επισημαίνει η κ. Σπανάκη, ενώ «ένας άνδρας θα κάνει πιο εύκολα εξετάσεις απ’ ό,τι μία γυναίκα. Οι άνδρες κάνουν πιο συχνά εξετάσεις» συνοψίζει.

Η ζωή σταματάει εδώ;

«Μπορούν να γίνουν μητέρες πλέον και αυτό είναι απολύτως σαφές. Οι γυναίκες που έχουν HIV λοίμωξη μπορούν να δημιουργήσουν και να ολοκληρώσουν την οικογένεια τους με ασφάλεια αρκεί να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή κατά τη διάρκεια της κύησης. Αυτές οι γυναίκες δεν μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά, αλλά γεννάνε παιδάκια τα οποία είναι υγιή» αναφέρει ο κ. Κλάδος.

Μπορεί στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης να κυριαρχεί ο φόβος, όμως όταν διαγνωστεί έγκαιρα το πρόβλημα, υπάρχει λύση. «Ένας ασθενής ο οποίος είναι ενημερωμένος, ξέρει πώς μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ή πως να το κατευνάσει χωρίς να έχει περαιτέρω συνέπειες» συμπληρώνει.

Τέλος, η κ. Σπανάκη τονίζει το γεγονός πως το πρώτο διάστημα μία διάγνωση μπορεί θα αποκαλύψει λανθασμένο αποτέλεσμα, αλλά για μεγαλύτερη εγκυρότητα ένα διάστημα περίπου 6 μηνών είναι αρκετά αξιόπιστο.

Σώσε τη ζωή σου, με τη σωστή προστασία και πρόληψη.