Ένα… φασόλι ήταν η αιτία της οικογενειακής τραγωδίας τις παραμονές των Χριστουγέννων με τον θάνατο του μόλις 11 μηνών βρέφους από την περιοχή της Μεσσαράς. Το μωρό το κατάπιε και αυτό τού στοίχισε τη ζωή. Αμέτρητα είναι τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία με παιδιά που καταπίνουν διάφορα αντικείμενα και καταλήγουν στο χειρουργείο.
Πριν λίγα 24ωρα μεταφέρθηκε κοριτσάκι στο ΠΑΓΝΗ που είχε καταπιεί ένα πλαστικό χριστουγεννιάτικο αστέρι, το οποίο και αφαιρέθηκε.
Το 75% των παιδιών που καταπίνουν ξένο σώμα είναι ηλικίας έως 5 ετών. Το 98% είναι τυχαία περιστατικά και περιλαμβάνουν αντικείμενα που βρίσκονται στο οικιακό περιβάλλον, όπως κέρματα, παιχνίδια, κοσμήματα, μαγνήτες και μπαταρίες.
Υπάρχουν δύο ομάδες αντικειμένων:
Ομάδα 1 Τρόφιμα: Ξηροί καρποί-φιστίκια – σπόροι – κόκκαλα
Ομάδα 2 Παιχνίδια και μικροαντικείμενα: Μικρά μέρη παιχνιδιών -μπογιές, εξαρτήματα και ανταλλακτικά από στυλό -αυτοκόλλητα -πινέζες και κουμπιά -καρφίτσες, καρφιά, βίδες και χάντρες – κέρματα.
Παρά το γεγονός ότι ο κατάλογος αυτός δεν είναι εκτεταμένος, περιλαμβάνει αντικείμενα που συνήθως οδηγούν τα παιδιά στο νοσοκομείο. Εάν το παιδί σας πνίγεται και δεν μπορεί να αναπνεύσει, είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει αμέσως να καλέσετε ασθενοφόρο ώστε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Όσο το παιδί σας βήχει, κλαίει ή μπορεί να μιλήσει, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.
Συχνότερα, τα σημάδια και τα συμπτώματα ότι κάτι έχει καταποθεί δεν είναι πάντα τόσο εμφανή. Αν υποψιάζεστε ότι έχει κολλήσει κάτι στον οισοφάγο του παιδιού σας, παρακολουθήστε τα παρακάτω συμπτώματα:
Πόνος κατά την κατάποση, τρέξιμο σάλιων, έμετος, άρνηση να φάει, βήχας, συριγμός.
Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει καταπιεί κάτι, συζητήστε το με τον παιδίατρό σας αμέσως. Εάν το αντικείμενο χρειάζεται να απομακρυνθεί, θα πρέπει να γίνει μέσα σε 24 ώρες από την κατάποση για την πρόληψη σοβαρών τραυματισμών.